Wybrałem na pracę maturlną temat "Dzieło literckie a jego adpatacja filmowa" Całą swoją prace oprze na Cosephie Conradzie, chcę porównać obraz Francisa Coppoli do książki Jądro Ciemności jak tak samo do filmu Jądro Ciemności. Proszę o jakieś ciekawy przykłady:)
Przykłady czego ? Podobieństw ? W czasie apokalipsy masz kilka głównych :
- motyw podróży tą łodzią (i o ile się nie mylę ostrzał drewnianymi
strzałami z wnętrza dżungli)
- wszechobecny motyw ciemności
- motyw podróży z trochę różnym celem (w jądrze ciemności cel :
odnalezienie i ratunek raczej a w czasie apokalipsy cel : zabicie
- postać człowieka restrykcyjnego ale "kochanego" przez murzynów oraz
łatwość z jaką zjednuje on ze sobą ludzi
- motyw "stacji pośrednich"
Jeśli z kolei chodzi Ci o ciekawe przykłady do Twojego tematu, to zbytnio
nie poradzę jeśli opierasz wszystko na Conradzie. Nie mniej poza nim,
możesz spróbować klasyka Mario Puzo "Ojciec Chrzestny" z ekranizacją równie
dobrą, choć nie lepszą od samej książki. Ponadto hmm... "Pożegnanie z
Afryką" ?
chcę ją tylko oprzeć na Conradzie, nie wystraczyło by mi czasu na opracowaniu jeszcze Ojca Chrzestnego np,. Myślałem jeszcze nad Zieloną Milą, Locie nad kokulczym gniazdem. Ale ze to ma trwac tylko 15 minut same Jadro wystarczy
podajcie maile to prześle wam moją prezentację maturalną sprzed paru lat za którą dostałem max punktów. pozdr
wyślę Ci to w poniedziałek, bo skaner mi padł. może do tego czasu znajdę płytkę z prezentacją w slajdach i z gotowymi fragmentami filmu.
a nie dałbys rady wysłać JUTRO albo w poniedziałek do 10.30 bo o 10.40 mam polski i musze przedstawić twoją prace ;]
jutro nie dam rady, bo nie będę miał dostępu do skanera, dopiero w poniedziałek, postaram się z rana, ale nie mogę obiecać... zawsze możesz "zachorować" i donieść później :)
po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że i tak byś nie dał rady, bo musiałbyś ją edytować, to co chcę wam przesłać będzie w JPG, więc wymaga przepisania, poza tym mój temat dotyczył zjawiska twórczej adaptacji filmowej, nie samego porównania filmu i książki, także będziecie musieli nieco zmienić formę pracy... oczywiście sama praca będzie wam bardzo pomocna, bo porównuje film z książką. skoro uzyskałem za nią maximum punktów to znaczy, że jest rzetelna, na pewno wam się przyda. także odezwę się mailowo w poniedziałek :)
PS. najwyżej doniesiesz swoją pracę z opóźnieniem.
czy wysłałeś swoją prezentacje? dawno tu nie zagladałem, mój email arturbear@gmail.com z góry bardzo dziękuje
Mam bardzo podobny temat.. jak możesz to wyślij jeszcze mnie tą
prezentacje: allexttt@gmail.com z góry wielkie dzięki :D
hej ja piszę właśnie o adaptacjach filmowych, wybrałam 'skazani na shawshank" i "przedwiośnie", choć nie wiem czy tego 2 nie wymienię na "romeo i julia"
mógłbyś mi przesłać swoją pracę, bo chciałabym się na czymś oprzeć, mój mail to ewa.kalwat@wp.pl
o to super, bo ja również mam ten temat :) Naprawde byłabym wdzięczna za pomoc. czarna1991@yahoo.pl :)
pracuję nad podobnym tematem, zbieram bibliografię, pomysły jak to zorganizować, więc również proszę o wysłanie pracy, jeśli można;-)
pozdrawiam serdecznie!
pepenera@op.pl
Ale się wrobiłeś:) Połowa maturzystów będzie sępić od Ciebie tę prezentację:) Czas apokalipsy normalnie:P
Rok temu wybrałem ten temat na mature z polskiego i porównywalem "Czas apokalipsy" z "Jądrem Ciemności" dostałem 12 pktów wg. mnie świetny temat.
ja też pracuję nad tym tematem, co prawda mam jeszcze kilka adaptacji ale gdybyś był tak dobry i mógł jeszcze mi przesłać swoją prace joanna_szubinska@wp.pl z góry dziękuję.
G_R_Z_3_C_II_U, czy mógłbym Cię prosić, abyś i mi wysłał swoją pracę? Mam podobny temat :) Mój mail: tielanus@gmail.com
Z góry dziękuję
Jeśli można to ja też bym prosił o pracęna maila...właściwie każda pomoc
się przyda... :)
Mój mail:
brayan17@gmail.com
Witam
Tez wybrałem ten temat i jako przykład Jadro Ciemności ale dokonałem tego bez zastanowienia i teraz nie mam pojęcia za co się zabrać.
Wiec błagam o jakieś pomysły i jakbyś był taki miły to proszę o Twoja prace: tomsuj@wp.pl
Miałem podobny temat i wybrałem sobie - pośród naturalnie kilku innych
tytułów - Wiedźmina. Ekranizacja była tak okropna, że chciałem mieć taki
anty-przykład :).
I niech mi ktoś powie, że już nie ma kół samopomocy uczniowskiej, he, he. Jako polonistka i wielbicielka "Czasu Apokalipsy" mówię: niepojęte...