PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64489
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Dzisiaj byłam na tym filmie z klasą i mnie zaskoczył =)
Pod sam koniec pokazują dworzec, a tam graffiti, a potem ulice a na niej jadąca eLka i
samochód wyprodukowany po dwutysięcznym roku xD

biedronka13

Ludzie.. Myślcie. Typowy motyw. Kamera staje, pokazując jedno ujęcie i następuje szybkie przewinięcie do czasów najnowszych, a zaraz potem pokazana jest tablica upamiętniająca tamte wydarzenia. Żaden reżyser nie pozwoliłby sobie na taki błąd. Jest to zrobione celowo.

ocenił(a) film na 8
biedronka13

Też w pierwszym momencie myślałem że to błąd, ale po chwili przecież okazuje się że akcja filmu przenosi się do czasów współczesnych - oglądamy pomnik poświęcony pamięci zamordowanych. W związku z tym jest to raczej efekt zamierzony, a czy ma jakiś głębszy sens (samochód, graffiti - nie pomnik) - ja przynajmniej nie dostrzegam :)

ocenił(a) film na 7
biedronka13

Mnie to też zdziwiło trochę na początku, ale jest to po prostu przejście z przeszłości do teraźniejszości, które ma za zadanie podkreślić prawdziwość zdarzeń pokazanych w filmie. Stacja "Gdynia Stocznia" istnieje do dziś i takie zakończenie sprawia, że następnym razem, kiedy odwiedzisz to miejsce, to skojarzysz je z "Czarnym Czwartkiem".
Podobnej rzeczy spróbowano w "Quo Vadis", ale wyszło bardzo słabo ;)

ocenił(a) film na 8
HubertSpychalski

Po prostu nic się od 1970 roku nie zmieniło, więc gdyby nie ta eLka to pewnie bym nie poznał czy to przeszłość czy teraźniejszość.

ocenił(a) film na 3
marcom2345

ehehehehee ale mnie rozbawiliście 10/10
dzięki :D