PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64531
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

tragedia

ocenił(a) film na 8

Ja się pytam co się dzieje z Polska edukacją? W III kl gim wysłali 'dzieciaczki' do kina, na ten
oto film. I jaka była reakcja? Dam sobie rękę uciąć, że nikt na sali (oprócz nauczycieli) nie
wiedział co na tym filmie się dzieje, kim jest Janek Wiśniewski, czemu padł, po co się tak
wszyscy biją i mordują. Siedzieli wynudzeni i śmiali się z z niektórych scen, które wydawały
się bardzo 'śmieszne'. Wstyd się przyznać, ale idę do I LO i ja nie wiem nic o tym co się
działo w latach 80. Czym tak naprawdę jest komunizm, system jaki panował w tamtych
czasach po co tak naprawdę powstała Solidarność? Przyznaje, że to może być również moja
wina, bo mam internet, mogę sobie siąść i poczytać, ale chyba nie o to chodzi. Czemu nikt
w szkole tego nie uczy, czemu nauczyciel chociażby nie wyrazi swojej opinii, przecież to
przeżyli, byli świadkami tego co sie dzieje? Miejmy nadziej, że może w liceum jakieś
informacje na lekcji historii będą mi przekazane.

ocenił(a) film na 9
MiLusSia

Jacek Dukaj ,,Wroniec" - na początek.

Marek1981

Bo zamiast Cię uczyć o historii ojczyzny, wolą pieprzyć o innych krajach, albo jeszcze lepiej - budowy silnika samochodu. Spoczi spoczi, tylko po cholerę 14-16 latku silnik samochodowy? Kurna.

adeksradek

Odkąd zmieniła się podstawa programowa (efekt pracy jakże zacnego pana Giertycha) w gimnazjum uczą gówno a nie historii...całkowicie obcięty został dział od 2 wojny światowej (nie jestem pewna czy aby I nawet zostawili) po czasy współczesne, co jest chore bo po jaką cholerę wiedzieć człowiekowi czym się posługiwali ludzie w prehistorii a nie będą wiedzieli kim jest np. Wojciech Jaruzelski albo nawet i Hitler czy co gorsza nie będą mieli pojęcia o odzyskaniu przez Polskę niepodległości...

ocenił(a) film na 8
MiLusSia

nie miej nadziei, że Cie czegokolwiek nauczą w szkole. Porozmawiaj najlepiej z rodzicami lub dziadkami jeśli masz taką możliwość- ja na przykład najwięcej o komunizmie i II Wojnie Światowej dowiedziałam się właśnie od dziadków i mamy, poza tym w książkach historycznych masz głównie suche fakty nie masz przykładów życiowych typu- niemiec mnie gonił po polu, schowałem się w stogu siana, albo najpierw stajesz w kolejce potem pytasz za czym stoi :)

agnessa

Ale to co tu było napisane to nieprawda. Ja osobiście byłem jednym z tych uczniów których wzięto do kina na czarny czwartek. W 3 klasie gimnazjum rzadko, naprawdę rzadko spotyka się kogoś kto nie wie kim był Wojciech Jaruzelski. Natomiast każdy absolwent gimnazjum wie kto to był Adolf Hitler... Przed obejrzeniem filmu "Czarny Czwartek Janek Wiśniewski Padł" znaliśmy sytuację komunistycznej Polski, a pójście do kina miało tylko nam pokazać jak to mniej więcej wyglądało z oczu normalnego człowieka żyjącego w tamttych czasach... Nie róbcie z nas idiotów....

matoroll

Mhm naprawdę wasza wiedza wprost poraża. Wiedzcie tylko, że to niestety nie wasza ani nauczycieli wina, tylko chorego systemu nauczania historii. Chociaż co narzekam, mogło być gorzej chociażby tak jak we Francji
http://www.rp.pl/artykul/708410.html

ocenił(a) film na 7
MiLusSia

zły tytuł dałas :) przeczytałam "tragedia" i myślałam, że chodzi o film i mi ciśnienie podskoczyło. a co do Twojej wypowiedzi- to z jednej strony jest to wina szkolnictwa- sama pamietam ze lekcje historii "nowszej" moi nauczyciele pomijali, jako mało istotne. I w sumie tylko przez osoby poznane a studiach zaczełam sie tym interesowac.
a jesli chodzi o zachowanie licealistow/ gimnazjalistow - sama pamietam ze kiedy mialam praktyki w teatrze i niestety na spektaklu musialam siedziec obok takowych - to mysle ze najdziksze afrykanskie plemiona maja wiecej wiedzy i kultury*

* co nie oznacza ze nie ma wsrod "mlodiezy szkolnej" dobrych jednostek ;)