PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192029
9,1 65 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

Skazani na Shawshank

ocenił(a) film na 10

Witam wszystkich.

Obejrzałem ten film, i znalazłem tutaj duże powiązanie z filmem "Skazani na Shawshank".Otóż, jak już wiemy w Skazanych na Shawshank, więźniowie (wiekszosc) mieli kary typu 60 lat, 70 lat, 50 lat, wiec wiezienie stawalo sie ich domem, nie chcieli z niego wychodzic.Mlodzi wiezniowie marzyli o powrocie do domu, ale ci starzy - juz nie.Kiedy wychodzili, chcieli umrzeć.Nie mogli sie odnalezc.

Tak samo mamy w "Czasie Apokalipsy", wybitnym dziele F.F.Coppoli, gdzie żołnierze (nie wszyscy), są już tak przywiązani do tej wojny, do tej dżungli, do tego wietnamu, ze wolą juz zostac w wietnamie.Lecz...na poczatku kazy marzy o domu, wraca do niego, i tak samo nie moze sie odnalezc, ze woli wracac na wojne, do swoich.Wietnam staje sie ich domem, ich drugi dom - przestaje istniec.

Teraz cos o filmie...film mi sie bardzo podobal, nie przepadam za filmami tego typu, ale ten był wyjątkowy.Swietna gra aktorska Roberta Duvalla, i Marlona Brando.

Nie ogladalem równie dobrego innego filmu, pod względem klimatu.Klimat w tym filmie, jest najlepszy, nie ma innego filmu z takim klimatem.Kiedy ogladasz, czujesz jakbys to ty byl na tej wojnie, pomaga w tym rowniez muzyka, jest genialna.

Fabula, piekna, na podstawie historii tego zolnierza, mozemy sie przekonac, o tym...ze Wietnam, po chwili staje sie drugim domem.

Zreszta...ile teraz slyszymy, o zolnierzach z Wietnamu, ze nie maja domu, nie maja kasy, nie maja nic.Np. w Forrescie Gumpie, był porucznik Dean, ktory po wojnie - nie mial juz kompletnie nic.

Ten film jest lepszy od wielu wspolczesnych filmów, trzeba być takim geniuszem jak F.F Coppola, zeby równie dobry klimat stworzyć, żeby równie dobrze stworzyc takie dzieło!

Film powstal dzieki ksiazce, Jądro Ciemności, gdzie było pisane o Kurtzie, który oszalał.

Film polecam wszystkim!Nie jest to film, tego typu, ze tylko jest rzeź, przeklenstwa, i same trupy.No jedna fajna rzecz to surfing na deskach, kiedy wrog cie bombarduje :).

ocenił(a) film na 10
Bobey

Nie wiem czy to tak na serio napisane. To twoje powiązanie ze "Skazanymi na Shawshank" jest bez sensu. Kto niby chciał zostać w Wietnamie? Chyba tylko Kurtz, ale to dlatego, że odkrył prawdę o swojej naturze, odkrył, że jest z natury zły. I stąd się bierze jego szaleństwo. On sie nie przyzwyczaił to mieszkania w dżungli:)

ocenił(a) film na 10
habas87

Oprocz Kurtza chciał jeszcze zostać ten napalony reporter ( Dennis Hooper )

ocenił(a) film na 10
Bobey

Przecież Willard sam potwierdza w jednej scenie ( chyba w tej posiadłości Francuzów) że po wojnie zostanie w Wietnamie bo to jest jego prawdziwy dom a nie USA.

ocenił(a) film na 10
hitman266

"Kiedy byłem tutaj...chciałem być tam... gdy byłem tam... mogłem myśleć tylko o powrocie do dżungli"

To mój ulubiony cytat, wymówiony na samym początku filmu. Chyba najlepiej obrazuje obłęd wojny i jej wpływ na psychikę człowieka. Wojna może stać się nałogiem, w każdym razie podobnie jak przytoczone więzienia- uniemożliwia normalny życie.