PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64490
5,7 29 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Film jest ok dośc poruszający wzbudzający litość może troszke wyciskacz łez. pokazuje wzasadzie jedna strone medalu. Nie obiektywne widowisko, ja tam widziałem bande lobuzów którzy wybijali szyby żucali kamieniami i podpalali, żadne państwo nie moglo sobie pozwolic na destabilizacje a do tego doszło. Milicja wojsko uży;i broni, tylko szkoda ze nikt nie postawi sie w roli tego milicjanta czy żolnierza, ktory nie jako stal na strazy porzadku publicznego a na przeciw niemu wyszly chordy łobuzów uzbrojonych w łancuchy prety itp. Wiec on miał prawo uzycia broni jesli osoby nie zaprzestały dalszego szturmu i nie odrzuciły niebezpiecznych narzędzi, nawet w filmie pokazane jest ze władza wzywa do zaprzestania strajków i ostrzega ze milicja jak i wojsko maja prawo użycia broni. Kwestia gdzie padają strzały należy zwrócić uwagę ze jest tu ubarwienie tego zdarzenia gdyż strzały oddawano ogniem odbitym od ziemi co powodowało rykoszety. Tak to wlasnie jest w tym naszym kraju ze rozrabiakom i prowokatorom stawia sie pomniki wynosi na piedestaly i filmy o nich kreci, a najwieksze porazki z histori Polski staja sie swietami narodowymi dziene nasz kraj ma zwyczaje

Trojden

okupacja
1. «czasowe zajęcie obcego terytorium przy użyciu siły zbrojnej; też: czas trwania tego stanu»
zająć — zajmować
1. «zapełnić sobą lub czymś jakąś przestrzeń lub powierzchnię»
6. «wziąć coś w posiadanie»
Rosjanie zajęli Polskę przy użyciu siły zbrojnej. Polską rządzili sowieccy agenci, zdrajcy i kolaboranci przyjmujący instrukcje z Moskwy. To że w Polsce był marionetkowy sejm, armia itp. nie oznacza że Polska nie była okupowana. Definicja słowa okupacja nie mówi nic o armii, sejmie, granicach itp.

Istnieją różne rodzaje prawa np prawo moralne, prawo boskie, prawo naturalne. Ich działania były niezgodne z owymi prawami.
Niewolnictwo:
2. «całkowite podporządkowanie się komuś lub czemuś» Niewolnictwo nie musi oznaczać sprzedaży ludzi.

Niech Ci będzie. Walczyli również o swoją godność. Chociaż wydaje mi się że nie można żyć godnie jeżeli możesz być w każdej chwili aresztowany i spałowany bez powodu.

Podczas drugiej Wojny Światowej działały np szpitale. Przecież nikt tu nie mówi że ich pracownicy byli kolaborantami . Kolaboracja w jej negatywnym sensie oznacza współpracę która przynosi szkodę danej społeczności.

derjak

Okupacja byłaby, gdyby władza administracyjna była sprawowana przez dowództwo Armii Czerwonej lub innych wysokich funkcjonariuszy państwa sowieckiego niemających polskiego obywatelstwa. Gdyby prezydentem Polski został Żukow, Mołotow lub któryś z ich ludzi niemających żadnych związków z Polską. A instrukcje z Moskwy nie były aż tak szczegółowe - Sowieci udzielali władzom powojennej Polski wskazówek dotyczących zwalczania "kontrrewolucji", ale poza tym władze miały swój margines swobody działania.

O ile Bierut był sowieckim agentem, o tyle Gomułka doprowadził do zaniechania kolektywizacji. W październiku 1956 władze PRL powstrzymały Chruszczowa przed zbrojną interwencją w Polsce - czy gdyby byli jego agentami, to czy on bałby się, że kierownictwo PZPR chce przywrócić w Polsce kapitalizm?

W RFN stacjonowały wojska amerykańskie - czy to oznacza, że RFN była okupowana przez USA?

