PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192017
9,0 79 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

zeby

ocenił(a) film na 10

Marlon Brando nie dostal oscara za swoja role...wystarczajacy dowod na to ze hollywood jest rypniete

ocenił(a) film na 10
szyszkajr

Nagrodę wówczas chyba dostał (jeśli coś nie pokręciłem) Melvyn Douglas za kreację w filmie "Wystarczy być"...
Pan Douglas naprawdę dobrze pokazał się od strony aktorskiej..., ale rzeczywiście dopiero po latach docenia się te naprawdę wielkie "epizody" w kinie:). To, o czym pamięta się jeszcze przez (jakby nie patrzeć) dziesięciolecia po premierze filmu.
O kreacji oscarowej Douglasa mało kto już chyba pamięta, a postać pułkownika Kurtza fascynuje do dziś..

ps. Hollywood w czasach gdy przyznawano te nagrody wg mnie nie był "rypnięty" :)
Szalony (?) dowódca oddziału kawalerii powietrznej - Robert Duvall - dostał wówczas nominację do oscara w kategorii najlepszego aktora drugoplanowego

ocenił(a) film na 10
adamog1

Hollywood zawsze bylo rypniete
-Michael Clurke Duncan za zielona mile nie dostal oscara
-Rezyser Brian De Palma dostal nominacje za najgorszego rezysera za film Czlowiek z blizna
-Morgan Freeman byl nominowany do oscara pierwszoplanowego za film Skazani na Shawshank,byl oscarem drugoplanowym

ocenił(a) film na 10
szyszkajr

To mogę jeszcze na szybko dorzucić:_)
Stanley Kubrick i jego "Lśnienie" miało jakieś tam nominacje do " Złotej Maliny"...

A tak z "innej beczki" :)
Kiedyś miałem okazję przejrzeć jakiś tam ranking (podobno bardzo prestiżowy) najlepszych filmów w historii kina wg opinii (chyba wg widzów, w UK, choć może coś pomyliłem)..
Niegdyś "rządził" film "Obywatel Kane".. później właśnie "Czas Apokalipsy"... obecnie podobno któraś tam część nowego "Batmana" Christophera Nolana... :(
To dla mnie oznacza tzw. "rypnięcie" :)

ocenił(a) film na 10
adamog1

nie ogladalem obywatela a to oznacza jedno obejrze :D

ocenił(a) film na 10
adamog1

Lsnienie to najgorsza aktorka drugoplanowa i najgorszy rezyser O TEMPORA O MORES!