PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1086}

Diuna

Dune
1984
6,5 38 tys. ocen
6,5 10 1 37544
5,0 39 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Czy nie uważacie że ten film jest miejscami bardzo podobny do kronik.Niektóre kostiumy wystroje wnętrz.

terron

na to forum tez będziesz przenosić fanatyzm antyreligijny?

ocenił(a) film na 7
Vaylander

Słucham ???Gdzie tu fanatyzm antyreligijny .Proszę aby pan nie zaśmiecał mi moich tematów.Gdzie tu jest fanatyzm antyreligijny.Znalazłem pewne podobieństwa w obu filmach więc chciałem się dowiedzieć jakie zdanie na ten temat ludzie którzy widzieli oba obrazy.Ja na samym początku powiedziałem panu że na tym forum rozmawia się o filmie nie o wierze .Jeśli pan tego nie rozumie to przykro mi bardzo .

użytkownik usunięty
terron

Hej!

Ja odniosłem takie wrażenie. Dokładnie dziś oglądałem Kroniki i pomyślałem sobie "Gdyby ktoś nakręcił 'Diunę' z choćby takim rozmachem, to jużby było coś!" (optimum to by było, gdyby ktoś nakręcił Diunę z takim rozmachem, co Peter Jackson Władcę :D). Generalnie architektura Nekromantów jest bardzo monumentalna i to by na pewno pasowało do klimatu Diuny. Podobnie ten świat niby to futurystyczny, ale z wyraźną nutą w kierunku retro :) Miasto na Helionie I i ubiory cywilów... Albo np. postacie takie jak Elementarianka (Mentat/Bene Gesserit), czy też czytające w umysłach w pokoju regresji umysłowej i teletropiciele (zupełnie jak produkty inżynierii genowej Tleilaxan). Tak, nie da się ukryć, że ktoś tu się inspirował Diuną.

ocenił(a) film na 7

Coraz częściej oglądając klasyki odkrywam powielone pomysły oraz wizje we współczesnej kinematografii.

użytkownik usunięty
terron

Wygooglowałem oba filmy i okazuje się po pobieznym przejrzeniu wyników wyszukiwania, że internet aż kipi od podobnych głosów.

ocenił(a) film na 6

"ten świat niby to futurystyczny, ale z wyraźną nutą w kierunku retro"
- Człowieku skąd ty sie urwałeś? Na kogo ty chcesz urować? Na Krzysztofa Szewczyka z Wideoteki dorosłego człowieka? Dobrze chociaż, że nie powiedziałeś o "nucie" dekadencji. Tyle o formie, o treści już się wypowiedziałem pod spodem, więc szkoda znowu na takie wypierdy języka strzępić...

użytkownik usunięty
huo_sanchez

Ale z ciebie, szanowny kolego, troll. Skaczesz pewnie od forum do forum, uszczypniesz byle kogo w czuły punkt, a potem masturbujesz się przy odpowiedziach...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
huo_sanchez

Mów, co chcesz, kolego, ale gdybyś zamiast się tyle onanizować zajął się czymś bardziej pożytecznym, nie czułbyś potrzeby dysputowania z takimi "zarozumiałymi pałami" czy "pożal się Boże znawcami kina" i komentowania ich "wypierdów".

ocenił(a) film na 5
terron

Gdybyś troszkę pomyślał na temat chronologii to inaczej widziałbyś tą zależność, podpowiem: to nie dune jest podobny do riddicka...

ocenił(a) film na 7
androgenius

Doskonale wiem kiedy nakręcono diunę i kiedy kroniki po co ten komentarz .Jeśli dwie rzeczy są do siebie podobne to co za różnica czy napiszę że kroniki do diuny czy diuna do kronik.

ocenił(a) film na 6
terron

A no różnica, bo to nie matematyka koleś, już nie wspominając że przyrównujesz do filmu Lyncha, czy nawet klasyki, jakies gówno z Dieselem. A być może ku twojemu zdziwieniu przypomnę że wiele filmów wzorowanych jest na innych, więc nie rozumiem po co tak piać od razu, żadne odkrycie. Zakładasz takie prowokacyjne tematy i potem takie są kwiatki że jakiś pożal się Boże znawca kina @miroo się udziela i wnosi że Diuna nie ma rozmachu z jakiegoś prostackiego filmu z ostatnich lat jakich pełno (aż dziw bierze że w tych zasmarkanych "kronikach..." gra taka postać jak Judi Dench) i twierdzi że ów rozmach ma przeciągający się jak telenowela Władca pierścieni. No ludzie, jeśli nie rozumu, to chociaż trochę obiektywizmu miejcie (albo na odwrót).

ocenił(a) film na 7
huo_sanchez

Czemu twierdzisz że kroniki to gówno .Oczekujesz od kina tylko wielkich przeżyć .Kino to również rozrywka.Nie musi być wysokich lotów aby bawiło.Nie porównuję diuny do kronik.Uderzyło mnie użycie niemal takiego samego rekwizytu .Wiem że wiele filmów jest podobnych po prostu chciałem się dowiedzieć czy ktoś wychwycił więcej podobieństw.To jest dla ciebie prowokacyjny temat.Mogę założyć .David linch tworzy szlam dla debili.Tego pragniesz??To forum moim zdaniem ma właśnie za zadanie stworzenie możliwości na umieszczenie swojej subiektywnej oceny .

ocenił(a) film na 7
terron

Ty nadużywasz tego i sam zakładasz tematy które są pseudointeligentną prowokacją.