Trojden

Czy mogliśmy wyprosić wojska rosyjskie z terytorium Polski? ,,Okupacja byłaby, gdyby władza administracyjna była sprawowana przez dowództwo Armii Czerwonej lub innych wysokich funkcjonariuszy państwa sowieckiego niemających polskiego obywatelstwa. Gdyby prezydentem Polski został Żukow, Mołotow lub któryś z ich ludzi niemających żadnych związków z Polską." w definicji okupacji zaczerpniętej z sjp nie ma nic o Mołotowie itp.

ocenił(a) film na 7
derjak

Należeliśmy do Układu Warszawskiego i w pewnym sensie byliśmy podlegli Radzieckim tego nie można zaprzeczyć to troszkę tak jak teraz NATO też jesteśmy na ich usługi. TE wszystkie misje??? Niby pokojowe stabilizacyjne jakie to jest naiwne jeździmy tam grabić i zabijać pod przykrywką wprowadzania demokracji a tak naprawdę jesteśmy wojskami nie polskimi tylko wojskami najemnymi i jak taki piesek na rozkaz Guru z za oceanu biegniemy tam gdzie nam każe grabić zabijać a społeczeństwu się mówi jakie to nasze wojsko jest pomocne i jakie dobre. I później nie którzy myślą ze nasze wojsko to jedzie tam zmywać gary i gościć u babci na pączkach , a oni po prostu jadą tam zabijać bo do tego są szkoleni i co z tego mamy???? w imię czego tam jeździmy???? Czy NATO jest lepsze od Układu Warszawskiego???
Odpowiedz sobie na to pytanie sam

lukaszov20

Odpowiadam sobie sam. NATO jest lepsze dla Polski niż Układ Warszawski.

ocenił(a) film na 7
derjak

to świadczy o Twojej inteligencji:) bravo

lukaszov20

jeżeli uważasz że poziom inteligencji jest związany z poglądem dotyczącym NATO i Układu Warszawskiego to bravo dla ciebie.

ocenił(a) film na 7
derjak

No tak Ci wszyscy zabici pewnie byli bardzo grzeczni nie rzucali cegłami płytami chodnikowymi dewastowali i niszczyli mienie, po prostu praworządni obywatele, strzelano głównie ogniem odbitym od ziemi bynajmniej takie były rozkazy a że szły rykoszety to ktoś musiał zginąć. Ja za bandytów i zdrajców to uważam całą zasraną SOLIDARNOŚC chcieliście dobrobytu i wolności to macie. Efekty tego dobrobytu widzimy na co dzień.

lukaszov20

Problem w tym, że w grudniu 1970 podczas protestów i demonstracji, gdy milicja i wojsko zajmowało się tłumieniem wystąpień robotniczych, to niedaleko grupa wychowanków poprawczaka z Malborka zaczęła demolować sklepy, wybijać w nich szyby i je rabować, i niszczyć również przypadkowe samochody. I jakoś wojsko i milicja, zamiast strzelać do tych chuliganów z poprawczaka, strzelały do manifestantów, oraz do przypadkowych ludzi wysiadających z SKM-u. A zomowcy bestialsko katowali przypadkowych, pojedynczych przechodniów. Również uczniów szkół średnich, jak Wiesław Kasprzycki, który szedł odwiedzić matkę w szpitalu, i którego zupełnie bez powodu milicjanci najpierw uderzyli pałką po plecach, później zawlekli na posterunek i tam wielokrotnie skatowali. Zomowcy byli bandą sadystów i zbrodniarzy. Ich też powinno przepuścić się przez takie "ścieżki zdrowia", ciekawe czy występowanie w roli ofiar spodobałoby im się tak samo, jak w roli oprawców.

ocenił(a) film na 7
Trojden

Ty wiesz widzę ze streściłeś mi film" Janek Wiśniewski padł" tyle widziałeś na filmie tyle ze filmy tez są narzędziem manipulacji i prowokacji a ty jesteś tego przykładem

lukaszov20

Nie streściłem filmu, tylko napisałem to, o czym pisał już w 1995 historyk Wojciech Roszkowski, na długo przed powstaniem tego filmu.

