Jak dla mnie to 5/10. Nic ciekawego, ani jakiejś głębi, ani prawdziwego motywu z filmu gangsterskiego. Nuda i tyle.
No tak niestety zgadzam się.Rozczarował mnie ten film, niby taka wysoka ocena a tu okazuje się że to tylko przeciętniak nic więcej.Może i jest klimat lat 30 ale nic poza tym.Fabuła kuleje, nie jest zbytnio rozbudowana,Bohaterowie płytcy tak jak ich motywy postępowania i jeszcze ta scena w której [SPOILER] główny bohater zabija starego ze swoją osobistą gwardią, śmieszna i pozbawiona realizmu no bo kto normalny gdy do niego strzelają stoi na środku i czeka na swoją kulkę.Cały ten film próbuje udawać jakieś arcydzieło i niestety niektórzy się na to nabierają.
Niestety państwo nie ma racji. Ile razy ogladalisce ten film? Za pseudo-gangsterskim wątkiem jest coś inne. Po za tym, film jest przezwoiło nakręcony. Operatorem był już (niestety nie żyjący) Conrad Hall.
Plus w filmie jest niesamowity symbolizm. No i kolorystyka gra spora role.
są filmy do oglądnięcia i są filmy do przemyślenia, ten akurat podpada pod 2 kategorię i nie wystarczy go obejrzeć raz żeby od razu zrozumieć. jeśli ktoś jest na tyle inteligentny to zrozumie o co chodzi mi oraz innym użytkownikom.
Zgadzam się. Ocena mnie zachęciła, ale po obejrzeniu również jest to dla mnie film, który oceniam na 5. Nie ma w nim niczego wyjątkowego, co by sprawiało, że miałbym dać jemu wyższą ocenę.