PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64489
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

oczywiście przerażająco nieobiektywny i zheroizowany, jak to w polskich filmach historycznych bywa. No i oczywiście przekoloryzowane obrazy Polaków, w które uwierzyć może tylko naiwny obcokrajowiec...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
cyberczechu

Co jest nieobiektywnego w mordowaniu i gnębieniu Polaków?

ocenił(a) film na 4
Kathlar

A co jest obiektywnego w przedstawianiu milicjantów spełniających swoje obowiązki jako bezdusznych katów?
Jasne że użycie ognia było złe, i że pałowanie nie jest miłe - ale ciekawe co ty byś zrobił jako policjant w dzisiejszej Polsce, gdyby tysiące robotników(wyobraź sobie że jest to dzisiaj i komuniści próbują przywrócić PRL) rzucała w ciebie kamieniami.

I czy moralnie słuszniejszym jest dla mundurowego wykonywanie rozkazów, czy słuchanie tłumu to nie jest tak proste jak się wydaje.

Jasne możecie burzyć teraz mordy - ale weźcie pod uwagę, że to było 40 lat temu i była wtedy nie tylko w Polsce ale i na świecie inna moralność (jak odejmiecie jeszcze 30 lat to macie IIWŚ). Naprawdę w kraju wspaniałej "wolności" policja nie postępowała dużo lepiej z murzynami (gorzej?) niż w Polsce milicja na naszej klasie robotniczej.

ocenił(a) film na 6
Victor_Fw

Moralność nie ma znaczenia. Ci ludzie mordowali i pałowali kogoś kto walczył o wolność. To, że robili to, bo wtedy to było normalne ich nie usprawiedliwia, jakoś byli inni ludzie, którzy walczyli o wolność i niepodległość. Nie wiem co bym zrobił, bo żeby się dowiedzieć to trzeba stanąć przed taką sytuacją, ale gdybym tak postąpił to też by mnie potępiono i uważam, że zrobiono by dobrze.

ocenił(a) film na 4
Kathlar

"Moralność nie ma znaczenia" ^^
A dla mnie to najważniejsza rzecz w życiu.
"Ci ludzie mordowali i pałowali kogoś kto walczył o wolność"
O wolność czy o tańsze kotlety?
Zresztą hitlerowcy też walczyli o "szczytne cele" - tak jak bolszewicy. Mamy pluć na armię polską że do nich strzelała?

ocenił(a) film na 6
Victor_Fw

Albo łapiesz za słówka albo nie czytasz całego postu. Odpisywałem na Twoją wiadomość w której było, że taka wtedy była moralność. Ale mnie to nie obchodzi jaka wtedy była według Ciebie moralność, dla mnie to co robili jest, było i będzie złem.

I wolność i obniżkę cen.

Victor_Fw

bredzisz śmieciu

ocenił(a) film na 4
Kathlar

Nie, nie jestem komunistą jestem skrajnie prawicowy, ale jednocześnie staram się być obiektywny.

Victor_Fw

jak można publicznie przyznawać się do skrajnej prawicy i jednocześnie myśleć o sobie, że jest się obiektywnym ? tzn w jakim kierunku podąża twój obiektywizm ? czy mamy twoim zdaniem 'niechcianych' pałować czy gazować,czy pałować dopiero po ocenie ich przydatności dla prawicowego ogółu ? odpowiedz mi proszę
nie jestem żadnym (zafajdanym) lewakiem, ani skrajnym narodowcem i szczerze mówiąc nie mogę nie mogę rozgryźć w realiach dzisiejszego społeczeństwa równości pomiędzy obiektywizmem, a skrajnością, ale ty victor jesteś chyba ponad tym, tylko kim na prawdę jesteś ?
ty chyba zwykły faszysta jesteś, co nie ?

ocenił(a) film na 4
sewo

Złego określenia użyłem - de facto jestem po prostu "prawicowy", napisałem "skrajnie", aby ogół nie skojarzył mnie z PiS'em. Konserwatywny-Liberał - nie faszysta, nie należę i nie będę, ani do NOP'u, ani ONR.

