Podczas oglądania byłem bardzo zdenerwowany smutny i oniemiały. Nie płakałem na seansie ale pięść miałem zaciśniętą mocno i miałem ogromną chęć zrobić coś złego tym z ekranu. Wiedziałem że oni byli tylko aktorami ale czułem się tak jak bym widział tych którzy tak czynili te ponad 40 lat temu. Po filmie miałem ogromną chęć znalezienia tych złych ludzi (ach ta cenzura) i potraktowania ich tak samo jak oni traktowali tych ludzi. Pałą przez łeb.
spojler.Nie skumałem tylko co z tym Jankiem było. Potem kolega mi powiedział że to był ten gość co na drzwiach go nieśli. A ja myślałem że to ten gość z plakatu co krzyczał "no strzelaj do polaka"
Te wykrzyczane słowa były bardzo mocne i budowało to atmosferę jaka tam była.
Film jest dobrze zrobiony chociaż niektóre ujęcia mogły by być lepsze. Aktorzy dali radę ale ta kobieta co jej męża zabili to jakoś dziwnie grała. Jak by cały czas była wesoła. Ja rozumiem że się cieszyła że będzie mieć nowe meble fajne życie ale to aż tak? Maż nie wracał i to było pewnie że już nie wróci. Ten lekarz wyglądał tak jak by kłamał i się okazało że miałem rację.
Film mógł być lepiej zrobiony według mnie popiełuszko lepiej wypadł jeżeli chodzi o scenariusz. Po czarnym czwartku czułem że jeszcze bym zobaczył coś. Np.jakiś końcowy motyw że politycy,ludzie wypowiadają się o tamtym zdarzeniu. Co mówiły inne państwa. Było pokazane tylko że jest tam tablica i krótka notka ilu zginęło.
Film bardzo dobry i każdy Polak patriota powinien go zobaczyć aby wiedzieć jak to było. Niby można jakieś książki czytać itd. Ale podczas tego filmu wychodzą takie uczucia emocje że trzeba go zobaczyć. 8/10.