PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419050}

Droga

The Road
2009
7,1 78 tys. ocen
7,1 10 1 77555
6,4 44 krytyków
Droga
powrót do forum filmu Droga

Straszny film...

ocenił(a) film na 7

Straszny, bo jak zwykle realny. Jeszcze 5-10 lat temu prawie się śmiałam, gdy oglądałam filmy o postapokaliptycznym świecie. Dziś, widząc co się dzieje na świecie (wojny, głód, krzyzys...) jestem w stanie uwierzyć w "2012", "Terminatora" czy inne filmy o zagładzie naszej planety. No więc "Droga" jest kolejnym takim obrazem, po którym boję się o siebie, swoją rodzinę, przyjaciół... Niektórzy mogą pomyśleć, że przesadzam, ale ja wcale tak nie uważam. Bardzo się zmieniłam pod wpływem mojej Córki, którą urodziłam już prawie 6 lat temu. Teraz właśnie dzięki Niej i wiadomościom, o których wspomniałam wcześniej, inaczej patrzę na filmy takie jak ten. Dzięki temu też coraz bardziej staram się cieszyć każdą chwilą, którą mam i która mogę poświęcić swoim bliskim. A co do samego filmu... Momentami się dłużył, ale kilka razy pojawiły mi się w oczach łzy, gdy patrzyłam na tych głodnych zdesperowanych ludzi. A naprawdę rzadko co wywołuje u mnie takie emocje. A końcówka zdołowała mnie najbardziej (SPOJLER) - śmierć ukochanego taty chłopca spowodowała, że - przyznam się szczerze - popłakałam się. Scena gdy chłopiec dołączył się do tej - szczęśliwej mimo wszystko - rodziny była dla mnie nadzieją, że film zakończy się dotarciem tych bohaterów do miejsca, w którym znajdą innych ludzi i spokój. Niestety się zawiodłam, bo wszystko skończyło się w sposób, którego nie lubię - niedopowiedzeniem. No cóż, pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że wszystko skończyło się dobrze. :)

m4d214

Zgadzam się co do tego, że film jest cholernie sugestywny.
2012? Terminator? Akurat te filmy to czysta fikcja i prędzej chyba wymordujemy się co do jednego niż nastąpi apokalipsa w stylu tych filmów : )

ocenił(a) film na 7
tensiu

Ale przyznaj, że czasem - patrząc na to co ludzie próbują zrobić z techniką - można mieć obawy związane z przyszłością, która może być podobna jak w "Terminatorze".

ocenił(a) film na 8
m4d214

Tu sie zgodzę, technika wbrew pozorom może być dla nas największym zagrożeniem... co prawda roboty, które byłyby w stanie wyeliminować rasę ludzką- jeżeli mogłoby mieć to miejsce to zapewne w baaardzo odległej przyszłości (na razie są na etapie chodzenia, podawania najprostszych przedmiotów itp, wiec jeszcze daleka droga) bardziej obawiałbym się broni która w zastraszającym tempie jest rozwijana. Coraz większe nakłady finansowe w dział Militari przez część krajów np.USA, Chiny, Rosja i ciągłe udoskonalanie coraz to nowocześniejszego typu broni, może z czasem przynieść opłakane skutki dla ludzi. Ta opcja wcale nie musi nadejść za 100 czy 200 lat. W dzisiejszym czasie już na tym etapie broń atomowa może znieść z powierzchni całe kraje, część kontynentu- widząc jak ta dziedzina się rozwija jest się czego obawiać.

Pozdr.

ocenił(a) film na 7
toomek922

Racja - broń też może zmienić nasz świat w postapokaliptyczną nicość. A jeśli chodzi o roboty... No niestety tak naprawdę wiemy o nich tylko tyle ile OFICJALNIE nam się mówi. :)

ocenił(a) film na 10
m4d214

co do filmu, zgadzam się z Tobą w 100%! szkoda że nie ma "happy endu" po całym filmie, po tej szarości mogli przynajmniej gdzieś zobaczyć promyk słońca, znaleźć roślinkę czy jakąś w miarę normalną osadę!