ocenił(a) film na 4
Kathlar

"W toku walk i pacyfikacji miasta zginęło, w zależności od szacunków, 70[3] osób cywilnych oraz 8 żołnierzy (w tym funkcjonariusze UB i MO)[3] lub 57 osób (w tym 49 cywili i 8 spośród żołnierzy i aparatu bezpieczeństwa), około 600 osób (po obu stronach barykady) zostało rannych"
Tu są dane - tak więc nie jest to tak jak można wywnioskować już samego trailera, a co dopiero filmu, że milicja strzelała do bezbronnych robotników.
1. Robotnicy atakowali (gdyby milicja otworzyła ogień do tłumu to nic by z nich nie zostało, od razu by się rozpierzchli i tyle)
2. Przynajmniej część milicjantów gdy "atakowała" to de facto się broniła.
3. Milicjantowi zabić było łatwiej(miał broń), byli lepiej zorganizowali i wyposażeni. Z liczby strat (załóżmy 7:1) wynika że robotnicy byli bardzo agresywni. Żeby zabić człowieka bez użycia broni? Wniosek - albo byli uzbrojeni przynajmniej w noże i walczyli, albo byli wyjątkowo agresywni że bez broni kogoś zabili (nawet cegłą nie zabijesz od tak gościa z hełmem na łbie"

Nie, nie miałem ojca w milicji, mój ojciec został wyrzucony z zakładu (a był dyrektorem) bo nie zgodził się donosić.

ocenił(a) film na 6
Victor_Fw

Może dlatego pojawiła się w tłumie agresja, że komuniści zabierali mi rodzinę, majątek, zdrowie, po prostu ŻYCIE, więc nic dziwnego, że milicja, którą uznano za przedstawicieli komunizmu (w końcu bronili go) została uznana za złą. Działa z emocjami, ale nic dziwnego, tym bardziej jeżeli później kogoś zastrzelono.

Victor_Fw

W skrocie - film jest rzeczywiscie, sadzac po trailerze typowo polskim kinem heroiczno-patriotycznym. To nie jest film z kategorii ambitne kino turkmenistanskie. Jesli ktos ogladajac go , podobnie jak Potop czy czytajac Sienkiewicza oczekuje dokumentu to srogo sie zawiedzie. Ale to mozna bylo odgadnac od razu, nie potrzeba studiow wyzszych. Janek Wisniewski stal sie symbolem nie dlatego, ze chcial czy liczyl na zaszczyty. Jest to po prostu najlepszy przyklad jak czlowiek(do tego w kwiecie wieku) chcacy tylko lepszego jutra zostal brutalnie zamordowany (nie bojmy sie prawdy) przez ludzi, ktorzy pod szyldem walki o robotnikow takich jak on bezwglednie chcieli utrzymac wladze/wplywy. Tak wiec, choc zabrzmi to pompatycznie - lecz zycie pisze lepsze scenariusze, niz scenarzysci czy ludzie chcacy obalic wladze - za lepsza Polske Janek Wisniewski padl...

Wersja dluzsza z odpowiedziami na zarzuty Victora_Fw, oraz dla tych ktorym chce sie jeszcze czytac...

Mnie blizej do szwedzkiego bogatego socjalizmu niz amerykanskiego biednego kapitalizmu. Moja rodzina w partii nie byla i predzej z systemem pokojowo (sic!) walczyla.

Cytujac Ciebie - zginelo 8 zolnierzy w tym ludzie z UB i MO. Nie trzeba byc mundurowym, zeby wiedziec, ze moze oznaczac (bo nie wyszczegolnione a dane moga byc sfalszowane):
a) zginelo okolo 0-3 funkcjonariuszy pracujacych w ukryciu, jako agenci UB w podziemiu (najprawdopodobniej od strzalow wojska/MO) - vide przyklad, kto zaczal rzucac kamieniami w Egipcie. Takie numery jak wzniecanie agresji i przebieranki by pokazac, ze druga strona zaczela sa stare jak swiat.
b) od 0-4 zolnierzy/MO moglo zginac z rak protestujacych - np. gdy pozwolili sie odizolowac, a wczesniej spalowali/zastrzelili cywila.
c)od 0-2 osob moglo zginac z powodu niskiej inteligencji jaka prezentuje rozwscieczony tlum, i to sa zwyczajne morderstwa do calkowitego potepienia.
d)tak zwany przyjacielski ogien (friendly fire) - przez pomylke/porachunki zolnierze sami sie zastrzelili. W kazdej armii sie to zdarza, z tym, ze za PRLu bylo to dosc nagminna sytuacja - z racji niewlasciwego w wielu przypadkach personelu, szczegolnie w wyniku zatrudniania ludzi takich jak elyta ORMO - do celow politycznych. Zgadnij w wiekszosci/jak nie w wszystkich przypadkach WP ponioslo straty personalne podczas inwazji na Czeschoslowacje.

