PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10070318}
6,2 502  oceny
6,2 10 1 502
6,2 13 krytyków
Dreams
powrót do forum filmu Dreams

if you're going to san francisco be sure to take jakieś baletki na przebranie tudzież tabletki na zawirowanie, ale bynajmniej marzeń..

nie wiem, co gorsze: dociążona, udosłowniona metafora Życie Chucka, czy realny, konkretny problem społeczno-kulturowy rozpatrywany na poziomie umelodramatyzowanej metafory?

spróbujmy może od strony skojarzeniowej: trochę z Babygirl, trochę z Priscilli, trochę z Anory, ale najwięcej z Wizy na Miłość.

tylko w powyższych jest sporo dowcipu, tu nie ma nawet tego.

ot, bogaci po raz kolejny uprzedmiatawiają biednych w złudnym przekonaniu, że im pomagają, tymczasem sami są swoimi ofiarami, ofiarami postawy - ja jestem po to tylko, aby kochać mnie, to się o mnie wie, i nic więcej - że podcytuję klasyczką.

ale nie tylko kobieta jest winna.

winne są lustra.

oto oboje pragną wyjść z tego świata, a wejść w świat inny, lustrzany, i po drugiej stronie lustra zamieszkać - tam, we własnych odpałniach, wyobrażeniach, marzeniach, odbiciach.

cały dramat bierze się stąd, że są to dwa różne odbicia.

a co się dzieje, kiedy lustrzany świat partnera nie odbija tego samego, co twój - wiadomo. powoli i z rozwagą, albo szybko i przy użyciu kończyny dolnej klasy ochronnej rozbija się lustro partnera..

czyli marzenia, ach, marzenia - zwane mamidła wyobrażeniowe, wynalazek to zgubny i zupełnie nieprzydatny, który winien pozostać tam, gdzie zazwyczaj jest zaryglowany: w obszarze niebiańskich rojeń i abstrakcji.

a zatem: poważny temat sprowadzony do banału, wysztucznionego, mętnego fantazmatu, raczej pustej abstrakcji, fałszu i kalkulacji - który powinien mi się nie podobać, ale się podoba, a czemu? bo w wymiarze owej abstrakcji zawsze to jakaś prawda o marzeniu.

wymajaczonej odrealce mówimy stanowcze i zdecydowane powędruj se gdzie indziej!