PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64488
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

oto moja opinia

ocenił(a) film na 8

może technicznie można było zrobić ten film lepiej, choć fachowcem nie jestem...
może niektóre wątki można było rozszerzyć...
może przydałby się narrator, żeby młodzi ludzie mieli lepszą orientację...
ale generalnie to ważny i potrzebny film, pokazuje kawałek historii, dzięki której dzisiaj możemy się np. swobodnie wypowiadać..
mocny, wzruszający, realistyczny wśród tej codziennej papki w telewizji i kinie zdaje się być filmową perłą..
wiernie oddane detale tamtych lat, odzież, szarość ulic i wnętrz..
brak tzw. gwiazd typu Karolak, Liszowska, Dereszowska czy Małaszyński to znakomity pomysł..

ps40

Młodzi niech pomyślą nie zaraz narrator do mnie przemówił ten film dobrze że bez gwiazd . Co do poprawności politycznej to ci co strzelali i pałowali siedzą na emeryturach i pija ciepłą herbatę .

pulpasiec

stać ich na więcej niż herbatkę ...
uczniowie w mojej szkole odebrali film bardzo emocjonalnie, byli wręcz wstrząśnięci ...

ocenił(a) film na 5
pinks

to chyba w pewnym sensie dobrze- ja byłam wstrząśnięta, bo nie żyłam w tamtych czasach i dalej si,ę zastanawiam jak w cywilizowanym świecie może dojść do takich rzeczy, jacy są ludzie.
eh...

ocenił(a) film na 8
pulpasiec

"myślenie" to zawsze dobry pomysł..
narrator w niektórych momentach mógłby wprowadzić klimat zamiast suchych podpisów albo wyjaśnić kolejność zdarzeń, młodym i nie znającym historii
te emerytury to skandal, ale pobici w `70, `81 i następnych latach w końcu wygrali i mogli zrobić z tym porządek, zamiast się układać..
roux_68 - to była tragedia ale skoro wartościujesz zło, to trochę przesadzasz, dużo później w byłej Jugosławii działy się gorsze rzeczy, nie mówiąc o tym co dzieje się w Afryce, i nie mam na myśli tych przepychanek (relatywnie) w Libii

ocenił(a) film na 5
ps40

racja, ale tej tragedii jak wielu innych, które wymieniłeś/aś można było uniknąć tylu ludzi zgineło i ginie nadal tylko dlatego , ze chcą godnie żyć jakby byłi jakimiś przestępcami conajmniej...

Ale z niektórymi rzeczmi nie da się nic zrobić i biegu wtdarzeń nie da się odwrócic