Rozumiem historia itd., ale ja nie wytrzymałem do końca. I dlaczego tytuł nosi Janek Wiśniewski padł? Nie on jeden zginął, a że przypadkowo został zastrzelony to nie znaczy, że jakimś bogiem był.
@Lukininho"dlaczego tytuł nosi Janek Wiśniewski padł?
Dlatego, ze nawet taki ignorant jak ja, który nie interesował się historią, słyszał o zastrzelonym, niesionym na drzwiach człowieku, dzięki piosence. A żeby było wszystko jasne to Janek Wiśniewski nie zginął. To wymyślone nazwisko dla potrzeb piosenki.
W głównej mierze chodzi o to, że Zbyszek Godlewski (czyli Janek Wiśniewski) był zwykłym człowiekiem, tak jak wszyscy, a to, że on jest najbardziej zapamiętany z tej "historii" to tak na prawdę tylko przypadek. "Na drzwiach ponieśli..." jak śpiewa Kazik. Można powiedzieć, że stał się symbolem Grudnia '70. Można nawet zauważyć pod koniec filmu pomnik "1970" gdzie cyfra 7 "leży". Tą cyfrą jest ów Janek Wiśniewski.
Jeśli chodzi o film faktycznie spodziewałem się czegoś lepszego, może byłem do niego inaczej nastawiony bo jestem mieszkańcem Gdyni od zawsze. Trochę się rozczarowałem.