PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64537
5,7 23 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

W końcu polski film historyczny, który bez zbędnej pompatyczności opowiada naszą historię. Myślę, że jest to jeden z najlepszych polskich filmów. Ten film powinien by obowiązkowy dla Polaków, a szczególnie tych młodych, którzy uważają, że PRL to tylko puste półki w sklepach.
Wielkie brawa i daję 9/10 ogólnie za film i wielkiego plusa za piękne opowiedzenie tej tragicznej historii.

Michael_4

Nie wciągaj tego więcej.

ocenił(a) film na 9
HerradiChn

Oczywiście niektórzy będą za wszelką cenę próbowali umniejszyć rangę tego filmu i gloryfikować tych, którzy strzelali do niewinnych Polaków, ale historii nie zmienią!

Michael_4

Też uważam, że to film obowiązkowy dla każdego Polaka, dobra reżyseria, ciekawy montaż, muzyka (piosenka Kazika jak dla mnie znakomita - w szczególności teledysk!). Wydarzenia historyczne z 1970r. zostały w wyczerpujący sposób przedstawione, absolutnie pokazały nam okres 14-22 grudnia w Gdyni i Gdańsku. Miałabym tylko zastrzeżenia do scenariusza ( chodzi głównie o rodzinę Drawskich) .

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
Michael_4

Historia historią. Sam film nie jest nadzwyczajnie dobry. Nie wszystko zagrało. Szkoda, byłby wspaniały film...

Michael_4

wrzuc na luz , patriotyzm nie ma nic wspolnego z ogladaniem filmow
wiec daruj sobie te aluzje do ZOMO-wcow czy innych eSBekow
wolalbym raczej merytoryczne argumenty
a wydac 15 zl na bilet ( kiedy mozna je wydac na inny film albo cos innego ) to jednak cenna rzecz

Michael_4

Ale dla prawdziwego polaka, czy dla takiego podrabianego?

ocenił(a) film na 9
mongoloid

To czy wydasz 15 zł na film czy na coś innego to Twoja sprawa tylko tu chodzi o szacunek dla historii, bo w jakimś stopniu dzięki bohaterom tego filmu cieszymy się dzisiaj wolnością i piszemy to co chcemy, a nie co słyszeć chce jedyna i słuszna partia.

Jeśli chodzi o zarzuty pod względem samego filmu to mi się bardzo podobał, chociaż każdy ma prawo do własnej oceny, dla mnie to jeden z lepszych polskich filmów.

Na koniec, błagam niema prawdziwych i nie prawdziwych Polaków, to wymysł tych, którzy nie wiedzą co to patriotyzm, ale mówiąc, że każdy Polak powinien ten film obejrzeć mam na myśli, że powinniśmy szanować naszą historię, która zresztą nas tak mocno dotyka, z szacunku dla mordowanych ludzi, którzy poprzez ogromny honor przelali krew za moją ojczyznę, bo dzisiaj każdy kozaczy, ale czy stanął by bezbronny przed Zomowcem z karabinem i walczył o wolność to nie był bym taki pewien.

ocenił(a) film na 2
Michael_4

Podobny do "Popiełuszko, wolność jest w nas"?

ocenił(a) film na 2