Droga do zatracenia

Road to Perdition
2002
7,5 55 tys. ocen
7,5 10 1 55476
7,5 24 krytyków
Droga do zatracenia
powrót do forum filmu Droga do zatracenia

Film dobry, z pewnością największym jego plusem są znakomite zdjęcia. Ogląda się go dobrze i z zaciekawieniem, jednak rewelacja to nie jest. Dużo mu brakuje do filmów Scorsese, czy też Ojca chrzestnego, niemniej jest to film dobry (i niestety "tylko" dobry). Obejżałem z przyjemnością i polecam wszystkim lubiącym filmy gangsterskie, jednak nie nastawiajcie się na film wybitny. ocena 7/10

Lanfeust

Droga do zatracenia - niezla, ale nie powalajaca. Dobre kino , ale przewidywalne... Hanks - dosyc dobry, ale zdecydowanie przycmili go Law, Newman, a przede wszystkim Hoechlin (po prostu maly geniusz), zdjecia - ciemne, deszczowe, nawet jesli w dzien, to "nocne" , sceny z aparatem - gigant!!, muzyka - ok, takie mocne 8/10.

użytkownik usunięty
Eorath_at_Tiffanys

Ten film zasluguje na ocene 9, gdyz przede wszystkim i co najwazniejsze nie jest taki jak filmy "Ojciec chrzestny" i inne tego typu. Obsada bardzo dobra, klimat swietny i fantastyczna, ujmujaca muzyka. Tom Hanks i Paul Newman zagrali perfekcyjnie z wyczuciem. Reszta aktorow bardzo dobra. Nie pozostali w cieniu Toma i Paula. Kino pierwszorzedne.

Zgadzam się że jest to film odmienny od "Ojca chrzestnego", bliżej mu chyba do "Nietykalnych" De Palmy, jednak przyrównując go do "Nietykalnych" również przegrywa ("Nietykalnym" bez chwili namysłu należy się conajmniej 9). "Drogę do zatracenia" lubię i cenie za solidne aktorstwo, ciekawą historie i wspaniałe zdjęcia, jednak brakuje mi czegoś w tym filmie. Pewne wątki mogły zostać bardziej rozwinięte (np relacje ojciec-syn potraktowane w filmie dość pobieżnie), pojawia się kilka bardzo schematycznych momentów, kreacje aktorskie pomimo że dobre nie dorównują chociażby De Niro czy Connery'emu z "Nietykalnych" (o Brando z "Ojca chrzestnego" nie wspomnę ;). Dlatego dałem 7. Jakiś czas temu ponownie obejrzałem ten film i zdania nie zmieniam. Dobre solidne kino, wielbiciele tego typu filmów nie powinni czuć się zawiedzeni, ale film nie powala, chociaż i za drugim razem oglądało mi się go z wielką przyjemnością.

ocenił(a) film na 10
Lanfeust

bardzo dobry film o rodzinie do Ojca duzo mu brakuje ale i tak jeden z najlepszych w swym gatunku

Lanfeust

Podzielam opinię Lanfeusta- film jest bardzo dobrze zrobiony, zwłaszcza ujmujące są sceny, gdy bohaterowie jadą samochodem, albo ostatnia nad morzem( ten biały pokój i dwa trupy). No i scena w deszczu, kiedy Hanks zabija tę całą ekipę.... Tylko, że scenariusz mnie nie powalił, a to jednak jedna z ważniejszych rzeczy w filmie. Dlatego dałem 7/10.