krótko i na tematu. NUDNY :) Uwielbiam filmy, seriale wojenne. Czas Apokalipsy do pięt nie dorasta takim tytułom jak Szeregowiec Rayan, czy Pacyfik (serial). Nudziłem się przez cały film, dosłownie przysypiałem..
Nie uważam Wyścigu Szczurów za arcydzieło! Dałem 10/10 ale to nie arcydzieło. Kac Vegas uważam za dobrą komedię ;)
Ogólnie niezła szopka z tymi postami, większość tekstów jest siebie warta, czytając kupa śmiechu ;)
Mam wrażenie, że Efeljot nie zrozumiał tego filmu. To nie jest film wojenny jak wspomniany Szeregowiec R. czy Pacyfik. Dla mnie jest to obraz z pogranicza filmu psychologicznego i thrillera, wręcz horroru. To nie jest film o żołnierzach, bohaterach, o wojnie. To jest film o najmroczniejszych zakamarkach ludzkiego umysłu: o obłędzie, szaleństwie, brutalności, morderczych popędach, służebności, o instynktach i działaniu wbrew nim, wbrew logice... Wojna w Wietnamie jest tylko tłem! Może Efeljot powinien obejrzeć Czas apokalipsy jeszcze raz, zanim ponownie się wypowie na jego temat
! U W A G A !
Wszystkie osoby, które uraziłem oficjalnie przepraszam :) A jednak zrobiłem z deka z siebie debila :) Kumpel mi uświadomił, że oglądaliśmy inny film :) Tamten też opowiadał o wojnie w Wietnamie sprawdzaliśmy na film web i też miał dobrą ocenę dość :). A więc temat w sumie uważam za zakończony i jeszcze raz wyrażam skruchę ;) < mój post z 27 stycznia. :) Okazało sie że chodzi o pluton
. . . . . . . . . . . . . . . . . . ________
. . . . . .. . . . . . . . . . . ,.-‘”. . . . . . . . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--==``
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . _\. . . . . ._,-%. . . ..`\
Boże, widzisz i nie grzmisz ... Jeżeli nawet chodziło Ci o ''Pluton'', to i tak jest to film znacznie lepszy od ''Szeregowca... '' .
Czas Apokalipsy, Pluton, Full Metal Jacket czy Łowca Jeleni to filmy wojenne mające jakiś przekaz, przesłanie, ukazujące gorzką prawdę o kondycji ludzkiej psychiki, którą koszmar wojny potrafi zniszczyć doszczętnie.
Superprodukcja Spielberga zrewolucjonizowała kino wojenne ale tylko pod względem technicznym - fabuła jest tam tylko pretekstem do popisów speców od efektów specjalnych. Owszem, po ''Szeregowcu Ryanie'' żaden film wojenny nie był już taki sam, a sceny gore do dziś robią piorunujące wrażenie. Nie jest to jednak arcydzieło i nie ma nawet startu do wymienionych przeze mnie produkcji. A '''Czas Apokalipsy'' to najlepszy film wojenny jaki do tej pory widziałem - doskonały pod niemal każdym względem. 10/10 i ani punktu niżej.
"Czas Apokalipsy" to nie tylko film wojenny, on kształtuje psychikę na wiele różnych sposobów, jest to stary film i zalicza się do panteonu najlepszych dzieł filmowych na świecie. Do niego trzeba dojrzeć emocjonalnie. Swoją drogą Pluton to chyba klasyka filmów wojennych, więc tu mnie trochę zadziwiasz ;d
Bo nie ma tylu wybuchów i trupów? Ten film to zupełnie inna półka i żaden mu nie dorównuje
a dla mnie Czas Apokalipsy szału nie zrobił i zgadzam sie zalozycielem tematu, wiadomo piekne zdjecie fajnie dobrana muzyka ale mimo to nudzil bardzo po 3h ogladania naprawde bylem zmeczony tym filmem podobnie bylo z plutonem, aczkolwiek uwazam ze te filmy to klasyki kina maja swoj charakterystyczny klimat ale nie kazdemu musi sie to podobac jak dla mnie to film musi przekazac cos waznego, wyrazic emocje lub je wywolac u widza a po apokalipsie bylem jedynie zmeczony... 6/10
kultura na filmwebie? to tak jak z yeti... wszyscy slyszeli ale nikt nie widzial... ogolnie ten temat to porazka bo ludzie przeczytali tytul tematu i od razu pojechali po bandzie w stosunku do Efeliota... chlopak przeprosil za pomylke ale fan-boye i tak chca go ukrzyzowac... jestem ciekaw ilu z Was tak naprawde zrozumialo ten film a ilu dalo noty 9/10 i 10/10 "bo wypadalo dac"... w koncu jest w pierwszej 50 na filmwebie prawda? z tym ze filmweb to strona tak wiarygodna jak stwierdzenie ze Elvis zyje...
ciężko wsadzić szeregowca i czas apokalipsy do jednego wora. Czas apokalipsy to film o traceniu ludzkich cech prze wietnamskie piekło, zamienianiu się w dziką bestię, bardziej ciężki dramat psychologiczny niż film wojenny jakim jest szeregowiec Rayan. Nie można porównać Bacha do Dody ;/