Czekolada

Chocolat
2000
7,4 220 tys. ocen
7,4 10 1 219583
7,0 37 krytyków
Czekolada
powrót do forum filmu Czekolada

Mimo, iż na film trafiłam przez przypadek, jestem pod ogromnym wrażeniem. Do tej pory nie sądziłam, że z czegoś tak małego i niepozornego można stworzyć tak wspaniałą baśń:) Niby niepozorna opowieść, a z każdą minutą film wciąga coraz bardziej. Niewątpliwie, zmienia nasze dotychczasowe spojrzenie na tą małą słodkość. Przedstawia ją jako ?coś? wyjątkowego, ?coś? co jest niemalże lekarstwem na wszelkie troski, smutki i smuteczki:) Coś magicznego, wręcz nieziemskiego, cos tak pozornego, a jednak tak innego.
Sam film jest bardzo dobrze zrealizowanym dziełem, z świetnie wplecionymi wątkami komediowymi, które często pokazują nas samych w nieco krzywym zwierciadle codziennych czynności oraz z jedną z lepszych obsad: Juliette Binoche, Johnny Depp czy Judi Dench. Na pochwałę zasługuje także niesłychana muzyką na czele chociażby z takimi utworami jak : Main Titles, czy Minor Swing.
Tym, którzy jeszcze go nie obejrzeli POLECAM GORĄCO!!! Bo naprawdę warto:)

ocenił(a) film na 8
malgosiatolk

Zgadzam się w 100%. Faktycznie po obejrzeniu tego filmu zmienia się sposób patrzenia na czekoladę, dotąd postrzeganą jako zwykły smakołyk. Przez chwilę naprawdę wydaje się, że może ona posiadać więcej właściwości niż zwykła słodkość.
A co do wątków, które pojawiły się filmie, uważam że ukazuje on, może czasami w sposób humorystyczny, obłudę, małostkowość, uprzedzenia i niechęć ludzi do innych, do tego co nowe. Trafia w samo sedno pokazując prawdziwe oblicza pozornie miłych i spokojnych mieszkańców owego miasteczka.
Przyłączam się do apelu, że warto obejrzeć ten film.