Jeszcze nie bylo mnie na swiecie w 1970 roku dopiero stan wojenny pamietam i to jak przez mgle i tylko kilka watkow, ale to mi wystarczy aby powiedziec ze tamte czasy byly straszne, straszne dla ludzi poza KC i mozecie sobie mowic ze ludzie sie trzymali razem i byli dla siebie mili, moze i tak ale 1 pralka i 1 telefon i 1 samochod na caly blok mieszkalny to troche za malo. Pewnie ze czlowiek poradzi sobie w kazdej sytuacji ale tak nie powinno wygladac zycie. Dzisiaj moze tez nie jest latwo zyc ale patrzac na to co mam, na to do czego maja dostep moje dzieci wychodze z zalozenie ze nigdy wiecej tamtych czasow! Wracajac do filmu wladza trzymala wszystko za pysk silna reka i nie moglo byc inaczej taki jest totalitaryzm taka jest wladza absolutna i byly tylko dwie drogi albo jestes z nami albo przeciwko nam! Straszne czasy oby nigdy nie powrocily, a czy film oddaje prawde historyczna? Pewnie w jakim procencie tak, ale pewnie sie znajda glosy ze nie do konca, mi sie wydaje ze oddano w miare wiernie klimat tamtych dni i klimat tamtych lat. 7/10