PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419050}

Droga

The Road
2009
7,1 78 tys. ocen
7,1 10 1 77551
6,4 44 krytyków
Droga
powrót do forum filmu Droga

Ciężka, przygnębiająca i sugestywna wizja przyszłości post apokaliptycznej. Żadne efekciarskie kino akcji (Mad Max), idiotyczne łażenie z książką (Book of Eli) czy spacery po opuszczonym mieście (I am legend). Jeśli możemy w ogóle mówić o wiarygodnej wizji świata po atomowej zagładzie - Droga jest najlepsza. Świat, w którym ludzie odarci są z człowieczeństwa przeraża. Wędrówka ojca i syna przez amerykańskie pustkowia porusza, przejmuje i zmusza do refleksji nad tym czym może stać się człowiek w tak ekstremalnych warunkach. Także nad tym co może nas utrzymać przy życiu w najgorszych nawet okolicznościach. Wbrew opiniom film wcale nie nudzi. Bardzo dobre zdjęcia - świat jest szary, brzydki, bród i smród dosłownie czuć. Słońca, tak jak nadziei na poprawę, nie ma nawet przez sekundę. Świetnie wypada to w kontraście do wspomnień i retrospekcji świata przed katastrofą. W temacie aktorstwa - na słowa uznania zasługuje Mortensen ale najbardziej wyróżniłbym Kodiego Smit-McPhee. Rzadko zdarzają się dzieci, które nie rażą drewnianym aktorstwem. Muzyka pasuje do całości i dobrze uzupełnia klimat obrazu. Zdecydowanie warto choć można się porządnie zdołować.

ocenił(a) film na 8
SithFrog

Nie wiem kogo i czemu ten fil mialby znudzic?
Nawet nie moge sie poklocic z toba, bo zgadzam sie z kazdym slowem. Film szczerze polecam. Warto wiedziec, ze jest przygnebiajacy, niestety.

Karim

polecam zagrać w fallouta 1 tam jest dopiero przygnębiający klimat...

użytkownik usunięty
800dpi

Przy tym filmie to jest cukierkowy świat. Najwybitniejsze post-apo w historii.

nie wydaje mi się

użytkownik usunięty
800dpi

podaj lepszy ...

800dpi

lepsza trójka!
aha i nie jestem nowym fanem fallouta

kondi143

ze starszej gwardii jestem, jeszcze z czasów kiedy takie gry jak fallout były cudem techniki ;) teraz już nie gram, zresztą z dzisiejszymi grami jak z filmami-efekciarstwo z pominięciem fabuły...

ocenił(a) film na 8
800dpi

Ty napewno widziales ten sam film? Gdzie ty tam widzisz efekciarstwo? Jaki sens porownywac gre i film?

Karim

nie w temacie jesteś frajerze to się nie udzielaj...

ocenił(a) film na 8
800dpi

Oh... jaka rzeczowa odpowiedz.
Nie w temacie? To jest, geniuszu strona o filmach, nie grach komputerowych dla nastolatkow.

Karim

fallout dla nastolatków hahah widać kto tu jest gimbusem. Szkoda, że wasze pokolenie nie rozumie takich gier...

Karim

no chyba, że jesteś już takim starym dziadem, że jak byłeś nastolatkiem to chodziłeś do sąsiada pooglądać telewizję na czarno-białym neptunie...w takim wypadku zwracam honor...xD. Jakbyś nie zauważył to jest też dział z grami geniuszu, zresztą porównałem tu klimaty, jakbyś znał tą grę to byś zrozumiał o co mi chodziło..

ocenił(a) film na 9
800dpi

Wychowałem się na grach typu Fallout, Stalker ... dalej lubię popykać sobie na amidze w Prince Of Persia chociażby. Klimat jest tam niezwykły ale nie mieszkaj gier w dyskusje gdyż to nie o niej piszą inni. Film widziałem... uważam że jest genialny i pokazuje jak człowiek upada, zaczyna zachowywać się jak zwierzę...

ocenił(a) film na 9
SithFrog

Ja po prostu kocham klimaty post apokaliptycznego świata. Żaden inny film o tej tematyce nie zrobił na mnie takiego wrażenia.
Dlatego chciałbym was zapytać o podobne tytuły. Rzadko kiedy udaje mi się znaleźć coś wartego uwagi w gąszczu filmów pokroju "Księgi ocalenia" i innej nierealistycznej sieki. Jedynie "Jestem legendą" bardzo mi się spodobało, a tak długo długo nic.
Szukam czegoś co przedstawia świat i jego ostatnich mieszkańców w ponury i przygnębiający sposób tak jak robi to "Droga" lub genialne dwie pierwsze części Fallouta. Znajdzie się coś takiego?

ocenił(a) film na 10
Hartus

Dołączam się do prośby/pytania :) ktoś coś widzial wartego polecenia w klimacie post-apo? Wiem ze wątek wielokrotnie poruszany ale szczerze w poprzednich wpisach ludzie same mad maxy i 28 dni pozniej polecaja ^^ z góry dzieki

ocenił(a) film na 9
Hartus

Carriers - sceny z ojcem i córką są mocne
serial Jerycho i Bastion
Divide - trochę tandetny, ale obejrzeć można
4:44 Ostatni dzień na ziemi i Ostatnia miłość na ziemi - inne spojrzenie na koniec świata
Stake Land - zalatuje amatorką ale potrafi wciągnąć

No i dwa filmy, które ciężarem przedstawionej historii przygniatają widza równie mocno co Droga...

Take shalter i Do szpiku kości

może nie do końca postapo ale fani tematu znajdą tam wiele nawiązań

Tak w ogóle to polecam twórczość Cormaca McCarthego, autora Drogi. Szczególnie Dziecię Boże i Krwawy południk.

ocenił(a) film na 9
senskomiksu

Dzięki za propozycje, na pewno obejrzę w najbliższej przyszłości. Co do McCarthego to mi także bardzo spodobały się dzieła tego pisarza. Właśnie po obejrzeniu "Drogi" przeczytałem książkę, na podstawie której powstał ten film. Rozpocząłem też "Krwawy południk" i również zapowiada się interesująco. :)

ocenił(a) film na 7
Hartus

listy martwego człowieka. sugestywne, klimatyczne, do cna przygnębiające.