PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64496
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Rozumiem, że chcą trochę zakłamać fakty i historię, ale mogliby błędy zniwelować...
Jak to jest możliwe, że jeździły tam aktualne SKM skoro w latach 70 jeździły jeszcze stare (bodajże chyba niemieckie) kolejki nie te niebiesko-żółte jak były pokazane na filmie. Jak to jest możliwe, że w domach były plastikowe okna, a w którymś domu był Radmor 5102, który był produkowany od 78 roku? Jak latający Mi2 (z którego strzelano do stoczniowców na filmie) mógł być stary i zniszczony skoro wtedy były one całkowicie nowe (pomijam fakt, że realnie pierwszy egzemplarz otrzymała wojsko chyba po 1970)?
Beznadziejny film... oczekiwałem czegoś lepszego

ocenił(a) film na 8
jacektoja

Film był super ale dodaję jeszcze całkiem swojskie graffiti i chyba fiata punto pod koniec filmu

ocenił(a) film na 8
giovanni50

Bo na koniec pokazana była współczesności.
Myślisz, że ten pomnik też już od początku tam był?

ocenił(a) film na 7
milenta

Haha.. świetne! Już mnie trafiało jak czytałem co chwilę o tym Punto...

ocenił(a) film na 8
ADi3ek

Żeby on jeszcze jechał gdzieś z tyłu, ledwo widoczny. A tak jedzie na pierwszym planie, ale ludzie myślą, że nikt tego nie zauważył i wypatrzyli mega 'wpadkę'.

ocenił(a) film na 5
jacektoja

Jeśli chodzi o SKM-ki to też się zdziwiłam, ale z relacji moich rodziców wynika, że już wtedy jeździły te żółto-niebieskie, wtedy świeżynki. I chyba wiedzą, co mówią, bo codziennie jeździli SKM do pracy w stoczni i w porcie, i brali czynny udział w strajku.

maga_w_deszczu

z tego co wiem to nowe skm (seria ew58 i en57 -czyli te niebiesko-żółte) weszły po 1975 roku (może nawet po 1976), przedtem ciągle jeździły stare poniemieckie :)
no... ale mogę się trochę mylić bo ja jestem 80 rocznik, a nie 70 :)

ocenił(a) film na 9
jacektoja

SKM-ki śmigały, film dobry i ukazuje historię niemal w całości oryginalną .
Jak dla mnie 8.5/10

ocenił(a) film na 10
jacektoja

ludzie, cieszcie sie ze wogole cos podobnego nagrali. to nie hollywood ze maja setki milionow na film i moga robic co chca. to o co tak pyszczycie to nic strasznego. chodzi o to co przedstawial. filmu akcji sie spodziewaliscie?

ocenił(a) film na 7
jacektoja

Pewnie trudno było znaleźć MI2 nówkę-sztukę-nieśmiganą w 2010 roku... A tak na poważnie, to wymieniłeś drobiazgi, które mają się nijak do przesłania filmu.

jacektoja

Kolego... Nie widziałem tego seansu,ale chylę czoło przed Twoją spostrzegawczością i wiedzą... Szacun, Stary
:)

ocenił(a) film na 10
jacektoja

No fakt, były plastikowe okna i drzwi, ale czy to jest takie ważne?
Jak dla mnie ważniejsze było coś innego, a jak dla Ciebie okna, to trudno ;)

ocenił(a) film na 8
HrabinaM

Hrabino nie wszystko się da ukryc
Na Vabanku bloki widać:)