PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64488
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Mundurówka

ocenił(a) film na 8

Po obejrzeniu tego filmu ma się ochotę podejść do najbliższego policjanta czy wojskowego i po prostu mu przypier#%&ić.

adamus0101

w Gdyni było też wtedy takie zdarzenie, że do żołnierza celującego z karabinu maszynowego podszedł robotnik i krzyczał "No strzelaj! Strzelaj!". Ponoć ten żołnierz stał i celował, ale po twarzy ciekły mu łzy. Nie strzelił. Niektórzy to byli młodzi ludzie dopiero co wcieleni, nie zgadzali się z bandyckim reżimem, ale musieli słuchać rozkazów. Wtedy był pobór, fala itp.

andolinis

oczywiście nie bronię, ale nie chcę by uogólniać bo wśród szui byli też normalni.

ocenił(a) film na 8
andolinis

Może i niejeden nie strzelił ale pałowali pewnie po równo każdy. Wystarczy, że zaczął jeden i poszły w ruch wszystkie pały. To było jak rozkaz. Starszy kolega pałuje to trzeba pomóc.

adamus0101

ale pisząc "pałowali pewnie" zostawiasz jednak rezerwę dla normalnych. Myślę, że byli. Dlatego przykładowo powstały obozy zagłady w II WŚ z selekcjonowaną obsługą obozów bo circa 20% społeczeństwa nie jest w stanie wykonywać takich rozkazów i zawsze będą problemem, a nawet jak ich zmusić to potem będą mieli tak zrytą psychę że będą stanowić potężny problem społeczny. Podobne zasady dotyczą PTSD.

ocenił(a) film na 8
andolinis

Może i trafiali się "normalni" ale nie zmienia to faktu, że po tym filmie nie ma się ochoty przebywać w towarzystwie żadnego policjanta. Zresztą w dzisiejszych czasach policjanci wcale nie ułatwiają ludziom by nie mówić o nich z niechęcią. Nawet zwykła kontrola prędkości a traktują człowieka jakby wiózł trupa w bagażniku.

adamus0101

Mam podobne odczucia. Niestety ówcześni milicjanci dziś to już sami generałowie i nie łażą po ulicach.

ocenił(a) film na 7
adamus0101

Jasne, bo to była wina policji/ milicji, że władza podniosła ceny żywności tak, że ludzie zaczęli protestować...

ocenił(a) film na 8
Morska_Bryza

Chodzi o zachowanie milicji i ZOMO przedstawione w filmie, a nie o to kto podniósł ceny i dlaczego strajkowano.
Strzelanie do ludzi i pałowanie na śmierć nie przysparza sympatii mundurowym.

ocenił(a) film na 7
adamus0101

Wiem o o co chodzi. Ale bycie milicjantem w tamtych czasach jednak oznaczało coś innego, niż dzisiaj. Tzn może nie tak- inne mieli rozkazy. Wtedy na rozkaz musieli pałką walić, a dziś siedzą w radiowozie i piją "za bezpieczny weekend"...