Celowo zapewne nie podales danych dotyczacych liczby rannych po jednej, a z rozpisaniem ile po drugiej. Mniejsza o to.
Primo straty 1:7 w zabitych to w warunkach bojowych (sic!) zwykla rzez(przepraszam, ale to jedyna poprawna nazwa oddajaca w pelni sytuacje)! Takie bitwy nigdy praktycznie nie sa wygrywane, a jesli juz to sa nazywane pyrrusowym zwyciestwem.

Zabic czlowieka bez broni to jest dziwne wedlug Ciebie? Jesli koledzy zostawili takiego zolnierza (a np. tych bardziej agresywnych czasem w historii zostawiano - vide bodajze w Auschwitz, zbyt 'nadgorliwego' straznika wladze skazaly na smierc, kazac mu jechac jednym wagonem samemu, pelnym ludzi ktorych przesladowal. Dlugo nie przezyl - mial byc trybikiem w maszynie smierci, a nie indywidualnym szalencem-oprawca). Helm ma wytrzymalosc zaledwie pocisku pistoletowego z bliska. Owszem cegla ciezko go uszkodzic(co wcale nie jest niemozliwe, polecam Ci kupic helm z tamtych czasow, a moze osoba go majaca dostac wstrzasu mozgu) - dlatego pewnie byl to friendly fire/wyrok lub w 1-2 przypadkach nie zdazyl uciec/czy ktos podpalil, przewrocil jego pojazd.

Podsumowujac - wiesz dlaczego w Polsce byl zwyczaj noszenia pustych magazynkow w pistoletach? Bo doslownie wiekszosc srodkow i sluzb zajmowala sie opozycja. Przeciwnik nie mial nic, poza golymi rekami i checia zmian. Wystarczylo go zastraszac, uzywajac przy tym ludzi watpliwego autoramentu (choc niektozy wojskowi i milicjanci byli bardziej pro publico bono niz Borewicz). On nie byl w stanie odpowiedziec - totez nie trzeba bylo szkolic ich w strzelalaniu , bo na slepo w tlum kazdy trafi.

Oni(ale nie wszyscy) przekroczyli cienka granice miedzy dobrem, a zlem. Ludzi ktorych mieli chronic mordowali. Bardzo rzadko, obecnie gdy sa protesty gina ludzie, a kazdy przyklad jest napietnowany przez media i policjantow sciga prokuratura. A wiesz dlaczego? Bo dobrze zorganizowany oddzial potrafi zabezpieczyc teren ratujac swoich ludzi i cywilow. Nawet kul gumowych (sa niebezpieczne) nie trzeba uzywac, bo jest gaz i armatki wodne.

ocenił(a) film na 1
Victor_Fw

Pierwszy raz widzę kogoś, kto przyznaje się do skrajnie prawicowych poglądów a jednocześnie jest obiektywny i analizuje chłodne fakty w tak przesiąkniętej martyrologią i kontrowersjami sprawie. Chapeau bas!

ocenił(a) film na 4
smolki5

Dzięki ;)
Jak już wcześniej napisałem, skrajnie prawicowy nie jestem - nie spodziewałem się spotkać na fw kogoś myślącego, dla większości skrajna prawica to UPR -_-' (Mikke ma u mnie minusy, aczkolwiek na ogół UPR popieram).

Napisałeś b. sensownego posta, jednak raczej nie dowiemy się jak to dokładnie było. być może masz rację i straty wśród milicji są zawyżone (jeśli obwiniać za nie robotników) i z pewnością milicja nadużyła siły - jednak, jednak wciąż - nie dlatego że ci milicjanci to była banda złych ludzi. Założę się że większość z tutejszych zachowała by się podobnie. No i jeśli pada zdanie "zawróćcie, albo będziemy strzelać" to się zawraca.

Milicjanci zrobili źle, ale nie róbmy z nich najgorszych bydlaków, to byli w większości zwykli ludzie.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 4
cyberczechu

A wy co? Dzicz.
Gość wyraził swoją opinię (co dziwne skoro filmu jeszcze nie zobaczył), ale zrobił to kulturalnie i co? Pojawia się dwóch chamów, którzy z braku argumentów postanowili powyzywać "oponenta".