Zaprzeczasz temu, co napisałem w poprzedniej wypowiedzi?

Wiesław Kasprzycki, który nikomu nic złego nie zrobił, został pobity przez milicjantów tak bestialsko, że został inwalidą do końca życia. Bez powodu. Usprawiedliwiasz to?

ocenił(a) film na 7
Trojden

przede wszystkim prewencja:)

ocenił(a) film na 7
Trojden

Ty to chyba nigdy ścieżki zdrowia nie poczułeś na swojej dupie, albo za mało pał dostałeś:)

lukaszov20

A ty dostałeś, że życzysz tego innym?

ocenił(a) film na 7
Trojden

nie ja raczej rozdawałem baty:)

lukaszov20

To się wyjaśniło, dlaczego popierasz drugą stronę barykady.

Zomowcy to bandyci i sadyści, którzy znęcali się nad niewinnymi przechodniami. ZOMO to formacja powołana przeciw obywatelom.

lukaszov20

Nie mieszaj "Solidarności" z grudniem 1970, bo to dwa różne tematy.

Czy twoim zdaniem Wiesław Kasprzycki zasłużył na to, żeby mu odbić nerkę, złamać podstawę czaszki, uszkodzić kręgosłup, połamać ręce i pobić do nieprzytomności? Co on złego zrobił? Szedł odwiedzić matkę w szpitalu, czy to takie złe, że zasługuje na zrobienie z człowieka inwalidy?

ocenił(a) film na 8
lukaszov20

W ciągu 2 lat wyłapiemy takich jak ty komunistów

Czołem Wielkiej Polsce

ocenił(a) film na 7
magik30

powodzenia Ci życzę zresztą skąd ta pewność że jestem komunistą, widzisz człowieczku tak jak i cała reszta gówno wiecie o tamtym systemie, jeśli już jestem to socjalistą a dla waszej wiadomości komunizmu NIGDY !!!!!!!!!! w Polsce NIE BYŁO!!!!!!!!! Pozdrawiam znawców tamtych czasów i samozwańczych historyków....

ocenił(a) film na 7
magik30

a i tak na koniec Łapać to Ty sobie możesz taksówkę, i nie strasz tu bo Ci co mordy piłują najbardziej to najwięcej zyskali za PRL u się wyszkolili wyedukowali powyrabiali emerytury a teraz im się socjalistyczna ojczyzna przestała podobać banda darmozjadów. Media widać potrafią zrobić wam z mózgu młyn, zresztą jak słuchacie Tomasza Lisa, Jarosława Bugałe i Monikę Olejnik to nie ma się co dziwić że jesteście tak ograniczeni w myśleniu. Racja PRL miał blaski i cienie ale już nie przesadzajcie że było tak strasznie troszkę logiki i zdrowego rozsądku

ocenił(a) film na 8
lukaszov20

za propagowanie komunizmu są w Polsce paragrafy które znów zaczynają działać a ty ten komunizm propagujesz. Natomiast to że temu zaprzeczasz - no cóz każdy może mieć swój świat ale skończy się gloryfikowanie bandytów komunistycznych takich jak Kiszczak czy Jaruzelski . Celowo nie nazywam ich zbrodniarzami bo takim był np Stalin czy Beria i wielu oficerów a trzeba zachować jakiś umiar w stopniowaniu

