PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64487
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Poszedłem do kina na film jakiś rok temu, z tego co pamiętam pełen nadziei i ufny w stosunku do Polskiej kinematografii. Co dostałem? Jedyny film w moim życiu na którym przysypiałem. Jak robi się normalny film? 4 godziny materiału, 2 godziny po montażu. Jak zrobiono Czarny Czwartek? 2 i pół materiału i zero pracy nad nim. Wyobraźmy sobie sytuację: Ktoś jedzie samochodem od punktu A do punktu B. Jak powinno się to zrobić? Scena wychodzenia z domu, podjechania pod B, wysiadanie z pojazdu. Jak wyglądał ten film? Wyjście z domu, spacerek, odpalenie samochodu, 2 minuty jazdy, wysiadanie. Nie oczekiwałem kina akcji i nie lubię zbyt dynamicznych filmów, ale takie coś ma sens tylko wtedy, kiedy te dodatkowe momenty mają za zadanie coś przekazać, coś opowiedzieć, poruszyć, pobudzić do myślenia. Jak się prezentuje Janek? Beznadziejnie. Straszny wręcz. Setna Polska produkcja o tej samej, męczącej już tematyce. Gdyby jeszcze wizja była oryginalna. Tutaj jej nie było. Żadnej. Jedyne co go ratuje do historyczna poprawność i poprawna gra aktorska. Na lekcję historii akurat. Albo na trzy lekcje. Przespane.

ocenił(a) film na 5
Samowar

Niestety muszę się zgodzić, oglądając film miałem wrażenie, że tak naprawdę to dokument z fabularnymi wstawkami. Jeśli twórcy filmu nie potrafili nawet za pomocą fabuły przekazać, kim są poszczególne postacie, tylko wszystkich musieli podpisywać - czyli podawać na tacy wprost, to nie mam więcej pytań.

Samowar

Wreszcie ktoś normalny, ten film to niestety gówno, radują mnie oceny typu: "drewniane aktorstwo, ale ważne wydarzenia 7/10", albo jeszcze lepsze "super dokument 8/10", ten film audiowizualnie jest gównem, wydaje się, że to sposób, by w Polsce zrobić karierę. Weź jakieś historyczne wydarzenie, nakręć o nim gniota na poziomie amerykańskiego kina klasy B lub raczej C, sukces murowany.

ocenił(a) film na 10
Samowar

Straszny, koszmarny wręcz post. Nie wiem czy jego autor jest Polakiem czy tylko czasowo mieszka w Polsce i przypadkiem zawędrował do kina, w którym grano "Czarny czwartek". Pytanie moje jest zasadne bo jeśli ktoś tak totalnie nie czuje tematyki filmu, że aż na nim zasypia, to zastanawiam się: gdzie ten ktoś się wychowywał???

ocenił(a) film na 8
kotek38

Dokładnie.