Czeski błąd

Kawasakiho růže
2009
7,0 4,2 tys. ocen
7,0 10 1 4150
7,2 4 krytyków
Czeski błąd
powrót do forum filmu Czeski błąd

pan Jan Hrebejk nadal w formie i co za tym idzie kino czeskie da się lubić.

ocenił(a) film na 8
bombardier_55

tez uwazam ze swietny... i dobrze wiedziec z u nich z rozliczeniem komuny takie samo szambo jak u nas... :D

ocenił(a) film na 7
michostr86

Niezły. O tym, że współpraca ze służbami wcale nie musi być tak jednoznaczna jak chcą miłośnicy prezesa Jarosława. My też nakręciliśmy podobny film - "Rysę" Film był również niezły. Tylko, że tam zapadło ciężkie milczenie, które zniszczyło rodzinę. W czeskiej historii uznano, że warto rozmawiać. Niestety u nas już sam zwrot "warto rozmawiać" ma twarz red. Jana P.. Lubię Czechów. No bo który naród jest normalniejszy ??... Ocena : całościowo (7/10) ....ale (10/10) za pomysł i rozwiązanie

ocenił(a) film na 7
irek_bielicki

Film o 'poważnych sprawach'...pozornie nie do ugryzienia..pochłonęłam .Specyficzny klimat, sceny i dialogi..które na długo zapadną w pamięć(chociażby zbiorowe przypalenie papierosa..)..i emocja wypisana na twarzach bohaterów.Dobry.

ocenił(a) film na 7
xoxodia

bardzo specyficzne kino, ciekawie się oglądało, ale nie do końca mnie pochłonęło.
Dziwne, ze zdecydowano sie nakrecic taki film po tak dlugim czasie od wydarzen w Czechosłowacji, troche to wyszlo nie w tempo. Na pewno wiekszym zainteresowaniem cieszylby sie ten film gdyby puszczono go w obieg np. 10 lat temu...

ocenił(a) film na 8
kubatogwiazda

eee niee... :)

ocenił(a) film na 8
irek_bielicki

Zgadzam się z przedmówcą, odniosłam podobne wrażenie, jakby u nas w kraju dalej nikt nie mógł sobie poradzić z tymi tematami. Co widać na przykładzie "Rysy". Czesi jakoś inaczej patrzą nawet na tak trudne tematy;) no, ale co zrobić.

ocenił(a) film na 9
bombardier_55

bardzo mądry kawał kina, ładny wizualnie na dodatek. świetnie się to ogląda. epilog (urodziny Kawki) - rewelacja.

bombardier_55

i świetna scena na koniec:
http://www.youtube.com/watch?v=O7p4AKkcUmo
"všechno co jsem ti chtěl říct... ale už nechcim"

ocenił(a) film na 8
shinyuu

Mnie podobały się dwa wydłużane fragmenty:
- kłótnia matki z córką o to jest ojcem i jej stosunek do przeszłości męża, tutaj kryje się chyba całe przesłanie filmu
- metody śledcze kawki -czyli jego opowieść, konfrontowana z opowieścią emigranta.
Film mądry i na tyle ciekawy, że mam chęć zobaczyć go jeszcze raz.
Tak więc nota bardzo wysoka 9!

Kino czeskie lubię od jakiegoś czasu (dokładnie od momentu, kiedy kino z Chin zaczęło się robić jakieś takie rozmemłane). Szkoda, że jest go tak mało. Może to lepiej, bo przecież zapewne nie wszystko jes takie dobre jak Czeski Sen, Czeski błąd i parę innych.

ocenił(a) film na 8
harkie

Jeszcze scena, w której mąż przyprowadza kochankę, aby razem we trójkę porozmawiać o związku partnerskim ;)
Żona zachowuje dystans, komiczne milczenie i oczekiwanie na dalszy ciąg "akcji". Można się było pośmiać...
Czesi mają (mieli) chyba duży problem z utrzymaniem związków.