PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64488
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

dwa pytania

użytkownik usunięty

1. Gdzie w tym wszystkim jest Pan Generał Jaruzelski, który pełnił rolę ministra MON w tym czasie i to on wydał rozkaz? Czyżby ktoś wziął sobie do serca słowa Wałęsy by dać spokój staruszkom? Ja bym im jaja urwał....Bo w filmie nie ma pokazanej osoby wydającej ten bezsensowny rozkaz strzelania i zabijania...

2. Jak do tego co się stało w 1970 ('54; '80 i '81-'83) ma się poprawność polityczna rządzących Naszym krajem teraz? Nie chodzi o karanie tych staruszków a jedynie o powiedzenie "tak! są winni" i niech sobie umierają z tą myślą w domach. A póki co niektóre nazwiska winnych tych zbrodni zamiata się pod dywan. Czy to jest w porządku wobec rodzin ofiar tych wydarzeń?

Właściwie mam jeszcze jedno pytanie do twórców, bo film fajny, ale czemu pewnych spraw dla własnego bezpieczeństwa jednak nie przedstawili? chociażby osoby gen. Jaruzelskiego? Tyle ode mnie bluzgajcie mnie ;)

własnie obejrzałam "czarny czwartek". k...a mać pcha się sama na język !
głośno mówi się, że ten film pokazuje czystą prawdę o tamtych wydarzenach, ale Generał Jaruzelski został w cieniu ... what the f..k??czy ktoś wkoncu powie głosno, że ten człowiek był odpowiedzialny za wiele takich pogrzebów jak te pokazane w filmie!? to co ma na sumieniu podpada mi pod ludobójstwo i nie interesuje mnie wiek tego Pana !! dawno powinnien za to odpowiedzieć !!

kolejne co mną wstrząsnęło to marna próba wyłudzenia współczucia do Towarzysza Wiesława. "biedny" Wiesław opuszcza spotkanie wspierając się na ramieniu kolejnego komucha a w ślad za nim pada "Wiesław coraz gorzej się czuje". ręce opadają !!! zmarło się chłopu duzo póżniej. może źle się czuł, bo wszytskich nie wybili na ulicach polskich miast.

chorzy ludzie u władzy ..... tak to się wówczas konczyło.

joanna75

Jak czytam (nie po raz pierwszy już) takie kwiatki (nie jest to bynajmniej aluzja do ciebie, ażeby nie było wątpliwości), że Jaruzelskiego powinno się zostawić w spokoju, nie sądzić z uwagi na jego podeszły wiek to żygać mi się chce ! GDZIEŚ mam, ile ma lat i czy jest schorowanym człowiekiem - ważne jest, że powinien odpowiedzieć za to, czego się dopuścił - nawet, gdyby miało to dla niego (i każdego innego, odpowiedzialnego za stan wojenny) oznaczać skonanie w więzienu ! Żadnych, ale to żadnych okoliczności łagodzących dla niego z mojej strony nie będzie nigdy !

cOOba

Dokładnie, znam (dość pobieżnie) rodziców śp. Zbyszka Godlewskiego, czekają już 20 lat, aby ukazać, kto jest winny tragedii!
To jest chore, nie mieści mi się w głowie!

ocenił(a) film na 9
joanna75

jeżeli chodzi o towarzysza wiesława - w tym fragmencie filmu nie chodziło o wymuszenie współczucia.
Po pierwsze, to co dzieje się na zebraniach kc ie jest pisane do scenariusza tylko wg scenogramów z tych zebrań i tekst "towarzysz wiesław coraz gorzej się czuje." został wypowiedziany w rzeczywistości. Gdzieś tak czytałam.
Po drugie, ta scena jest tłumaczeniem zachowania i gomułki i kc. kc dość miało przewodnictwa tępego wieśniaka, który uważał, że wszyscy (łącznie nawet z uprzywilejowanym kc) mogą żyć pijąc wodę z ogórków (też gdzieś przeczytane) i moczar jak i gierek liczyli na przejęcie jego stanowiska. "towarzysz wiesław coraz gorzej się czuje." tzn nie będzie w stanie być dalej przewodniczącym kc i trzeba będzie "dla jego dobra pomóc mu w obowiązkach", tu nie ma żadnego współczucia, to bardziej groźba i porozumienie członków kc. Rosjanie też mieli dosyć Gomułki, protesty były bardzo dobrym powodem by zrzucić go ze stanowiska. Stąd Gomułka próbując nieskutecznie ratować swój stołek i podburzany przez kc (taaak, też po to, że po takiej akcji nie było możliwości żeby został przewodniczącym) wydaje rozkaz ataku.
Po horrorze czarnego czwartku gomułka zostaje zmuszony do rezygnacji ze stanowiska i władze przejmuje Gierek , który miał więcej zwolenników niż moczar.
Dyskusyjne pozostaje czy decyzja o strzelaniu do ludzi wynikała bardziej z chęci utrzymania stanowiska przez gomułkę czy jego zmanipulowania przez kc, tak czy inaczej pokazuje to tym bardzie zezwierzęcenie tamtejszych rządzących, którzy zdecydowali się poświęcić dowolną liczbę osób w walce o stołek.

neshka

przekaz z filmu był inny wg mojejopinii i osób które ze mna oglądały. stenogramy stenogramami, ale odczucia widza zależą od tego jak zostaną pewne kwestie wypowiedziane ...
powracają do postaci nieujętej w filmie. wypowiedź W.Jaruzelskiego dla onetu : "Ci, których nie było przy Okrągłym Stole i którzy w czasach przemian bawili się w piaskownicy, dzisiaj chcą mnie rozliczać i mścić się na mnie. Gdzie byli wtedy ci, którzy dzisiaj organizują marsz 13 grudnia? Historia mnie oceni i wierzę w to, że zrobi to uczciwie".
to my jesteśmy od rozliczania historii ! hitlerowców nie rozliczały ofiary tylko ich dzieci/wnuki. taka kolej rzeczy.
do dziś pamiętam panikę w domu gdy ruszył stan wojenny, a mój tata nie wrócił z pracy. bieda i zastrzaszanie mas. samo się tak nie porobiło. ktoś powinnien wreszcie rozliczyć tych Panów !!

neshka

Zgadzam się z tym w całej rozciągłości.
Ale wracając do filmu, muszę to powiedzieć: Pszoniak w filmie stworzył najlepszą kreację. Potem długo długo nikt, potem Fronczewski i właściwie koniec wyróżnień.

Wiem że niewielu z nich za to bekło, mało tego mają wysokie emerytury. Wpiździec jego mać WHY ??? W zdrowym społeczeństwie to nie powinno mieć miejsca. Film mna wstrząsnął. Aż mnie wrrr

ocenił(a) film na 7
DobryChlopak85

"W zdrowym społeczeństwie to nie powinno mieć miejsca." Otóż to. A film powinien być pokazywany obowiązkowo wszystkim obrońcom jaruzela oraz wyborcom POlikota czyli tak naprawdę urbana i jego kumpli.

ocenił(a) film na 6

Film jest naprawdę niezły, jednak potwierdzam że brakuje w nim postaci które jeszcze żyją, jest to bardzo irytujące i osłabiające moc i przesłanie. Na moim nastoletnim synu nie zrobił wrażenia mimo że interesuje się historią, odebrał go jako zwykłą strzelankę, bo o żadnej postaci w filmie nigdy nie słyszał. Ciekawi mnie tylko czy były jakieś sceny z generałem i zostały wyciętę czy zadziałała tylko cenzura umysłowa.