PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520028
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Po genialnych "Bękartach wojny" Tarantino zawodzi na całej linni i tworzy drugi kiepski film w swojej karierze. Może nie jest aż tak źle, jak w przypadku "Death Proof", ale nie mamy do czynienia z jakością do jakiej Tarantino nas przyzwyczaił. Dziwią mnie pochlebne opinie, a tymbardziej okrzykiwanie tego filmu arcydziełem. Jestem wielkim fanem twórczości Tarantino od samych Wścieklych Psów, ale kiedy trzeba powiedzieć, że sie nie spisał, to trzeba. Mam wrażenie, że te wszystkie zachwyty są roszczeniowe i życzeniowe. Ludzie często reagują tak na świeżo po seansie. Jestem jednak całkowicie przekonany, że film za kilkanaście - kilkadziesiąt lat nie będzie pamiętany tak jak reszta filmów tego - co by nie mówić - genialnego reżysera.

ocenił(a) film na 7
max003

Mi się wydaje że oglądanie i bycie "fanem" (a raczej chyba fanatykiem) kina Tarantino stało się modne i trendy. Nie wypada w ogóle nic złego mówić na jago filmy bo: "Pulp Fiction" i " Wściekłe psy" Ku..rwa !!!!

zimny1980

Z jednej strony może to i dobrze. W końcu więcej zrobił filmów rewelacyjnych niż tych kiepskich.

LandaH

Może to było trendy ale w czasach młodości zimnego. Ludzie oceniają dobrze filmy Tarantino bo im się po prostu podobają, nie należy tutaj się doszukiwać czegoś więcej.

asynchroniczny

Wydaje mi się , że jedno absolutnie nie musi wykluczać drugiego.

ocenił(a) film na 7
LandaH

rzeczywiscie w porowananiu z " bękartami" jest troche słabszy ale to i tak dobry film, choc tarantina stac na wiecej
nie mniej uwazam ze oscary w pełni zasłuzone

Hania_19

Moim zdaniem pisał lepsze scenariusze i nie był wówczas nagradzany.

ocenił(a) film na 7
LandaH

kolejny przykład na to ze oscary nie musza byc rownoznaczne z tym, ze film jest dobrze wykonany i podoba sie ludziom

Hania_19

Co najmniej od lat 80 mamy z tym do czynienia. Choć oczywiście zdarzają się gale na których werdykty są słuszne. Wydaje mi się, że w tym roku wstydu nie było, mimo iż bardziej od Argo podobało mi się Życie Pi i przede wszystkim Miłość Hanekego.

ocenił(a) film na 7
LandaH

nad tym mozna by dyskutowac, bo wiadomo gusta sa rozne ale gdyby django nie dostał za scenariusz to by było przegiecie

ocenił(a) film na 9
LandaH

bzdura totalna...! "Bękarty" były najwyżej dobre, potem i wczesniej nastąpiła fala szajszu bądz totalnego średniactwa w postaci kill bilów czy death proof i planet terrorów. Django jest rewelacyjny-nawiązuje wprost do arcydzieła i sztandarowego filmu jakim niewątpliwie jest dla mnie "pulp fiction". Świetnie wykreowane mocne postacie wspaniale sie uzupełniają, dobry scenariusz, muzyka jak zwykle i aktorstwo( Waltz absolutnie zasłużony oscar). Cytując klasyka "Tarantino wraca i to kur...wraca w wielkim stylu"-nareszcie.

ocenił(a) film na 10
LandaH

To ja mam zupełnie na odwrót...Po IMO nudnych, nieśmiesznych "Bękartach" po obejrzeniu "Django" mogę rzec: Mistrz powrócił w najlepszym stylu.

ocenił(a) film na 10
LandaH

Bękary Wojny to jedyny fatalny film Tarantino.

LandaH

Spodziewałam się czegoś lepszego, zwłaszcza po tym, jak doktorek uwolnił Django. A tu co? Krew sika na wszystkie strony z byle gnata! Dla mnie to niedorzeczność! I do tego czarny Lucky Luke, który prawdopodobnie nigdy pistoletu w ręku nie trzymał. Tia. I końcówka filmu: Django wysadza całą chatę kilkoma laskami dynamitu tak, że po domu nie zostaje praktycznie nic. Przesadzili z efektami. Przerost formy nad treścią. To jest niestety wada kina amerykańskiego.

LandaH

Mi też za bardzo zalatywał Kill Billem.

LandaH

Zgadzam się całkowicie , dodam jeszcze , że w srodku film robi się lekko przydlugawy i nawet to co jest największym atutem Tarantino , dialogi, zaczynają nurzyć. Być może konwencja westernu jest zbyt malo plastyczna . Wydaje mi się że te filmy w których reżyser burzy liniową fabułę , związek skutkowo przyczynowy , tworzy jakby małe sety czy akty które moga stanowić odrebne dzieła , są najlepsze w jego dorobku. Wściekłe psy , Pulp fiction , Bękarty wojny.

mustik

Dokładnie. Jako do reżysera, pomimo iż od zachwytu jestem daleki, do Tarantino raczej wielkich zastrzeżeń nie mam, bo film jest nakręcony w jego stylu i całkiem poprawnie. Ale chodzi o scenariusz. Mimo iż dostał Oscara i kilka innych nagród, wg mnie jest to jeden ze słabszych literackich popisów Quentina.

LandaH

ZGADZAM SIĘ W 96% !

ocenił(a) film na 9
LandaH

No chyba filmy Tarantino straciły to coś co ma Plup Fiction i Wsciekłe Psy sle to nie znaczy ze jego filmy są złe, a szczególnie gra aktorska w Django, poezja: Waltz (oscar mówi sam za siebie), DiCaprio i L. Jakson wymiatają. Wiem, im lepszy reżyser tym większe oczekiwania ale mam wrażenie ze Tarantino zmienił styl po prostu, to co było w jego pierwszych filmach już nie wróci