PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228547
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

K

ocenił(a) film na 7

Uważam (i chętnie poznam opinie za i przeciw) że ten film powinno się oceniać z
kategorycznym keanem rodzaju z "Akcja" na "Dramat" lub "Artystyczny". Zdaję sobie sprawę
z tego, że personel filmwebu jest ograniczony systemem kategorii, ale uważam też, że
akcja to jedno z ostatnich określeń, jakie można uznać za kojarzące się z Drive.

Sięgając po prawdziwie widowiskowe projekty z czterema kółkami i ich panami w rolach
głównych - od Fast&Furious, przez 60 Sekund, do Transportera - widzę wyraźnie, ze RG, który
zrobił na mnie dobre wrażenie dzięki występom w takich filmach jak "Słaby Punkt" czy
"Gangster Squad", pasuje do kierownicy jak kanister do wachlarza i co więcej, równie kiepsko
daje wyraz tekstreilom, czyli "Love Story pisanemu czystą Adrenaliną" i sugestii "Zapięcia
pasów przed czekającą nas ostrą jazdą."

Tym niemniej, nie dziwię się ocenom 8 i wyższym, jako że wierzę, iż ich autorzy odebrali film
właśnie jako artystyczny - i może nie podzielają mojej opinii, że kategor "akcja" nadaje się tu
na pierwszy plan równie dobrze jak "katastroficzny" do "Titanica" - ale i tak są bliżsi takiemu
odbiorowi niż stricte dynamicznemu.

ocenił(a) film na 10
Kadente

Słuszne spostrzeżenia. Jak dla mnie ,,Drive" to romantyczne kino akcji, bądź właśnie artystyczne kino akcji. A moze jeszcze inaczej - dramat sensacyjny ( to już popularniejszy gatunek).
Zgodnie z Twoją diagnozą, odebrałem film jako nienachalnie artystyczny, choć nie lubię tego słowa. I w sumie te problemy z klasyfikacją też są dla mnie zaletą tego filmu. Nie do końca rozumiem natomiast ostatnie zdanie...

ocenił(a) film na 7
laxman

Chodzi w nim o opis relacji między gatunkiem, a pierwszym wrażeniem: jest jasne, że wyłącznie akwaekonomiści uznają Titanic pw za film katastroficzny a nie romans - tymczasem ja nie oceniam Drive jako filmu akcji, bo to film akcji NIE JEST.

ocenił(a) film na 10
Kadente

Ok, teraz jaśniej. Ale swoją drogą, to Titanic można uznać za romans katastroficzny - czyż nie tak?

ocenił(a) film na 7
laxman

Nowzasadzie :>)