Żenada.

użytkownik usunięty
Victor_Fw

Sam jesteś dzicz!! Co to za opinia?? Wypowiada się gość który nie ma pojęcia co się w tamtych latach działo w Polsce... Ile ludzi wylało swoją krew, ilu oddało życie??
W taki sposób mogą się wypowiedzieć tylko ludzie którzy mają jeszcze mleko pod nosem. Z szacunku dla rodzin poszkodowanych ZAMKNIJCIE MORDY!! I jak chcecie się wypowiadać, to róbcie to na bajkach, bo tego typu tematy są najwyraźniej za ciężkie dla was obojga!!

ocenił(a) film na 4

Widocznie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Nikt tu nie neguje ani nie zaprzecza ważności tych wydarzeń. Jeśli nie potrafisz zrozumieć sensu wypowiedzi to widocznie sam jesteś dzieckiem z mlekiem pod nosem. Proponuję powrót do podstawówki i lekcje kultury bo brakuje tego też ci brakuje. Po prostu żenada...

użytkownik usunięty
jawor1

W ten właśnie sposób pokazałeś że sam nie potrafisz czytać ze zrozumieniem...

Buahahaha! Walka o wolność?! Chyba komuś coś się pomieszało - robotnicy walczyli o godziwe życie, tak, o podniesienie płac, tak, ale o wolność? Wtedy (lata70-te) tylko garstka intelektualistów śniła o prawdziwej demokracji - cała reszta szanowała jako tako Państwo i poza demonstracjami z 68 roku, wszystkie strajki dotyczyły cen żywności.

Nie neguje zła jakie wyrządził aparat państwowy robotnikom, ale wybacz, rozkrzyczana i agresywna tłuszcza wywijająca deskami/kamieniami/nożami - jakbym był policjantem i ktoś we mnie zaczął rzucać cegłami to pierwszy strzał w niebo, drugi już w oponenta - zasady są proste. Spójrzcie na Egipt - czy wojsko się wtrąca? Pilnują, żeby nikt sklepów nie rabował a tak to ma wszystko w dupie - nikt ich nie atakuje, to i oni nie atakują, proste - tutaj agresja wyszła od strony demonstrantów.

ocenił(a) film na 10
Forest87

W Polakach aż wrzało przeciwko komunizmowi, bo każdy miał kogoś w rodzinie, kto został skrzywdzony, a nawet i zamęczony czy zabity przez ten obcy krwiożerczy reżim. Cały czas ktoś się komuś żalił, że utrudniają jemu lub komuś w rodzinie zwyczajne życie. Nie mówię tu o tym dzisiejszym przekupianiu nas głupotami i rozrywkami, byśmy tylko godzili się być coraz to głupsi i dobrowolnie dali się zniewalać; lecz o rzeczywistym terrorze intelektualnym, religijnym i narodowym, odczuwanym nawet i przez prostych robotników oraz o rzeczywistym głodzie całych rodzin. Teraz, jakby już przebrała się miarka, bo podwyżki przed samymi świętami Bożego Narodzenia oznaczały nie tylko rzeczywisty głód całych rodzin, ale nawet nie pozwalały już na wspieranie tych biedaków przez kolegów, którzy mieli mniej dzieci lub nieco więcej zarabiali. Sklepy obrabiały grupy zupełnie podobnie ubranych młodych mężczyzn, których nikt nie znał (czasem wskazywano tam jakiegoś syna komunisty). Fakt, że niektórzy ludzie dawali się w to wciągać, ale to były jednostki. Trzeba było odważnie i boatersko zaprotestować w obronie krzywdzonych, a nawet męczinych oraz zabijanych duchownych - za wolność naszą i Waszą - bez względu na konsekwencje !!

Szopen52

Jedno mogę powiedzieć - tja...

ocenił(a) film na 1
Szopen52

Tylu propagandowych bzdur w jednej wypowiedzi nie zawarliby nawet stalinowscy dziennikarze w 1937...

użytkownik usunięty
Forest87

Tylko, że właśnie przez brak wolności, ludzie nie mieli godziwego życia.

ocenił(a) film na 4

Gówno prawda.
Zresztą z tym "godziwym życiem" to tez bzdura - niegodziwe życie prowadzą przestępcy i dziwki - a tych za PRL'u było mniej.; a w dodatku - za PRL'u nie było skrajnego ubóstwa, wszyscy z reguły mieli co jeść.

