Rozumiem, że chcą trochę zakłamać fakty i historię, ale mogliby błędy zniwelować...
Jak to jest możliwe, że jeździły tam aktualne SKM skoro w latach 70 jeździły jeszcze stare (bodajże chyba niemieckie) kolejki nie te niebiesko-żółte jak były pokazane na filmie. Jak to jest możliwe, że w domach były plastikowe okna, a w którymś domu był Radmor 5102, który był produkowany od 78 roku? Jak latający Mi2 (z którego strzelano do stoczniowców na filmie) mógł być stary i zniszczony skoro wtedy były one całkowicie nowe (pomijam fakt, że realnie pierwszy egzemplarz otrzymała wojsko chyba po 1970)?
Beznadziejny film... oczekiwałem czegoś lepszego
Film był super ale dodaję jeszcze całkiem swojskie graffiti i chyba fiata punto pod koniec filmu
Bo na koniec pokazana była współczesności.
Myślisz, że ten pomnik też już od początku tam był?
Żeby on jeszcze jechał gdzieś z tyłu, ledwo widoczny. A tak jedzie na pierwszym planie, ale ludzie myślą, że nikt tego nie zauważył i wypatrzyli mega 'wpadkę'.
Jeśli chodzi o SKM-ki to też się zdziwiłam, ale z relacji moich rodziców wynika, że już wtedy jeździły te żółto-niebieskie, wtedy świeżynki. I chyba wiedzą, co mówią, bo codziennie jeździli SKM do pracy w stoczni i w porcie, i brali czynny udział w strajku.
z tego co wiem to nowe skm (seria ew58 i en57 -czyli te niebiesko-żółte) weszły po 1975 roku (może nawet po 1976), przedtem ciągle jeździły stare poniemieckie :)
no... ale mogę się trochę mylić bo ja jestem 80 rocznik, a nie 70 :)
SKM-ki śmigały, film dobry i ukazuje historię niemal w całości oryginalną .
Jak dla mnie 8.5/10
ludzie, cieszcie sie ze wogole cos podobnego nagrali. to nie hollywood ze maja setki milionow na film i moga robic co chca. to o co tak pyszczycie to nic strasznego. chodzi o to co przedstawial. filmu akcji sie spodziewaliscie?
Pewnie trudno było znaleźć MI2 nówkę-sztukę-nieśmiganą w 2010 roku... A tak na poważnie, to wymieniłeś drobiazgi, które mają się nijak do przesłania filmu.
Kolego... Nie widziałem tego seansu,ale chylę czoło przed Twoją spostrzegawczością i wiedzą... Szacun, Stary
:)
No fakt, były plastikowe okna i drzwi, ale czy to jest takie ważne?
Jak dla mnie ważniejsze było coś innego, a jak dla Ciebie okna, to trudno ;)