PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520155
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Django - jedni wychwalaja pod niebiosa Tarantino, drudzy go nie cierpia. Ja zdecydowanie naleze do 1 grupy, uwielbiam go za to,ze kazdy gatunek filmowy w jego wykonaniu puszcza nam oczko, w koncu nic nie jest tutaj na powaznie. Krew leje sie hektolitrami, ludzkie ciala od strzalu odskakuja na dlugosc salonu. Do tego zawsze genialna, ironiczna muzyka. Kolejne oczko od Tarantino. Najlepsza rola tego filmu to zdecydowanie DiCaprio, zupelnia inna niz dotychczasowe pokazujaca, wszechstronnosc i jego talent. Nie porwal mnie jak Bekart Wojny, ale jest dobrze ;)

Marcela__

Ogólnie fajny scenariusz, jak zwykle muzyka idealnie współgrająca z obrazem, świetne role, zwłaszcza ohydnie fenomenalny Stephen w wykonaniu S.L. Jacksona. Ale... to już było.
Waltz ( choć świetny) , to praktycznie odgrywa tę samą role co w "Bękartach..." i nie prezentuje niczego nowego ani zaskakującego, powielony motyw krwawej vendetty ( tu w wykonaniu byłego niewolnika, wcześniej ocalałej żydówki), no i generalnie trochę się dłuży. Oczywiście trup ściele się gesto a wszystko zaprawione pseudo-filozoficznymi wywodami. No ile można?

ocenił(a) film na 10
Marcela__

Mi się wydaje że pod względem gry aktorskiej zarówno Di Caprio (szczególnie w scenie z czaszką) , Waltz ze swoimi błyskotliwymi dialogami, Fox jak i L Jackson odwalili kawał dobrej roboty - baaa to jest wręcz majstersztyk. Jeden z kilku filmów w moim zyciu po którego obejzeniu wiem że przez długi czas nic lepszego nie zobaczę. Scieżka dzwiękowa idealnie dobrana, dynamiczna kamera ktora potrafiła uchwycic zarowno pejzaże jak i sceny walki - moment z rozbryzgującą sie na bawełne krwią - mistrzowstwo. Historia jak na gatunek niczego sobie - widać jednak odrazu że Tarrantino grzebal w tym palce. Zapytacie po czym - tylko on potrafi tak mieszać uczuciami widza. Poprostu Genialny !

ocenił(a) film na 6
Reloo

Dla mnie rola Waltza niestety bardzo podobna do poprzedniej. Facet ma talent,co widac np. w Rzezi a Tarantino troche nie dal mu sie rozwinac. S.L Jackson takze bardzo dobry, przez pierwsze 10 minut go nie poznalam.

ocenił(a) film na 4
Marcela__

Jeśli reżyser, którego cenię tworzy gniota to muszę o tym napisać. Tak bardzo jak lubię Tarantino, tak bardzo tym razem się zawiodłem. To nawet nie jest średni film. Film jest zwyczajnie slabiutki.

Sentenza

Fan spagwestów?

ocenił(a) film na 4
Savio_Dan

Wielki i tak samo wielki jest mój zawód nowym filmem Quentina.

Sentenza

Nareszcie ktoś, z kim można pogadać.

ocenił(a) film na 4
Savio_Dan

Ale widzę, ze ty z nowego dziełka Tarantino jesteś bardzo zadowolony.

Sentenza

Z początku nie, później tak.

ocenił(a) film na 4
Savio_Dan

Co wpłynęlo na zmianę decyzji? U mnie jest wprost odwrotnie, im więcej czasu mija od momentu w którym obejrzalem film, tym większa do niego niechęć. Chłodna analiza uwtierdza mnie w przekonaniu o tym, że ten film panu Quentinowi zwyczajnie nie wyszedł.

Sentenza

Od początku wahałem się miedzy 7 a 9. Może po prostu lubię twórczość Quentina i ocena jest zawyżona, ale jak dla mnie szkoda nisko ten film ocenić, jak mamy tu taki popis umiejętności ze strony DiCaprio, Waltza i Jacksona...