PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=481010}

Czarny cadillac

Dolan's Cadillac
2009
5,9 3,6 tys. ocen
5,9 10 1 3610
Czarny cadillac
powrót do forum filmu Czarny cadillac

Kurczowo trzymając się opowiadania S. Kinga, scenarzysta zdradza swoje znikome zdolności.
Według mnie, króciutka historyjka o człowieku zawładniętym chęcią zemsty miała potencjał stania się rasowym thrillerem kryminalnym, gdyby wpisano ją w swoisty świeży tekst. Niestety, dostaliśmy tylko przeciągnięty, choć chciał bym zaznaczyć, nie nużący film, który niestety nie posiada swojego charakterystycznego stylu. Po prostu reżyser chyba przysnął.
Elizabeth nieobecna na łamach opowiadania, jest równie nieobecna w filmie, chociaż poświęcono dla niej czas ekspozycji. Tom, który powinien być kręgosłupem przedstawianej historii , niestety tylko się błąka po planie. Dolan, po prostu jest eksploatowany jako czarno-biały szwarccharakter, z drobnym wgięciem przed finałem.
Szkoda że za tak soczyste opowiadanie nie wziął się ktoś z jajami.

ocenił(a) film na 6
jeti

W większości się zgadzam. Nakręcony "serialowo", schematycznie i trochę "kanadyjsko" :) Mimo to oglądało się nieźle. Nie byłem do końca przekonany jak potoczy się końcówka. Wiele wskazywało na to, że jednak w którymś momencie wypuści Dolana i coś się pozmienia. Stało się za to po Kingowsku, czyli OK - przeciągnięte w czasie z wyrażeniem emocji.