Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175829
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

te 2 jest za kostumy bo niestety nie spodziewalam sie ze tak ladna ksiazke mozna tak zniszczyc!!! jezeli ktos ogladal ten film i mu sie podobal to z pewnoscia ta osoba nie czytalka ksiazki. Werasja BBC z Colin'em Firth'em jest 1000 razy lepsza chociaz trwa az 6 godzin (6 odcinkow).
W tej wersji Elizabeth byla bardzo niegrzeczna i rozwydrzona gdzie w ksiazce, chociaz dogryzala innym robila to w bardzo inteligenty i wyrafinowany sposob, musze przyznac ze bylo to rowniez nie do pomyslenia w tamtych czasach zeby mloda dama klocila sie z gentelmenem (a byla w filmie taka scena). Film jest jedna wielka porazka a aktorstwa Keiry Knoghtly nie bede komentowac.

PS. film pokazal lizzy jako jakiegos brudasa i kocmolucha( miala okropne sukienki) gdzie naprawde byla bardzo dziewczeca i ladnie ubrana:) pozdrawiam i dla tych ktorzy nie przepadaja za ksiazkami polecam wersje BBC (clin firth najlepszy darcy!!)

ocenił(a) film na 10
alcia_13_2

To ciekawe... Sam film był nominowany do Oscara za kostiumy właśnie, a Keira dostała nominację dla najlepszej aktorki za ten właśnie film.

ocenił(a) film na 4
Monika_70

Ale kostiumy i tak nie były z epoki, co do nominacji Keriy to według mnie była lekka przesada. Teraz pewnie się rzuci na mnie milion fanów ale moim zdaniem Oscary to prawie żadna nagroda co innego festiwal w Cannes czy Złoty Niedźwiedź w Berlinie no i angielskie BAFTY.

ocenił(a) film na 7
LeNa__

Kostiumy... zgodzę się, że Keira raczej ladnych sukienek niie miala... Oscary i tak są najważniejszą (albo najbardziej pożądaną) nagrodą w świecie filmowym.

ocenił(a) film na 4
undula

No właśnie Elizabeth nawet miała coś w stylu kurtki mężczyzny :/ Mogę przyznać, że na balu u Bigleya to się wszystkie ładnie ubrały.
A co do nagród no moim zdaniem najbardziej pożądaną nagrodą to nie są napewno Oscary...poprostu robi się wokół nich zbyt wiele szumu...ale to jest moja opinia, może dlatego, że już któryś rok się na Oscarach zawiodłam.

ocenił(a) film na 10
LeNa__

No ale właśnie Joe Wright za "Dumę i uprzedzenie" dostał BAFTA

ocenił(a) film na 4
Monika_70

No i dobrze dla niego :D Ja filmu i tak nie polubię :P

ocenił(a) film na 7
alcia_13_2

Zdecydowanie udany film. Od strony scenograficznej i kostoumowej - porywajacy.

ocenił(a) film na 10
hauser

Co do kostiumow to sadze, ze nie powinnismy sie na ten temat wypowiadac. Od tego sa eksperci. Problem w dzisiejszym spoleczenstwie polega na tym, ze media karmia nas przerysowanymi wzorcami, dlatego pozniej, gdy film jest bardziej realistyczny wydaje nam sie, ze aktorki nasza szmaty nie ubrania. Takie rozozumowanie jest bledem. Trzeba pamietac, ze lizzy nalezala do srednio zamoznej rodziny. Panstwo Bannet mieli 5 corek, wiec wiadomym faktem jest to, ze Lizzy nosila ubrania po Jane, a Lida, Kitty i Mary nosily ubrania odpowiednio po starszych siostrach. Ciuchy w tamtych czasach byly stosunkowo drogie i na wyszukane kreacje mogli sobie tylko pozwolic ludzie z wyzszycg warstw spolecznych, jak np. Pan Darcy, ktorego dochod wynosil 10 000 funtow rocznie! Przeciez nawet na dzisiejsze realia to sa olbrzymie pieniadze, a co dopiero kiedys... Takze trzeba wziac poprawkę, ze sprawa odzienia nie wyglądala w tamtych czasach tak oczywiscie i kolorowo jak obecnie. Nie bylo przeciez centrow handlowych ani butikow z ubraniami na kazdym kroku (takie instytucje (butki oczywiscie) mogly istniec jedynie w wielkich metropoliach lub kurortach, takich jak Londyn czy Bath) Dlatego moze nie wychylajmy sie za bardzo i nie udawajmy wielkich ekspertow jezeli nie siedzimy w temacie i tak na prawde cała nasza wiedza na temat realiow i strojow epoki opiera sie na serialu BBC z 95 roku...

ocenił(a) film na 10
Izasss

... zapomnialam dodac jedna rzecz: szlag mnie trafia jak widze takie przeysowane serialiki lub filmy gdzie kobiety nosza stroja, ktore wyglądaja jaby byly prosto ze sklepu. Przeciez wiadomym jest, ze taki suknie nosilo sie latami! Najbogatszych oczywiscie stac bylo na czeste wymienianie garderoby, ale bez przesady! ;)

ocenił(a) film na 4
Izasss

Nie będę się kłócić ale moje zdanie jest inne i moja wiedza nie jest oparta tylko na serialu z 95 r.

ocenił(a) film na 8
LeNa__

zgadzam się z Izasssco do strojów,oprócz tego że nie powinniśmy się wypowiadać,oczywiście że możemy a nawet powinniśmy,w końcu film powstaje dla widzów i kto ma się wypowiadać jak nie ci którzy te filmy oglądają,krawcowe?
też mnie wkurzają te ciuszki prosto z wieszaka,i to najczęściej jest tak że bohaterka ledwie wiąże koniec z końcem ale ciuchy ma zawsze świeżutkie i często markowe