PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64537
5,7 23 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

To chyba kolejny film po "ślubach panieńskich" robiony głównie pod szkolne wycieczki, szkoły pójdą bo tak wypada, by obejrzeć historyjkę o bohaterskim ludzie robotniczym i bezdusznych towarzyszach radzieckich. Reżyser trafił w gust nastolatka, najpierw wybudzając widownie ze snu dość mało "soczystym" tekstem "WYPIERDALAĆ" wypowiadanym do piszących postulaty związkowców, to wyrażenie jak i kilka innych typu "głupia jesteś" mówione przez brata do młodszej siostry stało się chyba głównymi jak nie jedynymi fragmentami jakie zapadną widzowi (nastolatkowi) w pamięć po obejrzeniu filmu o masakrze robotników. Można było się poczuć bardzo nieswojo gdy znany dotąd poczciwy ojczulek z rodziny zastępczej wygłasza monolog o tym jak postępować z rewolucją. Owszem w filmie były brutalne sceny ale nie wiadomo dla kogo gdyż reakcja na zastrzelonego człowieka po scenie z czołgiem na aucie wzbudziła tylko okrzyki"mooonsterkill" czy "headshot". Wplatanie do filmu oryginalnych nagrań( bo za drogo na rekonstrukcje ) kompletnie udaremniało budowę napięcia, które swoje maximum osiągało gdy główny bohater wyskoczył na swoją żonkę zza drzwi. I tak wszyscy dotrwaliśmy do końca filmu jak wy do końca mojej yy. recenzji i wszyscy stając z werwą jak po ostatniej piątkowej lekcji skierowali się do domów powtarzając zasłyszane w kinie "wypierdalać"

kilov_3

Ciągną na to wycieczki szkolne? Więc na 100% tego nie zobaczę. Na szczęście nikt mi już nie mówi co mam oglądać.

ocenił(a) film na 5
kilov_3

Oto kolejny leming.
"Reżyser trafił w gust nastolatka, najpierw wybudzając widownie ze snu dość mało "soczystym" tekstem "WYPIERDALAĆ" wypowiadanym do piszących postulaty związkowców, to wyrażenie jak i kilka innych typu "głupia jesteś" mówione przez brata do młodszej siostry stało się chyba głównymi jak nie jedynymi fragmentami jakie zapadną widzowi (nastolatkowi) w pamięć po obejrzeniu filmu o masakrze robotników."

A ty uważasz że w tamtych czasach czerwonej łapy na Polsce milicja tłumiąc działania opozycji pukała do drzwi, przedstawiała się i kulturalnie prosiła o wyjście????? Chłopie gdzieś ty sie historii uczył. Film był robiony na zeznaniach swiadków tamtych wydarzeń, więc tak było z tym "wy***"" . zreszta mówisz o nastolatkach a sam praktycznie tylko to zapamiętałeś z filmu. Myślisz jeszcze że dzieci robotnika mówią do siebie "oj, siostro jesteś niemądra momentami" ??? Brak mi słów na takich ludzi jak ty. Byle tylko zjechać, bo odnosi sie do Narodu i naszej historii, a to już za ciężki temat dla wychowanych na hamburgerach idiotów.

Jeśli dla Ciebie Pan Piotr Fronczewski to "ojczulek z rodziny zastępczej" to naprawdę jesteś jakimś znawcą kultury.

ocenił(a) film na 6
Zlom0

Tak na prawdę życie jest brutalne i wulgarne. Po upływie czasu jest to wszystko 'ugrzeczniane'.
Czasami słowa 'wulgarne zachowanie' kryje wiele przekleństw i złych czynów.