PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192029
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Wybrałem na pracę maturlną temat "Dzieło literckie a jego adpatacja filmowa" Całą swoją prace oprze na Cosephie Conradzie, chcę porównać obraz Francisa Coppoli do książki Jądro Ciemności jak tak samo do filmu Jądro Ciemności. Proszę o jakieś ciekawy przykłady:)

ocenił(a) film na 8
ArturBear

Przykłady czego ? Podobieństw ? W czasie apokalipsy masz kilka głównych :
- motyw podróży tą łodzią (i o ile się nie mylę ostrzał drewnianymi
strzałami z wnętrza dżungli)
- wszechobecny motyw ciemności
- motyw podróży z trochę różnym celem (w jądrze ciemności cel :
odnalezienie i ratunek raczej a w czasie apokalipsy cel : zabicie
- postać człowieka restrykcyjnego ale "kochanego" przez murzynów oraz
łatwość z jaką zjednuje on ze sobą ludzi
- motyw "stacji pośrednich"

Jeśli z kolei chodzi Ci o ciekawe przykłady do Twojego tematu, to zbytnio
nie poradzę jeśli opierasz wszystko na Conradzie. Nie mniej poza nim,
możesz spróbować klasyka Mario Puzo "Ojciec Chrzestny" z ekranizacją równie
dobrą, choć nie lepszą od samej książki. Ponadto hmm... "Pożegnanie z
Afryką" ?

scony

chcę ją tylko oprzeć na Conradzie, nie wystraczyło by mi czasu na opracowaniu jeszcze Ojca Chrzestnego np,. Myślałem jeszcze nad Zieloną Milą, Locie nad kokulczym gniazdem. Ale ze to ma trwac tylko 15 minut same Jadro wystarczy

ocenił(a) film na 8
ArturBear

Hmmm...wybrałam ten sam temat i akurat ten sam przykład :)

ocenił(a) film na 10
ArturBear

podajcie maile to prześle wam moją prezentację maturalną sprzed paru lat za którą dostałem max punktów. pozdr

ocenił(a) film na 8
G_R_Z_3_C_II_U

Ooooo dzięki wielkie.

mojakwestia@wp.pl

ocenił(a) film na 10
mijessa

wyślę Ci to w poniedziałek, bo skaner mi padł. może do tego czasu znajdę płytkę z prezentacją w slajdach i z gotowymi fragmentami filmu.

ocenił(a) film na 8
G_R_Z_3_C_II_U

mam ten sam temat. prosze na: wilkbartek@op.pl :D

ocenił(a) film na 8
wilkbartek

a nie dałbys rady wysłać JUTRO albo w poniedziałek do 10.30 bo o 10.40 mam polski i musze przedstawić twoją prace ;]

ocenił(a) film na 10
wilkbartek

jutro nie dam rady, bo nie będę miał dostępu do skanera, dopiero w poniedziałek, postaram się z rana, ale nie mogę obiecać... zawsze możesz "zachorować" i donieść później :)

ocenił(a) film na 10
wilkbartek

po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że i tak byś nie dał rady, bo musiałbyś ją edytować, to co chcę wam przesłać będzie w JPG, więc wymaga przepisania, poza tym mój temat dotyczył zjawiska twórczej adaptacji filmowej, nie samego porównania filmu i książki, także będziecie musieli nieco zmienić formę pracy... oczywiście sama praca będzie wam bardzo pomocna, bo porównuje film z książką. skoro uzyskałem za nią maximum punktów to znaczy, że jest rzetelna, na pewno wam się przyda. także odezwę się mailowo w poniedziałek :)
PS. najwyżej doniesiesz swoją pracę z opóźnieniem.

ocenił(a) film na 8
G_R_Z_3_C_II_U

dobra wszystko jedno byle tylko mieć to na swoim komputerze :D

ocenił(a) film na 8
G_R_Z_3_C_II_U

co z tymi pracami dzis nie byłem ale jutro juz musze pójść

G_R_Z_3_C_II_U

czy wysłałeś swoją prezentacje? dawno tu nie zagladałem, mój email arturbear@gmail.com z góry bardzo dziękuje

