8,1 37 tys. ocen
8,1 10 1 36879
8,1 26 krytyków
Dekalog V
powrót do forum filmu Dekalog V

Piąty

ocenił(a) film na 10

Scena morderstwa(zawsze to twierdziłam i będę twierdzić) jest najlepsza w historii kina. Patrząc jak Jacek morduje, chcemy obrócić głowę ale tego nie robimy (dlaczego?...bo to Jego film! :) )czujemy, że nie wolno zabijać, czujemy, ze to jest grzech i to jest złe, nie jesteśmy obojętni, marzymy, aby on już przestał. Fakt, że w tej części chodzi tez o to, że Jacka też zabito, ale to dla mnie zupełnie inna historia(a przynajmniej na inna okazję)

carl_ina

Ee, wg mnie ta scena była przesadzona. Nawet jak na polski film nie wyglądała zbyt sztucznie ale przecież on dusił tego biednego taksówkarza przez pięć minut a później przywalił mu parę razy a on jeszcze żył. Ale film ogólnie niezły (oglądaliśmy go na religii), utrzymany w posepnych kolorach, a Baka gra tu naprawdę strasznego drania. Mimo jego tragicznej przeszłości nic nie stanowiło motywacji, aby zabić człowieka z zimną krwią, w tak brutalny spsób. Wg mnie, kara śmierci należała się.

ocenił(a) film na 8
Bruce_Lee

"nic nie stanowiło motywacji, aby zabić człowieka z zimną krwią"

właśnie kara śmierci jest zabijaniem człowieka z zimną krwią!!!!
dlatego jestem przeciwnikiem kary śmierci...

szczeki

Każdy ma swoje zdanie. Ja np. uważam, że kara śmierci nie jest zabijaniem z zimną krwią. Zabijaniem z zimną krwią było w tym filmie morderstwo na taksówkarzu, który, mimo, iż nie był zbyt uczciwy, to jednak w żaden sposób nie zawinił względem Jacka.
Zresztą zobacz na sytuację jaka się dzieje w naszym kraju obecnie. Ja, przy niemal każdorazowym oglądaniu wiadomości, jestem bardzo zniesmaczony karą, którą dostają przestępcy za morderstwa i inne gorsze rzeczy. Zawsze byłem, jestem i będę ZA karą śmierci.

ocenił(a) film na 8
Bruce_Lee

w tym wypadku większa karą dla Jacka byłoby życie ze świadomością popełnionej zbrodni;

a jak ktoś jest takim sk..synem, że czuje satysfakcję po takiej zbrodni to lepszym wyjściem są ciężkie roboty dożywotnie, a szybka śmierć.

takie jest moje zdanie...