ocenił(a) film na 7
magik30

ty pier..lnij się w czoło i nie pisz bzdur

lukaszov20

Może doedukuj się trochę w tym, jak te wydarzenia wyglądały naprawdę, a dopiero zabieraj głos, bo nie dość, że się ośmieszasz głupimi tekstami o chuliganach i łobuzach. W Gdyni ktoś rzucał kamieniami, szedł z łomem i prętami? Coś ci się chyba pomieszało. Wszyscy dookoła wiedzą, że w odwecie za Gdańsk, w Gdyni wojsko zaczęło strzelać do robotników idących normalnie do pracy rano, tylko lukaszov chyba podręczników do historii nie zmienił od czasów prlu. A znajdź może osoby, które jeszcze żyją, postronnych świadków i posłuchaj może jak uwielbiana przez ciebie milicja strzelała nawet do ciekawskich ludzi wychylających się z okien. A wiesz jak było w Szczecinie? Jak zwykli żołnierze z ludźmi stali a służbiści milicyjni zrobili sobie dziki zachód?. Przypadkowe ofiary, przechodnie, to też wg ciebie chuligani? Nawet odgórnie z Moskwy przyszły dyspozycje o wymianie personalnej na najwyższych szczeblach władzy, by uspokoić społeczeństwo. Idąc twoim tokiem rozumowania cały ten marsz KOD kilka dni temu też powinien być spacyfikowany wojskiem? Podejrzewam, że Rotmistrza Pileckiego, Generała Fieldorfa, AK-owców, też uważasz za bandytów i to co możemy dzisiaj się dowiedzieć w mediach, to manipulacja, a "bratnia pomoc" ze wschodu była jedyna, słuszna i sprawiedliwa. Na twoje nieszczęście żyją jeszcze ludzie, którzy pamiętają ten okres i wspominają, że nawet Niemcy ich lepiej traktowali niż ruscy, a w "wolnej" Polsce po 1945 roku nauczono tylko innych donosicielstwa i stawiania wyżej w hierarchii ruska niż własnego rodaka. Niestety ubecja się potrafiła wyczyścić i ustawić po 1989 roku i zamiast być sądzeni, żyje im się nad wyraz dobrze. I tak taki urban (tfu!) może być osobą publiczną, brać ogromną emeryturę i śmiać się z emerytów ledwie wiążących koniec z końcem zamiast gnić w więzieniu. A tacy jak lukashov jeszcze potrafią bronić tego syfu, który nam po 1945 roku zafundowano.

ocenił(a) film na 6
zmstr

A tak nawiązując do Pana Urbana :) Niby łajza, stary komuch, a on się z tego nabija i żyje jak Król. Także macie dowód na to, że nie ważne kim się wtedy było, ważne jak się żyje teraz.

ocenił(a) film na 7
zmstr

tak dokładnie co niektórych z AK i resztę naszych cudownych bojowników partyzantów kazałbym rozstrzelać ponieważ wiele złego zrobili np. odbijając lub zabijając jakiegoś ważnego niemieckiego oficera myśleli ze wygrają wojnę tylko zapomnieli że w odwecie Niemcy rozstrzeliwali całe wsie... Taka to była polityka....

ocenił(a) film na 6
lukaszov20

I to jest autentyczny fakt, ale zaraz się "historycy" przyczepią, bo oskarża Pan "bohaterów" narodowych o prowokowanie Niemców, przez co ginęli niewinni, niezwiązani ze sprawą ludzie.

ocenił(a) film na 7
RIXIKON

No ja zdaje sobie z tego sprawę, bo dziś próbuje się z bandytów robić bohaterów i odwraca się historie na swoją modłę. Ja szanuje tych co mają odmienne zdanie i rozumiem ze to co pisze może nie którym być "nie w smak", bo mają żal do tamtego ustroju, bo może uświadczyli represji ze strony władzy, ale nie można zapominać że PRL to nie tylko ZOMO strajki kartki i już ten słynny ocet na sklepowych półkach, ja widzę że to wszystko zaczyna być wyolbrzymiane i ubarwiane, jednak prosiłbym zastanowić się co z nadejściem demokracji polskie społeczeństwo straciło??? Przede wszystkim rola Polski na arenie międzynarodowej i politycznie i gospodarczo legła w gruzach zachód nie obojętnie nam pomagał i nie ot tak przyszła pomoc z za zachodniej granicy, między innymi z tych bogatych Niemiec jednak nie bezinteresownie bo polski przemysł i rolnictwo zostało sprzedane zachodowi za bezcen a Polacy na własnym podwórku są robolami w zachodnich sklepach i fabrykach. W miastach znowu pojawiły się slumsy a sklepy zapełniły się zachodnim towarem nie dostępnym dla nędzarzy, zaczęto zamykać przedszkola szkoły zaprzestano budownictwa komunalnego, zlikwidowano szeroki socjal miedzy innym fundusz wczasów pracowniczych, kasy zapomogowo/pożyczkowe i zabrano poczucie bezpieczeństwa.Kapitalizm jest jednak zaprzeczeniem etosu równości społecznej i sprawiedliwości. Demokratyczna zasada równości, złożona na ołtarzu pieniądza, jest niestety tylko pozorna.

