chce obejrzec film ale jeszcze jedno mnie ciekawi rok w którym dzieje sie akcja ,ktos zna ?
To może byc każdy rok 2010, 2015 a może 2100. To nie ma znaczenia , podobnie jak nie jest ważna przyczyna apokalipsy
jestem raczej kiepski w ocenianiu wieku po wyglądzie ale w retrospekcjach (z najwcześniejszych dziejów) nie wydaje się aby Ojciec był starszy niż 30 lat, dajmy do tego z 10 kiedy ukrywali się z żoną plus 10 - wiek ich syna, bo raczej nie miał więcej jak 50. Ostrożnie licząc wychodzi 2033 choć nie ma żadnych ku temu wskazówek.
tak, to dzięki magicznym mocom matematycznym.
Zaczynamy od 2013, dodajemy 10 lat ukrywania się z żoną i 10 od czasu kiedy urodził im się syn i co mamy po podniesieniu do potęgi, pierwiastkowaniu i przekształceniu? 2033.
Wow... tylko skąd założenie, że punktem wyjścia jest rok 2013, a nie np. 1990 lub 2086? Aha, już wiem, w tym roku obejrzałeś film? A te z dupy wzięte zdublowane 10 lat ukrywania się ( nota bene bez żony, bo ta dość "szybko" zostawiła rodzinę, kiedy urodził się syn..)?
Może trochę myślenia by się przydało?
ćśśś, widać już jak bardzo nie znasz się na matematyce. Ani trochę się nie znasz, właśnie tak.
to było w roku 2033 wiem to. Nie mów nikomu ale miałem proroczy sen co do tego stąd moja pewność. Moje prorocze sny są zawsze prawdziwe.
Kvath, zakładasz, że prezerwatywy skończyły im się po dopiero po 9 latach i 3 miesiącach od tajemniczego kolorożernego rozbłysku? :D
To przecież oczywiste, obejrzyj jeszcze raz a zobaczysz że siedzieli cały czas w starym magazynie tego typu ;>
Wnioskuję, że nie dalsze jak 2015-20. Sprzęty elektroniczne, styl mieszkań i wszystkie takie małe szczególiki świadczą o naszych czasach :)
Ale jak to napisał Shalimar, nie jest to istotne.
2018
film nakręcony ok 2008 roku - samochody, budynki, ubrania, retrospekcje i inne duperele wskazują na to, że katastrofa miała miejsce w tym właśnie roku, może parę lat +/-. dodajmy do tego, że jego żona była w ciąży przed apokalipsą. wiek dziecka -ok.10 lat.
2008 + 10 = 2018rok.
Jedzenie w puszkach raczej im smakuje. Mały też jest zadowolony pijąc napój gazowany. Wnioskuje, że nie jest to jedzenie mocno przeterminowane. Puszki z reguły mają datę ważności 2-3 lata. Zdatne do spożycie są jeszcze przez kolejne 2-4 lata po terminie, pod warunkiem właściwego przechowywania. Inaczej zardzewieją. Czyli jakieś naciągane 7-8 lat od katastrofy może być ta tułaczka ojca z synem. A samą katastrofę raczej umieściłbym na końcu poprzedniej dekady, czyli mniej więcej tak jak powstał film. Najbardziej sensownie to brzmi. Resztki architektury i motoryzacji pasują do naszych czasów.
Nie tak dawno gdzieś czytałem o odnaleznionych puszkach z drugiej wojny światowej.I uwaga-nadawały się w 100% do spożycia po przebadaniu:)
Samochody, których wraki widnieją na filmie pochodzą z lat 80-90. W domu rodzinnym ojca stoi tv z lat 90. Główny bohater w myślach mówi, że "coś tam coś tam, a podróżuje od kilkunastu lat". Stąd wnioskuję, że może być ok. 2005-2010r.
Kapsel, który posiada chłopak jest z lat 80tych, nie wygląda na zbytnio zaśniedziały, ale to może niedopatrzenie ;-)