G_R_Z_3_C_II_U

Mam bardzo podobny temat.. jak możesz to wyślij jeszcze mnie tą
prezentacje: allexttt@gmail.com z góry wielkie dzięki :D

G_R_Z_3_C_II_U

hej ja piszę właśnie o adaptacjach filmowych, wybrałam 'skazani na shawshank" i "przedwiośnie", choć nie wiem czy tego 2 nie wymienię na "romeo i julia"
mógłbyś mi przesłać swoją pracę, bo chciałabym się na czymś oprzeć, mój mail to ewa.kalwat@wp.pl

G_R_Z_3_C_II_U

o to super, bo ja również mam ten temat :) Naprawde byłabym wdzięczna za pomoc. czarna1991@yahoo.pl :)

G_R_Z_3_C_II_U

pracuję nad podobnym tematem, zbieram bibliografię, pomysły jak to zorganizować, więc również proszę o wysłanie pracy, jeśli można;-)
pozdrawiam serdecznie!
pepenera@op.pl

G_R_Z_3_C_II_U

Bede bardzo wdzieczny jak wyslesz ta prace i mi:D

lewycom@interia.eu

ocenił(a) film na 7
G_R_Z_3_C_II_U

Ale się wrobiłeś:) Połowa maturzystów będzie sępić od Ciebie tę prezentację:) Czas apokalipsy normalnie:P

ArturBear

Prosiłbym również o prezentację:
dziadziamet@gmail.com
Z góry dziękuje!

ocenił(a) film na 10
DziadziaMET

Rok temu wybrałem ten temat na mature z polskiego i porównywalem "Czas apokalipsy" z "Jądrem Ciemności" dostałem 12 pktów wg. mnie świetny temat.

uopek

a mogłbyś się troche podzielić swoja pracą?:D

ArturBear

jak tu dawno nie zaglądałem, mam nadzieje ze jeszcze odpiszesz moj emai arturbea@gmail.com

ArturBear

jeszcze podałem zły email, poprawny to arturbear@gmail.com
zebyś tu jeszcze wszedł:D

ocenił(a) film na 10
ArturBear

Mam podobny temat wiec jesli mozna to matix17@gmail.com ;)

Matix17

ja też pracuję nad tym tematem, co prawda mam jeszcze kilka adaptacji ale gdybyś był tak dobry i mógł jeszcze mi przesłać swoją prace joanna_szubinska@wp.pl z góry dziękuję.

ArturBear

G_R_Z_3_C_II_U, czy mógłbym Cię prosić, abyś i mi wysłał swoją pracę? Mam podobny temat :) Mój mail: tielanus@gmail.com
Z góry dziękuję

tielanus

Jeśli można to ja też bym prosił o pracęna maila...właściwie każda pomoc
się przyda... :)

Mój mail:
brayan17@gmail.com

ocenił(a) film na 10
ArturBear

Witam
Tez wybrałem ten temat i jako przykład Jadro Ciemności ale dokonałem tego bez zastanowienia i teraz nie mam pojęcia za co się zabrać.
Wiec błagam o jakieś pomysły i jakbyś był taki miły to proszę o Twoja prace: tomsuj@wp.pl

ArturBear

Miałem podobny temat i wybrałem sobie - pośród naturalnie kilku innych
tytułów - Wiedźmina. Ekranizacja była tak okropna, że chciałem mieć taki
anty-przykład :).

mosheh

jakbym mogła prosić również o wysłanie prezentacji

kiboko@o2.pl

ocenił(a) film na 10
ArturBear

I niech mi ktoś powie, że już nie ma kół samopomocy uczniowskiej, he, he. Jako polonistka i wielbicielka "Czasu Apokalipsy" mówię: niepojęte...

Blatta

Trzeba sobie jakoś radzić:D... ale i tak trzeba było przeznaczyć na to pełno czasu. Temat bez dna na takich przykładach...