lukaszov20

Wyolbrzymiane? A jak było? Gdy moi dziadkowie 1 maja poszli sadzić las, to wiesz jakie ich spotkały nieprzyjemności i kary ze strony jedynej słusznej władzy za to że w tak "wielkie" święto pracowali? Gdy obecny kolega z pracy w tamtym ustroju miał w swoim zakładzie szanse na awans bo był świetnie wykwalifikowanym fachowcem i nie zgodził się na wstąpienie do partii, to wiesz że go zdegradowali i przy każdej możliwej okazji próbowali uprzykrzać mu życie. Mam wymieniać dalej? To nie przekoloryzowane, ubarwione i wyolbrzymiane, tylko zwykłe przykłady jakich wiele. Żyłeś w tych czasach, czy o nich słyszałeś, bo na to wygląda? Mnie dane było "liznąć" życia za PRL-u i pamiętam ogromne kolejki i puste półki, pamiętam oczekiwanie kilka lat by dostać upragnionego "Malucha". Byłeś kiedyś na zachodzie? Bo ja byłem i ta przepaść, która nas dzieli do nich, to właśnie zasługa tych uwielbianych przez Ciebie. Zamknięcie się na świat spowodowało zacofanie, podczas gdy inne kraje, na których wujcio józio nie położył łapska się rozwijały w najlepsze. To co się dzieje teraz, to wynik tych czasów i naszej mentalności, którą w nas wtłoczono przez ten czas.
Podaj mi przykłady tych "bandytów" i jak się tą historię odwraca. Nie czystą gadaninę, a przykłady - prosto i podparte faktami.

ocenił(a) film na 7
zmstr

a co do Twoich dziadków hmm... wiesz dziwny sobie wybrali dzień na sadzenie lasu, trochę to śmieszne, powiem tyle nie znajomość przepisów prawa szkodzi. Ja im nie kazałem latać z sadzonkami po polanie:) Pewnie w Partii tez nie byli bo może by wtedy łagodniej ich potraktowano:) Pozdrów Dziadków ode mnie:) pomysłowi ludzie:):):)

lukaszov20

Jak widać po powyższym twoim komentarzu chyba jednak szkoda słów....

ocenił(a) film na 7
zmstr

masz racje szkoda słów i tak nie przekonasz mnie do swoich racji a ja pewnie również nie przekonam do swoich ale dobrze ze mamy odmienne poglądy to czyni nas wyjątkowymi

lukaszov20

Faktycznie jesteś wyjątkowy.

ocenił(a) film na 7
derjak

dobra powiem krótko nie będę rozmawiał z idiotą bo sprowadzi mnie do swojego poziomu i pokona doświadczeniem

lukaszov20

Zacznijmy od tego, że z Czerwoną Hołotą się nie dyskutuje.

Jasne jest że oni (Czerwona Hołota) byli tam gdzie stało ZOMO, do tego mieli swoje uprawnienia, po prostu świetnie im się żyło kosztem "własnego" narodu, tyle że dla członków KC PZPRu, UB, MO, ZOMO i innych służb, naród był wrogiem, do którego w razie nieposłuszeństwa się strzela, pałuje, ew. organizuje się prowokacje, po których już można strzelać i pałować.

Ktoś z Jaruzelskim czy innymi Radzieckimi symbolami obok loginu daje jasne świadectwo, co sobą reprezentuje, mama w UB, tata w ZOMO (bajki o dobrych ZOMOwcach co to delikatnie pałowali pozostawmy ZOMOdzieciom niech w to wierzą), mózg wyprany Radziecką myślą polityczną, szkoda że taki nie zechce wyjechać do mhm Korei Północnej i tam zostać.