Jestem przeciwko komunizmowi i chciałbym, aby wszyscy byli, ale też chciałbym aby byli świadomie, nie dlatego że w TV tak mówią.

cyberczechu

Też się tego obawiam, tym bardziej, że Polacy mają wyprane mózgi przez media, szkołę itd. Myślą, że takie wydarzenia jak te za komuny były codziennością i że w tym systemie nie dało się żyć. Do 1956 faktycznie mieliśmy w Polsce totalitaryzm i masę zbrodni dokonanych przez władze, ale później stało się to dosyć rzadkim zjawiskiem. Ludzie normalnie w tym systemie żyli, a mózgi mieli wyprane chyba mniej niż dzisiaj przez te wszystkie tvn-y, radia maryja, polsaty, reklamy, wiadomości, itd. W końcu wtedy się buntowali, a dzisiaj nikt by nie pomyślał nawet o walce o swoje. Zapytajcie rodziców o młodość. Możliwe, że byli tam bohaterowie walczący z władzą, ale jednak zdecydowana większość po prostu żyła jak każdy inny. Nie neguję zbrodni komunizmu ani niczyjej winy. Chętnie film obejrzę, chociażby z szacunku dla poległych. Po prostu uważam, że nasza polityka polityczna sprawiła, że ludzie stracili obiektywny osąd na temat tamtego systemu.

ocenił(a) film na 10
leniwypizmak

Precz z komuną! Nigdy więcej tego badziewia w Polsce!

ocenił(a) film na 6
leniwypizmak

A uważasz że dziś nie żyjemy w socjalizmie ? To mi Ciebie szkoda, żyjemy. Socjalizm, zmienił tylko twarz, gdyż musiał się zmienić.

pawell190

Socjalizmu oczywiście nie mamy już w Polsce ale niestety nadal musimy się zmagać z jego skutkami. I przy władzy nadal mamy starych zatwardziałych komunistów albo jak w przypadku jaśnie nam panującej Platformy lewusów którzy uważają siebie za prawicowców a działają od niemal 4 lat jak rasowa partia lewicowa. Gdzie liberalizm w działaniach Platformy? Cały czas nowe zakazy, nakazy i nowe sposoby kontroli się pojawiają. Wolnego rynku chyba tak naprawdę nigdy nie doświadczyliśmy do tej pory. Ktokolwiek teraz spróbuje otworzyć nową firmę to mu takie kłody pod nogi będą rzucać, że szybko się taki delikwent z takiego pomysłu wycofa. A jeśli już nawet się przedrze przez wszelkie biurokratyczne pułapki to młodego podatki załatwią i szybko zawiesi działalność. W końcu mafie różnego rodzaju nie mogą sobie pozwolić na tworzenie się konkurencji a skoro można np biurokracją całą sprawę zagmatwać to czemu nie?

ocenił(a) film na 6
terbi_2

Masz racje, ale zauważ że socjalizm skończy się wtedy gdy nie będzie przymusów, jak emerytury, NFZ itd :) mnie nie obchodzi czy rządzi PO czy PiS bo ani jedno ani drugie nic nie zrobiło by był większy wolny rynek itd. PiS to już w ogóle widzę że chciałby wrócić do PRL. Jak to może być że taki trup jak NFZ istnieje tyle kadencji?

terbi_2

Platforma to partia lewicowa?? Kpisz, czy jesteś sympatykiem UPR-u?

cyberczechu

WSKOCZ NA STÓŁ ALE WCZEŚNIEJ PODAJ ADRES...

kesiek_3

A ja większości tutaj wypowiadających proponuję po pierwsze pierw zobaczyć film, potem poczytać trochę literatury fachowej a następnie zacząć pisać posty. Ani broniący protestujących nie mają tutaj całkowitej racji ani broniący milicji. Pamiętajcie, że prawda zawsze leży po środku.
Do wszystkich broniących swoich racji z prośbą o podawanie konkretnych argumentów mających jakieś pokrycie w dokumentach historycznych lub innej formie. Bo pisanie, że ktoś coś zrobił, a ja słyszałem od sąsiada jest mało przekonywujące.

ocenił(a) film na 7
cyberczechu

obejrzymy zobaczymy...