PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64537
5,7 23 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Żenujące wyniki sondy w programie "Mam inne zdanie" 79% Polaków opowiedziało się za
większą kontrolą cen przez rząd. A co jest najśmieszniejsze? Niby prawicowa partia PiS
uważa że rząd zrobił za mało, aby ceny były mniejsze :D No takim prawicowcem to ja
faktycznie nie jestem.

Victor_Fw

Co ma piernik do wiatraka?

Hamowanie liberalnej strategi sprawiło, że dziś w wielu dziedzinach życia nie jesteś skazany na jednego monopolistę, tylko masz wybór.

Victor_Fw

Wierzysz w takie bajki jak spolaryzowanie poglądowe partii politycznych w Polsce? Tym bardziej w dobie eurosocialu? - Współczuję. PiS ma tyle wspólnego z prawicą, co PO z liberałami. Wyniki sondy są rzeczywiście żenujące, myślę że bierze się to tylko i wyłącznie z niezrozumienia tematu lub z manipulacyjnym przedstawieniem sytuacji w programie (nie wiem, nie oglądałem). " PiS uważa że rząd zrobił za mało, aby ceny były mniejsze :D" - rząd twierdzi, ze wzrost gospodarczy jest ogromny - nieśmiertelna "zielona wyspa", którą jara się Tusk przy każdej możliwej konferencji prasowej (czy czasem takie zachowanie nie przypomina poprzedniego ustroju?)... Inflacja rośnie, płace nie - nie jest to domeną wzrostu gospodarczego. Średnia płaca krajowa to obecnie 3200zł, problem w tym, że w Polsce nie ma czegoś takiego jak klasa średnia. Z czego to się bierze? - Z przyzwyczajenia społeczeństwa i ze świadomością polityków, że takie przyzwyczajenie istnieje (ku ich uciesze zresztą). Co prawda mamy kapitalizm, lecz nadal jest on ujęty w formie socjalizmu, nie jeden a cztery PZPR'y, większą wolność słowa (która jednak i tak nie ma szans wpłynięcia na sytuację), poza tym wszystko po staremu.
"Być biednym w społeczeństwie ludzi bogatych to wstyd, być bogatym w społeczeństwie ludzi biednych to hańba.". Im więcej takich "znafcóf" jak Ty, tym mniejsze nadzieje na normalizację polskiej polityki. Zajmij się ogrodnictwem może.

ocenił(a) film na 4
stray_bullet

"Wierzysz w takie bajki jak spolaryzowanie poglądowe partii politycznych w Polsce? Tym bardziej w dobie eurosocialu?"
A zauważyłeś słowo "niby" przed "prawicowa"?

Co do reszty się z tobą zgadzam, więc nie wiem skąd ten bulwers.
"Wyniki sondy są rzeczywiście żenujące, myślę że bierze się to tylko i wyłącznie z niezrozumienia tematu lub z manipulacyjnym przedstawieniem sytuacji w programie (nie wiem, nie oglądałem)"
Myślę że nawet gdyby manipulacja wystąpiła - to tak czy siak, wynikało by to z niezrozumienia tematu. Jednak prezenterzy sami zdziwieni byli wynikiem sondy i jeszcze przed rozpoczęciem głosowania zasugerowali, że głos na "tak" to powrót do PRL'u.

ocenił(a) film na 4
stray_bullet

Początek programu:
http://www.youtube.com/watch?v=rGk5V2Bt1A0