PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192029
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Ciekawi mnie czy oprócz "Czasu Apokalipsy" powstało więcej produkcji o takim ciężkim, psychodelicznym klimacie, czy może wykształcił się jakiś, tego typu nurt w kinie. Napiszcie jeśli coś o tym komuś wiadomo lub podajcie tytuły.

corporalclegg

Przyłączam się do pytania, więc pytamy razem:
"Czy może wykształcił się jakiś taki nurt w kinie. Napiszcie jeśli coś o tym komuś wiadomo lub podajcie tytuły?"

użytkownik usunięty
potiomkin

Powstało,powstało...ale musicie pamietac że akurat na ''czas apokalipsy'' poszło kupe pieniędzy.Czas apokalipsy to eskalacja tego wszystkiego.

To w końcu jeden z największych filmów w historii kina więc mało mu się może równac.Mógłbym dużo napisac ale podejrzewam że ze względu na budżet i jeszcze cięższy odbiór większośc tych filmów byście skreślili.

Radze wam sięgnąc na nasze, polskie poletko bo mieliśmy reżysera któremu Coppola wiele zawdzięcza(zresztą wydał swojego czasu wraz z scorsesse jego film w stanach )- Wojciecha Jerzego Hasa - polecam ''rękopis znaleziony w saragossie'' i ''sanatorium pod klepsydrą'' na początek. Możliwe że go już znacie...

z amerykańskich ''Truposza''.

Radze się też zainteresowac wizjami alejandro jodorowskyego - z tym że on wiele kontrowersji budzi i to nie jest kino dla każdego,tym bardziej że robione za śmieszne pieniądze przez goscia który (delikatnie mówiąc) filmowcem nie jest - ale to nie przeszkadzało mu w swoim czasie stworzyc paru unikalnych i psychodelicznych widowisk.

Mógłbym coś jeszcze polecac... ale po pierwsze to temat rzeka, po drugie ,tak jak mówię - to nie jest kino dla wszystkich .Ale jeśli fascynuje was ''czas apokalipsy'' to jesteście na dobrej drodze, chodź może jeszcze nie musici byc gotowi na te filmy.

użytkownik usunięty
corporalclegg

ad. czas apokalipsy ma tez poniekąd trochę wspólnego z filmami herzoga ...''gniew boży'' czy ''fitzgeraldo''.

Z tym że... to inne rejony kina.Ale fakt faktem że jest coś na rzeczy.

Nie posądzałem Jodorowsky'ego o takie filmy...Z drugiej strony jednak, dlaczego nie? Niczego nie widziałem.
Wielkie dzięki.

Mnie za to przekonałeś swoimi komentarzami do obejrzenia... Czasu Apokalipsy. Jakoś nigdy nie mogłem się za to zabrać, ale jak zacząłeś wymieniać moje ulubione filmy jako podobne do filmu Coppoli to chyba się kiedyś przemogę.

ocenił(a) film na 10

Dzięki za odpowiedź, jednego tylko nie jestem pewien, czy Has czasem nie tworzył kina surrealistycznego? To rzecz podobna ale chyba nie to samo. Z jego filmów widziałem tylko "Lalkę" i zdecydowanie ubarwił ją surrealistycznymi elementami, których powieść nie posiada. Z tego co wiem (zresztą też to napisałeś) ekranizował prozę Schulza, którą właśnie do surrealistycznej się zalicza.

użytkownik usunięty
corporalclegg

''czy Has czasem nie tworzył kina surrealistycznego?''

Jasne, tak samo jodorowsky jest zaliczany itd jedno nie wyklucza drugiego.

Po za tym pytałeś dośc ogólnikowo.

Zobacz sanatorium czy rękopis.

ocenił(a) film na 8
corporalclegg

niekwestionowanym mistrzem w tej dziedzinie jest David Lynch

ocenił(a) film na 7
corporalclegg

Czas apokalipsy psychodeliczny? Chyba filmy Ci się pomyliły...