PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629749}
7,4 1,2 tys. ocen
7,4 10 1 1185
6,0 2 krytyków
Don't Hug Me I'm Scared
powrót do forum filmu Don't Hug Me I'm Scared

Moim zdaniem seria bardzo traci na braku polskiego dubbingu, czy choćby napisów. Zaczyna się piosenką w stylu Lippi & Messi z dużą liczbą okrzyków radości "Yay!" A kończy tortem z mięsa.

Normalnie należę do tej części społeczeństwa dla której nawet Teletubisie, czy Bluey są niepokojące. Ale tutaj bawię się znakomicie. Seria przypomina Stanley Parable. Co najważniejsze poszczególne odcinki łączą się ze sobą w jedną oś fabularną. Nie mam wrażenia, że film zalewa mnie zbędnymi informacjami°° albo urywa wątki.

Najbardziej podoba mi się odcinek chyba 5, gdzie znajdują komputer, który aktywuje NPCów w "prawdziwym" świecie, a każdy z nich śpiewa słyszaną wcześniej piosenkę. Łącząc je z odcinkami, gdzie oglądają samych siebie w telewizorze można zacząć się zastanawiać.

Czy przypadkiem moim zadaniem nie jest znalezienie tego jednego, który tym wszystkim steruje ? Kto tu jest prawdziwy ? Dlaczego otoczenie wciąż się zmienia, a NPCe zdają się żywi ?

I oczywiście tajemnicze pismo. Jeszcze przed wydaniem odcinka z książką wiedziałem, że mamy za mało znaków by odczytać cokolwiek sensownego. Tymczasem YouTube dzień w dzień szukał rozwiązania zagadki.

W ogóle wydaje mi się, że i Amanda i DHMIS opowiadają o eksperymencie neuropsychologicznym. W trakcie badań nad mózgiem jakiejś przypadkowej ofiary zidentyfikowano obszar odpowiedzialny za wspomnienia, zmysły i ogólnie osobowość.
Eksperymentów zakazano, więc zeszli do piwnicy by prowadzić badania na sierotach i bezdomnych. W ich wyniku odkryto możliwość zapisu wzroku i słuchu ofiary bezpośrednio w formie filmu, który można odtworzyć na standardowym odtwarzaczu.
Co by oznaczało, że fizycznie ich tam nie ma.

Ciekawe, czy rzeczywiście coś takiego powstało. Bo filmy o podobnej tematyce znamy jeszcze z czasów VHSów. Inna możliwość, że twórcy chcieli wypuścić prawdziwy film ale pilot się nie przyjął. Więc żeby się zemścić wypuścili takie coś. Albo ktoś bliski im umarł ale to już patrzcie w innych komentarzach. Filmweb specjalizuje się w znajdowaniu takich smaczków.

Podejrzewam, że Czerwony jest złolem° ale nigdy nie otrzymam odpowiedzi. Serial wydaje się wstrzymany, zresztą patrząc na dzisiejsze standardy nie dopuścili by go ani do YouTuba, ani do emisji w tradycyjnej telewizji.

°Tak, wiem że według ostatniego odcinka osoba, która za wszystko odpowiada nie należy do Trójki. Ale nadal nie wyklucza to możliwości, że ma swojego pomocnika.

Na koncie ma tylko odcinek z panem Transportem. Tak to jako ostatni rozmawia z bohaterem, nad którym będą się znęcać. Albo zostaje menedżerem przez przypadek. Uwikłany w kilka dwuznacznych sytuacji jak jedzenie drobiu z przyjacielem kaczką. W DJ Orle niby pomaga ale się ociąga.

°° Nie licząc kaczora pilota samolotu. Czemu odszedł ? Czemu nie odwiedzają go koledzy z wojska ?

ocenił(a) film na 8
basivo7261

EDIT:
W ich wyniku odkryto możliwość modyfikacji wzroku i słuchu ofiary w czasie rzeczywistym. Oraz możliwość bezpośredniego zapisu snów w formie filmu, który można odtworzyć na standardowym odtwarzaczu.

UPDATE:
Puszczanie osobie pod narkozą jej własnego, zmodyfikowanego snu byłoby jednym z lepszych przykładów czarnego humoru. Nawet przebudzenie nie odrzuca teorii. Możliwe, że antyczne AI otrzymuje próbkę i na jej podstawie tworzy nową treść, przekazuje komputerowi, ten telewizorowi i dopiero w dalszej kolejności wysyła sygnał do świadomości. Kaczor się budzi, a AI wciąż generuje nowy obraz i dźwięk.