PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64538
5,7 23 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Spodziewałam się więcej polityki, mniej krwi. Film jest bardzo brutalny. Skupia się na przemocy, na śmierci, bólu. Jest to bardzo emocjonalne, chwytające za serca i wywołujące dreszcze. Najgorsze sceny wg mnie rozgrywały się podczas zatrzymania ludzi przez milicje i to, co później z nimi robiono. Gdybym chciała zobaczyć horror, to bym wybrała inny repertuar...
A osobą, które dopiero się wybierają radze poczytać co nieco na temat historii tamtych czasów, bo ja osobiście nie wiem za wiele i sporo rzeczy nie zrozumiałam. W filmie jest bowiem dużo niedomówień i skrótów myślowych.

Apropo Janka, to ja do teraz nie mam pojęcia kto to był, czy w ogóle był i skąd taki tytuł...

ocenił(a) film na 9
jesse89

Film jest brutalny, bo brutalna była tamta rzeczywistość, a czasy okrutne dla Polaków. Napisałaś: "gdybym chciała zobaczyć horror", ale dla tych ludzi to właśnie był horror.
Faktycznie żeby do końca zrozumieć ten film, musisz poznać dobrze historię tych czasów ;)

Dla wyjaśnienia: Janek Wiśniewski - można powiedzieć, że mowa o zabitym, którego nieśli na drzwiach na Jagiellońskiej, tak jak w piosence, ale tak naprawdę on się nazywał inaczej.
"Janek Wiśniewski" to postać teoretycznie fikcyjna, ale tylko teoretycznie, gdyż tą osobą wtedy mógł być każdy.

ocenił(a) film na 9
agzet

"Janek Wiśniewski" jest tylko symbolem ofiar 1970

ocenił(a) film na 6
agzet

Nie wątpię, ale my żyjemy w innych czasach, a w opisie filmu widnieje "dramat". Dla mnie film był zbyt krwawy i brutalny. I tyle.
Choć z drugiej strony najbardziej wstrząsnęła mną historia głównego bohatera i jego rodziny. Zabijano niewinnych ludzi. Zabijano po prostu wszystkich. Tak jak jego, który nie chciał się w to mieszać. To był horror.