Dla takiego komuszego syna w kraju było dostatnio a ta okropna banda reakcyjnych roboli ze stoczni i innych zakładów ciągle knuła i knuła i odebrała słodki komunizm.

Jaruzelski i cała reszta niestety wymknęła się sprawiedliwości (to czemu tak się stało pozostawiam na inna dyskusję o postkomuniźmie) powinni być sądzeni za zbrodnie przeciw narodowi, nawet pośmiertnie żeby przyszłe pokolenia pamiętały, kto był zbrodniarzem, katem (czy tez psem na Radzieckiej smyczy) wobec swojego narodu.

To że komuś za komuny było lepiej, no komuś pewnie było tym co siedzieli cicho i partyjniakom, natomiast tym którzy nie zgadzali się z Partią, ich propagandą, historią czy traktowaniem wolności (pamiętajmy o teoretycznych założeniach komunizmu), tym było źle najlepsze jest to że tych co się nie zgadzali tak naprawdę była ogromna większość.

Dobrze by było nie tylko WRON ale całą PZPR uznać za zbrodniczą organizację a sekretarzy KC za zbrodniarzy, uprzedzam że argumenty o rozwoju gospodarczym, szkołach, drogach są nie trafione, rozwój rozwojem a zabijanie obywateli to dwie różne sprawy.

Uprzedzam Towarzyszy z Partii, UB, ZOMO i innych pokrewnych organizacji, że nie zakładam czytania ich komentarzy anie tym bardziej odpowiadania na nie.

Ubecy do Ubekistanu WON !

ocenił(a) film na 7
1885

Ty wiesz zapoznaj się z konstytucją PRL i nie pisz bzdur i nie sugeruj że w Polsce był komunizm.. Odpisywać mi nie musisz masz racje, nie oczekuje odpowiedzi na mój post.pozdrawiam

lukaszov20

Po co ktokolwiek z Nim rozmawia, widać że nie ma co powiedzieć, to PZPRowski troll na, jak to ktoś napisał, Radzieckiej smyczy, dobrze że pałować i strzelać nie chce.

katotalib

Kto wie, może swego czasu pałował ?

1885

Całkowita racja. Pięknie napisane. Popieram. A co do ZOMO, znam gościa, który był w tej bandyckiej strukturze i nieraz mi opowiadał jak spałował jakąś babcię a dzieckiem tak szarpnął, że mu się kredki z tornistra wysypały. Nikt normalny w tej strukturze nie był.

ocenił(a) film na 7
chemas

nie oceniaj wszystkich jedną miarą Milicjant to też był człowiek a wiadomo że ludzie są różni. Nie wiem czy wiesz kolego sympatyczny, ale w PRL do milicji był szacunek a chodząc nawet wieczorami po polskich ulicach nie trzeba było się obawiać o swoje zdrowie czy możliwość napadu, na pewno było bezpieczniej po ulicach chodzili milicjanci z psami i patrolowali miasto a dziś zobacz jak wyglądają patrole policji jeśli już w nocy są patrole to siedzą w samochodach gdzie często dysponent śpi a kierowca jedzie na oślep nie zwracając uwagi na to co dzieje się po poboczach.

lukaszov20

Wiem o tym bardzo dobrze, wiem że był szacunek. Jestem rocznik 68. Wiem również, że edukację zdobyłem częściowo dzięki PRL. Ale wiem również, że z wolnością wypowiedzi było kiepsko, że za gówniarza jak nie doczekałem się w kolejce w mięsnym białej kiełbasy, to wróciłem do domu zapłakany. Pamiętam puste półki i wieczną konieczność kombinowania. Nie ma ustrojów idealnych, wcale nie uważam, że współcześnie jest dobrze. Jest fatalnie, sam mam problemy ze znalezieniem dobrej pracy i wiele innych kłopotów. Ale przynajmniej żyję w realiach a nie jakiejś utopii. Mam dostęp do czego chcę i mam wolność (chociaż zaczyna się jakby powrót do starych czasów).
Tak więc, kolego sympatyczny, nie wypowiedziałem się na temat milicjantów, tylko na temat bandyckiej struktury ZOMO.

