PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64493
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Już bardziej ufam zagranicznym twórcom niż polskim. Film taki sobie. Nie wzruszył mnie a raczej czułem zażenowanie.

florek95

A Polacy nakręcą film o wojnie secesyjnej.

Destr0

Nie o to chodzi. Po prostu Polacy nawet o swojej historii nie potrafią nakręcić filmu bez tanich wzruszeń. Amerykanie na chłodno by podeszli do tematu.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

Wam nie wiadomo jak dogodzić. Mieli grać jak drewno? Film o historii prawdziwej i tyle. Zresztą nakręcony ze wspomnień uczestników. Trzeba im oddać hołd i tyle. Gra aktorska też dobra.

Grubasm

Nie o historii prawdziwej tylko historia oparta na tle prawdziwych wydarzeń. I właśnie to mi się w polskich filmach o historii niedawnej nie podoba. Historia bardzo podobna. Z aktorskiej strony tylko Wojciech
Pszoniak w roli gomułki był bardzo dobry.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

A jak miałoby być inaczej? Suche fakty? Też by się nie podobało. Trochę opamiętania

Grubasm

Tak wolałbym suche fakty. Więcej scen z Partyjnego stolika i lepiej zrobione wyjścia ludu na ulice i na 7,8 by zasłużyło.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

No to tylko Ty. Poza tym suche fakty to szukaj u Wołoszańskiego.

neo_angin

'Szeregowiec Ryan", "Kompania Braci", "Pacyfik" itp. co łączy te filmy i seriale? Amerykański patos od którego aż się rzygać chce.

Destr0

Ja nie twierdzę że filmy amerykańskie nie ociekają Patosem ale wymieniłeś akurat 3 największe tego przykłady i to tej samej ekipy producenckiej.