PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64537
5,7 23 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Hej, nie wiem jak to było. Może ktoś się wypowie, ale czy te strzelaniny w filmie nie były
przesadzone ? Oni na prawdę walili do ludzi z KM ? Wikipedia podaje, że w Gdyni zginęło
18 osób a w filmie wygląda na sporo więcej.

filozof71

jasne ze przesadzone zreszta jak caly film

ocenił(a) film na 8
filozof71

W filmie też ginie 18 osób, choć nie każda śmierć pokazana jest na ekranie, ponad 200 rannych, tak jak było w rzeczywistości. Fakty są faktami,a przesadzone i karygodne to były działania władz w 70, a nie film. Wojsko używłało KM, ale wszystko wskazuje na to, że głównie korzystali ze ślepej amunicji, MO używało amunicji ostrej.

Xerxo

Nie bronię komunistów, którzy strzelali do robotników, ale porównując do filmu o Kopalni Wujek, w którym padły pojedyncze strzały, tutaj wygarniali na całego w ten sposób, że bohater filmu dostał kulkę wysiadając z kolejki ? Chyba dla filmu historycznego powinno być ważne pokazanie wydarzeń jak najbardziej zgodnie z rzeczywistością. Nie wiem czy w filmie pokazano Kociołka, nazywanego "katem trójmiasta".

filozof71

Trudno w to dzisiaj uwierzyć, prawda? Szczególnie młodym nie mieści się to głowie. Niestety, polskie wojsko i polska milicja wygarniała z Karabinów Maszynowych do niczego nie podejrzewających ludzi wysiadających z SKMki. Niestety, tak było, taka była komuna, taki był kraj waszych rodziców...

ocenił(a) film na 10
_Ptr

masz racje

ocenił(a) film na 4
filozof71

Też mi się zdaje, że przesadzili z ilością strzałów. Ogląda się to trochę jak "Rambo", a przecież ofiar nie było aż tyle. Ale to i tak chyba najmniejszy zarzut, jaki należy się temu filmowi...