ocenił(a) film na 7
chemas

widzisz szanuje twoje zdanie jednak ja raczej sympatia darze tamten okres, ludzie jakoś byli bardziej życzliwi bardziej towarzyscy obchodziło się imieniny urodziny robiło prywatki a dziś... hmm ludzie się zaczęli izolować i życie jakby przyspieszyło niema teraz człowiek czasu na nic.

lukaszov20

Rozumiem. Masz rację, że ludzie byli życzliwsi, bardziej otwarci. Zgadzam się również, że było bezpieczniej i w ogóle jakoś tak prościej i honorowo. Jak ktoś chciał komuś dowalić, to stawał do walki sam na sam, a nie jak obecnie gówniarzeria skacze kupą całą na jednego.
Nie wiem do końca, czy jest to spowodowane zmianą ustrojową, czy po prostu zmianą trendów, tempa życia i ogólnie zmian społecznych. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
chemas

myślę ze dużo tu odegrała kultura świata zachodniego telewizja Internet, ludzie teraz spotykają się w Internecie jak dziś my a kiedyś razem usiedlibyśmy w knajpie przy kufelku i zaczęli prowadzić dyskusje, trochę to upraszczam ale to najlepszy dowód. Do tego dochodzą telefony komórkowe i ciągła smycz ze wszystkimi, teraz mało kto dostanie kartkę na święta mało kto ją też wyśle zastąpiły je mms sms email..
Oczekiwania ludzi się tez zmieniły i wymogi kiedyś wczasy to namiot kawałek pola jeziorko ewentualnie rzeczka dla bardziej wybrednych FWP. a dziś hotele pensjonaty chociaż ja jestem wierny kameralnym wczasom Domek nad jeziorem i pelna swoboda bez zgiełku i tłumu szarańczy :)

lukaszov20

Masz rację.

ocenił(a) film na 8
lukaszov20

Widzę lekki pojazd w Twoją stronę. Ode mnie masz jednak "łapę" w górę. Niestety tak to już jest, że ktoś przeczyta podręcznik do historii, naogląda się telewizji i wiadomości, poczyta coś w necie i myśli, że wszystko wie. Cała prawda bywa jednak nieco inna i to nierzadko. Nie ma co się rozpisywać bo i tak niektórzy nic nie zrozumieją i nie dopuszczą do siebie żadnych argumentów. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
reptile2006

dzięki za wsparcie i tak jak piszesz większość opiera się na książkach podręcznikach i mediach które niestety nie są obiektywne i wszystko co dotyczy PRL to zło, jednak to nie jest tak do końca, socjalizm w moim odczuciu nie był złym systemem nawet powiedziałbym że był do polubienia.Zamiast szukać trwałych wartości, właśnie w socjalizmie, społeczeństwo odwróciło się totalnie od jego ideałów. Zapomniano o programie socjalnym, o taniości wczasów, przedszkoli, lekarstw, mieszkań, o łatwości dostępu do kultury. Być może ludzie jeszcze nie uświadamiają sobie, co stracili.Przede wszystkim stracili spokój socjalny i poczucie bezpieczeństwa. dziś zamyka się szkoły żłobki na przedmieściach pojawiają się slumsy i nie jako pełne towarów zachodnie sklepy których towary są drogie i często nie dostępne dla ubogich rodzin. Ktoś powie że jestem komunistą itp. bardziej socjalistą i w przeciwieństwie do większości tu zabierających głos potrafię dostrzegać również plusy tamtych czasów i potrafie myśleć a nie wierzyć temu co mówi radio TV czy jacyś mądrzy bohaterowie III RP którzy kiedyś byli zwykłymi rozrabiakami a dziś się ich gloryfikuje i nagradza, jednak jak to już nie raz było i historia pokazała nie jednokrotnie to iż wygranych się nie sądzi.

lukaszov20

jak pięknie rozwija się Korea Północna :] tam to dopiero jest socjalizm.