6,3 39 tys. ocen
6,3 10 1 38556
4,9 12 krytyków
Dead Silence
powrót do forum filmu Dead Silence

czy mógłby ktoś mi opisać zakończenie? Może jestem niedorobiona, ale nie do końca zrozumiałam zakończenie filmu... czy ta młoda kobieta - macocha głównego bohatera to była ta Show? skonstruowała idealną lalkę która wyglądała jak człowiek?z góry dzięki za wyrozumiałość i odp(:

karmeloo

Tak to była ona :)
Co do zakończenie to chyba istnieje jeszcze druga wersja... Przynajmniej ta którą oglądałem na youtube różni się od tej emitowanej na CPlus.

karmeloo

czemu od razu niedorobiona? :>wiem ze na filmwebie siedzi pelno dzieci ktorzy tylko czekaja zeby napisac
komus cos durnego ale zawsze znajdzie sie ktos wyrozumialy jak nd39 i odpowie na pytanie :) pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
wolfvalo

Bardzo Wam dziękuję za odp i wyrozumiałość (:

wolfvalo

Taa :) więcej wiary w ludzi :) pozdrawiam również

wolfvalo

suszyMie tu nie bylo jeszcze tej cwlineczki

ocenił(a) film na 3
karmeloo

co wy opowiadacie ... to nie byla Pani Show . Pani Show to Duch . ona wstępywala po kolei do ojca i do macochy . raz sterowala Ojcem (co bylo pokazane . jak ojciec kijem nią sterował xD) a raz macochą (co również było ukazane. ) zrobiła jak chciała ... Stworzyła Lalke idealną ...

Wrobel_xD

Jak ojciec kijem nią sterował?
Czyli de facto to była ona wcielona w inne postacie...

ocenił(a) film na 9
nd39

wrobel chyba jednak nie... wydaje mi sie, ze ona byla tylko w macochy a ta ow macocha to shaw ktora byla brzuchomowcem! miala nadprzyrodzone zdolnosci co bylo pokazane w retrospekcji. A co do macochy to ona byla ta lalka idealna i zarazem shaw... tak mi sie wydaje

wine_bae

hmm, ja na zakończenie patrzę tak:
Mary Shaw wcieliła się w rolę Elly. Zabiła Edward'a Ashen'a, robiąc z niego doskonałą lalkę. Sterowała nim poprzez mechanizm, który możemy zobaczyć w ostatniej scenie i udzielała głosu jako brzuchomówczyni. Mimo, że Jamie Ashen spalił wszystkie lalki, Mary pozostała przy zyciu, gdyż jej duch pozostał jeszcze w ostatniej lalce, o której nikt nie wiedział, że to lalka - Edward Ashen.
Czyli, żeby pozbyć się klątwy Jamie musiałby zabić także swojego ojca.
Dość zawile, ale mam nadzieje, że zrozumiale;)

ocenił(a) film na 7
puciapka

Moim zdaniem ta Macocha była (dosłownie) idealną lalką i to jej ciało pozwalało na "istnienie" ducha Marry Shaw. Edward Ashen był jedynie "marionetką", żeby Jamie niczego się nie domyślił. Właściwie patrząc na jego garnitur od razu można było porównać go do kukły.

Czego ja nie rozumiem to dlaczego pod koniec krzyczał. Spadając się powstrzymał to teraz po prostu wybuchł?

ocenił(a) film na 6
Wrobel_xD

Tą lalka z kijem był tylko ojciec głównego bohatera na końcu jest pokazane w jaki sposób macocha (Mary Shaw w niej siedziała)nim sterowała.

ocenił(a) film na 7
karmeloo

Też na początku nie za bardzo zrozumiałem zakończenie :P
Później jednak zacząłem myśleć tak jak puciapka, że to właśnie ojciec bohatera był tą lalką doskonałą :) Myślę, że post puciapki powinien rozwiewać wszelkie wątpliwości.

ocenił(a) film na 3
Dariusz_007

chyba jednak ta macocha byla panią Shaw :D I Sterowała Ojcem ... obejrzalem po raz kolejny te scene i tak mi sie wydaje ...

ocenił(a) film na 9
Dariusz_007

nie nie nie! ;) wszystko mooge potwierdzic oprocz, ze ojciec glownego bohatera byl lalka doskonala... absolutnie nie! jak jest ten szybki montaz to wyraznie jest pokazane , ze tak naprawde Ella , czyli shaw jest lalka doskonala... tego akurat jestem pewien...

wine_bae

Ponieważ po śmierci Mary sama została lalką, ciało Elli, w którym "zamieszkała" też miało coś z lalki. Już w 1 scenie było widać, że nawet doskonała lalka posiada mechanizm za pomocą którego się nią steruje. Ella go nie posiada, za to pokazany jest u ojca Jamie'go. Chociaż w notatkach narysowana była twarz Elli. Nie wiadomo więc, czy to była część projektu, czy przypadek...
I Ella i ojciec byli lalkami, nie wiadomo tylko, kto był doskonałą...

ocenił(a) film na 9
puciapka

wydaje mi sie, ze ella byla lalka doskonala, a shaw ojca zabila i jako ella mogla nim sterowac... calkiem sensowne...

wine_bae

Dla mnie najważniejszym rekwizytem w filmie był ów album i na jego podstawie sugeruję się tym, co napisane wyżej: mianowcie: Ella stała się lalką doskonałą (bo nie wymagała "widocznego" sterowania).

O, nie widzę, żeby ktoś tutaj wspominał o tym, ale Martwa cisza, to jeden z niewielu horrorów, którego fabuła naprawdę trzyma się kupy ;)

sile

W innym temacie ktoś wspomina, że jednak kilka nieprzemyślanych rozwiązań było. Jednak jak dla mnie nie zmienia to faktu, że to naprawdę dobry film. Dziwi mnie trochę tak niska średnia ocena. Może wynika to z tego, że wielu chciał uchodzić za "znawców" i dało temu filmowi niską notę.

ocenił(a) film na 7
karmeloo

Faktycznie to zakończenie jest trochę nie zrozumiałe i dwuznaczne. Uważam, że puciapka napisała najprawdopodobniejszą wersję, mianowicie, że lalką doskonałą jest Elly, dzięki której przetrwał duch Marry. Szkoda tylko, że bohaterowi nie udało się do końca rozwiązać zagadki i został pokonany przez Show.

użytkownik usunięty
madziulax

Tak jak napisalo kilka osob, Ella byla lalka doskonala. Zabila ojca Jaime'go mszczac sie za to co zrobili jej jego przodkowie i inni mieszkancy. Nastepnie martwy ojciec byl tylko marionetka sterowana przez Elle(ducha Mary Show)aby zachowac wszystko w tajemnicy i zabic Jaime'go, ostatniego zywego Ashena.
Jaime aby zgladzic ducha Mary Show musialby spalic i ojca i Elle, jak rowniez cialo Michaela Ashena( pamietacie scene w teatrze,kiedy jego cialo wstalo z tego krzesla, poniewaz byla w nim Mary Show).

karmeloo

Czytając wasze rozkminy i różne wnioski kto był kukła, przecież wszystko jest w filmie. Ojciec był kukiełka co widać jak syn sobie przypomina. A doskonała lalka była jego młoda dupa , gdzie też wszystko jest jak typ sobie przypomina . Książka , gdzie były zapisy lalki doskonałej i na końcu twarz młodej dupy . A duch był w lalce doskonałej , co też jest pokazane na końcu.