PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64490
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

obejrzałam film. szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś ciekawszego, jednak nie było najgorzej. jest w tym filmie coś, co ujęło mnie za serce i natknęło na chwilę refleksji.
jednakże mam kilka pytań co do tego filmu. mianowicie, kim był tytułowy Janek Wiśniewski? nie zauważyłam powiązania z tą postacią w filmie. a może jest to postać historyczna? dlaczego i co wszytego miał w klatkę piersiową Brunon ? oraz dlaczego lekarze okłamali jego żoną, twierdząc, że facet żyje i ma się dobrze?
za odpowiedzi z góry dzięki ;)

ocenił(a) film na 8
klara486

Był Janek Wiśniewski to był ten bity chłopak który mówił że idzie do matki do szpitala i uczy się koło stoczni, później go gestapo wzięło i katowało pałka po kręgosłupie i miał to oko całe zakrwawione, następnie przewijał się na końcu na nagrobku - Zbigniew Godlewski to byłe jego prawdziwe imię, pseudonim Janek Wiśniewski, później powstała ballada o Janku wiśniewskim, śpiewa ją między innymi kazik na końcu filmu, i występuje też w filmie Psy gdzie śpiewają ją panowie niosący trupa tak jak w tym filmie na drzwiach. nie wiem co miał w klatkę wszyte Brunon ale wydaje mi się że miał ranę postrzałową zaszytą lub wyciągnięte wnętrzności, Lekarze byli partyjni i okłamywali rodziny o zmorderstwach w stoczni żeby nie siali paniki w Gdyni, po prostu tuszowali to bo taki mieli rozkaz z góry,
Mam nadzieję że pomogłem trochę moja drogo Córko...

ocenił(a) film na 6
luk2255

Z Balladą masz rację, ale Zbigniew Godlewski był człowiekiem, którego nieśli na drzwiach przez ulice Świętojańską. Młody chłopak, którego bili to zupełnie kto inny i on żyje.

użytkownik usunięty
luk2255

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbyszek_Godlewski

luk2255 Ty tak nie na poważnie, prawda?
Ten chłopak co go milicja biła, to nawet się przedstawił, że nazywa się Kasprzykowski.

ZielonaPlazma

Dokładnie. ten chłopak to Wiesław Kasprzykowski, bodajże.

ocenił(a) film na 5
luk2255

luk2255, nie chcę prowokować, ale naprawdę nie zabieraj głosu w takim temacie jeśli nie masz pewności. Trzeba było sobie trochę (chociaż minimum) przybliżyć realia historyczne przed obejrzeniem filmu, w konteście: nie tylko z wikipedii. Przecież to oczywiste że symboliczny Janek Wiśniewski został zastrzelony jako jedna z pierwszych osób na peronie SKM w Stoczni, potem poniesiono go na drzwiach. Jak oglądasz film? Chłopak na posterunku dawał dokumenty i to nie był Godlewski.
udajesz, że znasz Balladę o Janku Wiśniewskim, a twierdzisz że został skatowany na śmierć w siedzibie milicji.
I Janek Wisniewski to nie był żaden pseudonim, tylko fikcyjne imie i nazwisko nadane przez Kaczmarskiego, który nie znał młodego chłopaka, ofiary strajku robotniczego.

klara486

kto grał w tym filmie Janka Wiśniewskiego?

Priscilla22

Tomasz Ziętek -> w obsadzie opisany: Zbyszek Godlewski, zabity chłopak niesiony na drzwiach.
Bo właśnie Zbyszek Godlewski to Janek Wiśniewski, jak zdążyliście już zauważyć :)

apffel

nie oglądałam jeszcze filmu czy w tym filmie gra Paweł Szajda? znajomi mi mówili ale nigdzie nie jest napisane...

ocenił(a) film na 6
Priscilla22

Z tego co kojarzę, to chyba pierwsza rozkłada się klatka piersiowa i dlatego była zabarwiona na fioletowo.

klara486

Ludzie...Janek Wiśniewki (a raczej Zbigniew Godlewski z tego co pamiętam) to ten chłopak, którego nieśli na drzwiach...