PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419050}

Droga

The Road
2009
7,1 78 tys. ocen
7,1 10 1 77551
6,4 44 krytyków
Droga
powrót do forum filmu Droga

chce obejrzec film ale jeszcze jedno mnie ciekawi rok w którym dzieje sie akcja ,ktos zna ?

jedik21

To może byc każdy rok 2010, 2015 a może 2100. To nie ma znaczenia , podobnie jak nie jest ważna przyczyna apokalipsy

ocenił(a) film na 6
Shalimar00

jestem raczej kiepski w ocenianiu wieku po wyglądzie ale w retrospekcjach (z najwcześniejszych dziejów) nie wydaje się aby Ojciec był starszy niż 30 lat, dajmy do tego z 10 kiedy ukrywali się z żoną plus 10 - wiek ich syna, bo raczej nie miał więcej jak 50. Ostrożnie licząc wychodzi 2033 choć nie ma żadnych ku temu wskazówek.

Kvath

a jakim sposobem wyliczyłeś rok 2033:)?

ocenił(a) film na 6
Shalimar00

algebraicznym.

Kvath

naprawdę :)?
może inaczej : jaki rok ( i dlaczego właśnie ten ) był punktem wyjścia ?

ocenił(a) film na 6
Shalimar00

tak, to dzięki magicznym mocom matematycznym.

Zaczynamy od 2013, dodajemy 10 lat ukrywania się z żoną i 10 od czasu kiedy urodził im się syn i co mamy po podniesieniu do potęgi, pierwiastkowaniu i przekształceniu? 2033.

Kvath

Wow... tylko skąd założenie, że punktem wyjścia jest rok 2013, a nie np. 1990 lub 2086? Aha, już wiem, w tym roku obejrzałeś film? A te z dupy wzięte zdublowane 10 lat ukrywania się ( nota bene bez żony, bo ta dość "szybko" zostawiła rodzinę, kiedy urodził się syn..)?

Może trochę myślenia by się przydało?

ocenił(a) film na 6
Shalimar00

ćśśś, widać już jak bardzo nie znasz się na matematyce. Ani trochę się nie znasz, właśnie tak.

to było w roku 2033 wiem to. Nie mów nikomu ale miałem proroczy sen co do tego stąd moja pewność. Moje prorocze sny są zawsze prawdziwe.

ocenił(a) film na 7
Kvath

Kvath, zakładasz, że prezerwatywy skończyły im się po dopiero po 9 latach i 3 miesiącach od tajemniczego kolorożernego rozbłysku? :D

ocenił(a) film na 6
timmyk

To przecież oczywiste, obejrzyj jeszcze raz a zobaczysz że siedzieli cały czas w starym magazynie tego typu ;>

jedik21

Wnioskuję, że nie dalsze jak 2015-20. Sprzęty elektroniczne, styl mieszkań i wszystkie takie małe szczególiki świadczą o naszych czasach :)

Ale jak to napisał Shalimar, nie jest to istotne.

ocenił(a) film na 9
jedik21

hahahhah, a co to ma do rzeczy?
12457? 1976? 2134? 2014?

ocenił(a) film na 8
jedik21

2018
film nakręcony ok 2008 roku - samochody, budynki, ubrania, retrospekcje i inne duperele wskazują na to, że katastrofa miała miejsce w tym właśnie roku, może parę lat +/-. dodajmy do tego, że jego żona była w ciąży przed apokalipsą. wiek dziecka -ok.10 lat.
2008 + 10 = 2018rok.

Grangure

Jedzenie w puszkach raczej im smakuje. Mały też jest zadowolony pijąc napój gazowany. Wnioskuje, że nie jest to jedzenie mocno przeterminowane. Puszki z reguły mają datę ważności 2-3 lata. Zdatne do spożycie są jeszcze przez kolejne 2-4 lata po terminie, pod warunkiem właściwego przechowywania. Inaczej zardzewieją. Czyli jakieś naciągane 7-8 lat od katastrofy może być ta tułaczka ojca z synem. A samą katastrofę raczej umieściłbym na końcu poprzedniej dekady, czyli mniej więcej tak jak powstał film. Najbardziej sensownie to brzmi. Resztki architektury i motoryzacji pasują do naszych czasów.

ocenił(a) film na 10
1mariusz1

Nie tak dawno gdzieś czytałem o odnaleznionych puszkach z drugiej wojny światowej.I uwaga-nadawały się w 100% do spożycia po przebadaniu:)

ocenił(a) film na 8
jedik21

Samochody, których wraki widnieją na filmie pochodzą z lat 80-90. W domu rodzinnym ojca stoi tv z lat 90. Główny bohater w myślach mówi, że "coś tam coś tam, a podróżuje od kilkunastu lat". Stąd wnioskuję, że może być ok. 2005-2010r.

ocenił(a) film na 10
jedik21

Na początku filmu chyba było, że 2039 rok.

ocenił(a) film na 7
jedik21

Kapsel, który posiada chłopak jest z lat 80tych, nie wygląda na zbytnio zaśniedziały, ale to może niedopatrzenie ;-)

ocenił(a) film na 8
jedik21

stylowy wons aragorna sugeruje ze apo zaczela sie w latach 80 moze 90. Glowny watek wiec sie dzieje pewnie w 2000 roku