PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192029
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

myślałem że jednak coś w tym filmie będzie ciekawego, ale nie da się. Jak można wysoko oceniać film gdzie jakiś buntowniczy łysol podporzędkowuje sobie bande prymitywnych żółtków? Wiem że będe zbluzgany jak poprzednio ale co mnie to obchodzi, nie znam was i nie obchodzi mnie co macie mi do powiedzenia bo przejmowanie się ludźmi wyżywającymi się w internecie to głupota.I nie mam 13 lat bo chodzę do drugiej klasy liceum o profilu kulturoznawczym a zawsze jak komuś nie podoba czyjaś wypowiedź to pisze że ma 10 lat.Takim filmom jak Szeregowiec Ryan Helikopter w Ogniu, Pluton czy Full Metal Jacket nie dorównuje do pięt, bo tamte filmy pokazują wojnę a ten film sobie tylko z niej kpi!

ocenił(a) film na 10
tomasz_user

Wow, jesteś w drugiej klasie liceum, normalnie szacun. To sprawia, że faktycznie Twoją wypowiedź trzeba traktować całkowicie poważnie :D

A tak na serio. To nie jest film wojenny w pierwszej kolejności, to przede wszystkim dramat. Film ten pokazuje w jaki sposób psychika człowieka może ulec transformacji przez szaleństwo wojny. Nie można go porównać do Szeregowca Ryana czy Helikoptera w Ogniu, albowiem te filmy pokazują co innego ;) W przypadku Czasu Apokalipsy mamy analizę psychologiczną, jeżeli mogę użyć takiego określenia, natomiast filmy typu Szeregowiec Ryan czy Black Hawk Dawn pokazują wojnę z wszystkimi jej fajerwerkami; to bardziej kino rozrywkowe niźli psychologiczne. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi.

ocenił(a) film na 10
tomasz_user

Jesteś coś opóźniony w rozwoju kolego 2 klasa liceum wow, a tok myślenia na
poziomie gimnazjalisty.

ocenił(a) film na 8
tomasz_user

W drugiej liceum jesteś? To nie mieliście jeszcze w lekturach "Jądra ciemności"? Jeśli mieliście a nie przeczytałeś, to się nawet nie wypowiadaj, a jeśli to jest dopiero w 3LO, to po lekturze może cię oświeci i spojrzysz na ten film inaczej... Bo porównywanie go do Ryana czy FMJ wskazuje na to, że od początku podszedłeś do niego z zupełnie niewłaściwym nastawieniem. Więc miłej lektury życzę, chociaż "miły" to tu może nie jest najlepszy epitet...

ocenił(a) film na 10
shish_kabob

Zgadzam się z przedmówcą;) Obadaj najpierw 'Jądro ciemności" Conrada, a później obejrzyj film. Poza tym nie można porównywać Ryana czy Helokoptera w Ogniu do Czasu Apokalipsy. To kompletnie inna półka zarówno ze względu na gatunek jak i poziom. CA pokazuje jak człowiek może się zmienić pod wpływem wojny i otaczającej go śmierci. Nie ma wszechobecnego strzelania i wybuchów (no moze z małymi wyjątkami) jest natomiast niepokój, który miesza umysły bohaterów. Znakomite scenerie dodają niepowtarzalnego klimatu podobnie jak sposób kręcenia filmu. No i Marlon Brando!! xD Który rolą Kurtza zyskał moje uwielbienie;)

użytkownik usunięty
Jesoos

Ten film jest genialny. Idealnie ukazuje bezsens wojny, pokazuje to co wojny robi żołnierzom z mózgu. Im dalej płynie drużyna kapitana Willarda tym bardziej mają coś z głową. Rewelacyjne kreacje aktorskie - Brando i Duvall. Muzyka już przeszła do klasyki, film jest nakręcony w 79, a zdjęcia, montaż i efekty specjalne wydają się jak te współczesne. Moim zdaniem film zasługuje w pełni na nawet TOP10. 9/10

no im bliżej serca ciemności tym gorzej z psychiką bohatera. Mi w tym filmie podoba się to że Coppola przyrównał amerykanów atakujących Wietnam do kolonizatorów europejskich zasiedlających czarny lad , w książce dano nam do zrozumienia że byli barbarzyńcami . Reżyser dokonując więc rozrachunku z wojną wietnamską bardzo krytycznie przedstawił mieszkańców Nowego Świata