PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64488
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Nie powiem obejrzałem z zainteresowaniem. Szkoda tylko że nie było w nim wzmianki jak ci sami robotnicy do których strzelało wojsko, dwa lata temu w Wydarzeniach Marcowych 68 roku pomagali lać Milicji protestujących studentów. Potem Partia im odpłaciła za wierność. Taki swoisty chichot historii polskiego PRL. Mimo tego obraz trzyma w napięciu i pozwala się utożsamić z jego bohaterami. Dobre rzemiosło.

Kalisznikow

cóż, być może dlatego, że film jest historią o tym, co działo się w 1970, a nie dwa wcześniej. Nie sądzę, że chciano tu pokazać coś w rodzaju "Patrzcie, ci biedni robotnicy, tak ich bije wojsko, oh, współczujmy im!", tylko po prostu całą prostą historię wydarzeń z grudnia.
Poza tym, hipokryzja nie jest znana od dziś, w polskiej historii i w jej obywatelach było wiele sprzeczności, więc to nie nowość :>

ocenił(a) film na 7
adeksradek

Ok. nie musi być o tym wzmianki co się działo dwa lata przedtem, mimo że ten strajk jest niejako kontynuacją Wydarzeń Marcowych. Ale nie wspomniano nawet o tym że zdobyto czołg, i nie pokazano jak rozżaleni ludzie demolowali sklepy i co podleci, nie podano że wojsko też miało straty itp. Rozumiem że skupiono się na jednej rodzinie, ale wobec tego niech zmienią tytuł filmu Historia Drywów, albo na jakiś w tym stylu. Ale się czepiam :)

ocenił(a) film na 8
Kalisznikow

Ale to jest dramat dokumentalizowany a nie dokument ;)

Kalisznikow

Czepiasz się, aż się rzygać chce! Jak chcesz dokument, to sobie obejrzyj na YouTube'ie, a jak nie - to wytlumacz mi, jak przedstawic historie wszystkich powiazanych z tymi wydarzeniami rodzin w 1,5-godzinnym filmie? ^_^

ocenił(a) film na 10
Alcester

każdy ma po prostu jakąś opinie na dany temat, jedno jest pewne, my pokolenie lat 80tych tych czasów komunizmu nigdy nie zrozumiemy.....

vinimarini

Jebać to. Ja do tej pory nie rozumiem średniowiecza (chociaż mnie ono interesuje) i nauczylem się z tym żyć.