Droga do zatracenia

Road to Perdition
2002
7,5 55 tys. ocen
7,5 10 1 55476
7,5 24 krytyków
Droga do zatracenia
powrót do forum filmu Droga do zatracenia

Ostatni film, w którym wystąpił Paul Newman, bo jak wiemy, niedawno ogłosił zakończenie kariery. I to w jakim stylu ją zakończył! Mimo wielu sław, głośnych nazwisk aktorskich, typu Hanks, Criag czy Law, sędziwy Newman mimo, iż na ekranie występuje bardzo mało - zagrał rewelacyjnie. Wszystkie sceny, w których występował były najlepsze w całym filmie. Niezapomnę przede wszystkim tego jak się wkurzył na swojego syna, uderzając w stół, no a przede wszystkim tej ostatniej z nim sceny kiedy wygłosił słowa, zapisane przeze mnie w temacie.

Ogólnie fabuła raczej przewidywalna, momentami nieco monotonna i nudna. Na plus, poza Newmanem zaliczam jeszcze świetny, mroczny klimat, zdjęcia i piękną, liryczną muzykę Thomasa Newmana.

Pzdr!:)

mati_4

NO co ty...?!!?!?!?!!?! poważnie??? Paul zapowiedział koniec kariery!!!!?????????? nieeeeeeeeeeeeeee ;(;(;(
dlaczego?????? nie wiedziałem o tym... skąd wiesz?? daj jakiś namiar; ale posmutniałem jak to przeczytałem, ale mam doła no, kurcze wielka szkoda, może uda się jeszcze komuś namówić go na jakaś rolę (może Clint go namówi:>:>:>)
To jeden z najwspanialszych aktorów kinematografi!, bez wątpienia jeden z najlepszych, wspaniale się go oglada (jego grę aktorską, bo banie to inaczej na niego patrzą;)...)
dla mnie osobiście obok Clinta najlepszy artysta wszechczasów, wyżej chociażby od DeNiro, Nicolsona, Hanksa, Hoffmana, czy Brando.... pomimo tego, że oni wszyscy są wspaniałymi aktorami z "najwyższej półki" :)
Pozdrawiam fanów cudownego Paula Newmana (aż łezka w oku się kręci, jak patrzy się jak nieubłagany czas odciskuje swoje piętno:()

Szczepan_5

Niestety wiek robi swoje, i to chyba jest główną przyczyną odejścia Newmana z wielkiego ekranu. Co oczywiście jest wielką stratą dla kina.

Dla mnie Paul jest na równi razem z największymi, póki co widziałem z nim tylko cztery filmy i cztery wspaniałe role. Ale wiem, że tego jest znacznie więcej, dlaczego już nie mogę się doczekać możliwości obejrzenia jego kolejnych filmów.

To link z smutną, ale wielką i odważną decyzją Newmana:
http://www.filmweb.pl/Paul+Newman+%C5%BCegna+si%C4%99+z+kinem,News,id=35295

Pzdr!:)

ocenił(a) film na 10
mati_4

Prawda, kiedyś musi nadejść ten moment, w którym nawet największy aktor musi uznać wyższość natury i zakończyć swoją długą i pełną sukcesów karierę. Ale ja o Newmanie nie zapomnę, właśnie poprzez te kreacje, które stworzył. Także w filmie Mendesa, który uważam za bardzo dobry, choć faktycznie niezbyt odkrywczy.