a co do techniki/ broni i tego że wiemy tyle ile OFICJALNIE nam się mówi, zgoda w 200%! USA dysponuje budżetem oficjalnym prawie 500mld dolarów, to tyle ile 10 państw następnych razem wziętych! mało tego, te 500mld to oficjalne a ile jest ukrytych programów, tego nikt nie wie. czasem w mediach pokazują jakąś nową broń ale prawda jest taka, że pokazują tylko to co chcą pokazać trzymając dla siebie wszystkie tajemnice-logiczne przecież. ale już nawet to o czym powszechnie wiadomo budzi respekt ale i obawy:
-jeszcze kilka lat temu bezzałogowe predatory tylko służyły do zwiadu, obecnie mogą przenosić rakiety typu hell-fire to niszczenia wroga
-o ile predatora można nie uzbroić o tyle reapper został tak skonstruowany aby latał, znajdował i likwidował cele! w zeszłym roku us army zmuszone były zestrzelić jednego "zbuntowanego" reapera.

ale suma sumarum, jeśli ma przyjść koniec, to ludzie do tego przyłożą swoją rękę i to bezpośrednio, maszyny mogą tylko temu posłużyć ale jakiś ogólnoświatowy bunt, powstanie itd są raczej nierealne

ocenił(a) film na 7
llubellak

Ależ ten film ma happy end! Mimo śmierci ukochanego ojca dzieciak znalazł światełko, pełną, normalną rodzinę w dodatku z psem, która podążała za nim w trosce o jego losy. Właśnie...i ten pies...a wcześniej żuk-przecież wszystkie zwierzęta miały wyginąć. Faktycznie jeśli ktoś oczekiwał że bohaterowie dotrą do jakiejś oazy to może się rozczarować ale takie rozwiązanie byłoby niedorzeczne. Nad odbudową świata z takiego zniszczenia to jeszcze prawnuki młodego będą pracować...i na taką odbudowę dała nadzieje końcówka filmu.

ocenił(a) film na 10
Feria_2

no masz rację. jest rodzina, jest pies, był żuk. mimo to po całej tej szarości chciałbym zobaczyć coś więcej. wiem wiem, każdy inaczej ocenia i dla każdego coś inaczej wygląda happy end. osada to może za duże naciągnięcie ale przyznam się szczerze że liczyłem że po dotarciu nad morze, znajdą coś więcej niż kolejną szarość. a przyznam się skrycie że najbardziej liczyłem że w końcu gdzieś choć przez chwilę przebije się promyk słońca i oświetli jakąś mała roślinkę- tak infantylnie :)

ocenił(a) film na 8
Feria_2

Nie do końca. Dzieciak po śmierci ojca mógł sobie całą tę szczęśliwą rodzinkę wyobrazić. I ja tak sobie to tłumaczę przez co udaję, że zakończenie wcale nie było niedorzeczne. ;]

llubellak

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1438554.html

ocenił(a) film na 10
bartekn1976

pomyśl tylko że to jest tylko to co chcą pokazać a co oni mają w swoich laboratoriach i arsenałach o których świat nic nie wie i nawet się nie domyśla

llubellak

dokladniehttp://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=sztuczna%20synapsa%20juz&source=w eb&cd=1&sqi=2&ved=0CFUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.sluzbazdrowia.com.pl%2Fnews.php %3Fnid%3D5813485&ei=28GzT8TkK87MtAb4kM2EDA&usg=AFQjCNFth4xIa3NtMh_rwY3O1oSMyxd4f Q

m4d214

Witam.Trochę interesowałem sie owadami-i dotarłem przez przypadek do numeru POPULARNEGO NAUKOWEGO miesięcznika FOCUS(21 wiek) nr.4(kwiecień) 2010(rok)Piszą tam o eksperymentach=naukowc.z Uniwer.Kalifornijskiego w Berkley umiescił w ciałach chrząszczy ELEKTRODY,dzięki,ktorym są zdalnie sterowane....nie chce mi sie przepisywac calego tekstu,ale na internecie mozna te informacje znalesc-pzdrw

m4d214

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=owady%20cyborgi&source=web&cd=3&ved=0CFkQF jAC&url=http%3A%2F%2Fwww.robale.pl%2Findex%2F2%2F475&ei=nnayT7XEMYWM4gS44bDZCQ&u sg=AFQjCNHwuvFUHECToHtotKnI1dwYgL_v2w

m4d214

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=elektrody%20w%20cialach%20chrzaszczy&sourc e=web&cd=1&sqi=2&ved=0CF0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fniewiarygodne.pl%2Fkat%2C1017181 %2Ctitle%2CCzy-powstana-zdalnie-sterowane-chrzaszcze-mordercy%2Cwid%2C12573315%2 Cwiadomosc.html&ei=BHayT-SjFO_14QSz1t3MCQ&usg=AFQjCNHJ3TWzVys4H_F0KHiBP6Qy-5bfvw