Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175814
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

W dzisiejszych czasach pewnie nikt już nie czyta, tylko ściąga filmiki z netu. Ja jednak książeczkę sobie zakupiłam i uwaga... CZYTAM ją. Book całkiem całkiem... Lubię tego typu książki i filmy...

P.S. Kto oglądał inne filmy na podstawie powieści tej autorki (Jane Auste). No wiecie... Rozważna i romantyczna, Emma itp...

użytkownik usunięty
Kreseczka

Ja czytałam, bardzo mi się podobała. Jednak film był pierwszy, książki w ogóle miałam nie czytać, bo próbowałam wcześniej czytać "Emmę" i "Rozważną i romantyczną", były dla mnie strasznie ciężkie i nudne, więc myślałam, że "Duma..." będzie taka sama. Ale trafiłam raz w księgarni, nie była droga, przeczytałam kawałek stojąc przy półce i kupiłam. I się zachwyciłam, bo naprawdę jest świetna :).
Co do innych filmów to widziałam właśnie "Emmę" i "Rozważną...", podobały mi się, ale jednak "Duma i uprzedzenie" jest dla mnie najlepsza :).

Oglądałaś już Dumę... Ja postanowiłam, że wytrzymam do premiery w Polsce. Nie wiem, czy mi się to uda i chyba sobie jednak ściągnę. Ksiązka jest świetna, a co do Emmy to nie czytałam, ale mam ją na DVD i bardzo mi się podobała tak samo jak Rozważna i Romantyczna, chociaż nie obejrzałam całej... Jednym słowem Jane Austen króluje. No, kto tam jeszcze czytał??? Pisać proszę...

Kreseczka

ja czytałam, w oryginale na dokładkę. :] w ramach eksperymentu, bo generalnie nie przepadam za książkami tego typu. ale podobało mi się i to bardzo, z chęcią zobaczę film, jak pojawi się w polsce, ale raczej nie będę szła do kina, tylko zaczekam na dvd...

ocenił(a) film na 1
dzio

Duma i uprzedzenie jest najlepszą książką (przynajmniej ja tak sądzę) Jane Austen, ale polecam jeszcze Mansfield Park i Perswazje
pozdrowionka

Apollina

hmmm... uwielbiam czytać, a książki austen wpadły mi kiedyś w ręce. przeczytałam: dumę i uprzedzenie, rozwazna i romantyczna, perswazje, emme i opactwo northanger. całkiem niezłe książki... łatwo się je czyta, ale "duma i ... " podobała mi się chyba najbardziej

ocenił(a) film na 9
Apollina

Czytałam również tylko te książki jane Austin, ale porównująć je wszystkie, to najbardziej podo9bała mi się właśnie "duma i uprzedzenie", Moim zdaniem najlepsza. Jeśli chodzi o mansfield park, to nie podobała mi się końsówka... Jakoś tak... po prostu. Ale duma i uprzedzenie, dała mi to czego od niej oczekiwałam, lubię, gdy książki kończą się w taki sposób.
Uwaga dla miłośniczek książek Jane Austin...
Proponuję wam abyście przeczytały "Dziwne Losy Jane Eyre" - fantastyczna.
Pozdrowienia

Ja czytałam :D Muszę przyznać, że ta ekranizacja najbardziej oddaje klimat książki (ta z '95 była trochę gorsza), wszędzie pełno muzyki i tych wspaniałych, angielskich widoków. "Duma i uprzedzenie" przebija wszystkie pozostałe książki Austen, chociaż "Emma" wcale nie była taka zła :P

Kreseczka

hmm... ja czytałam(duma i uprzedzenie, emma, opactwo northanger, perswazje, rozwazna i romantyczna) całkiem niezłe. kiedys przez przypadek znalazlam je w domu, a ze czytam z przyjemnoscia... najbardziej z nich podobala mi sie jednka "duma i..."

Iris_5

zapomniałam dodac, ze nie jestem fanka romansow =P lolzzz...

Kreseczka

Ja czytałam, czytam i będę czytać książki (wszystkie), filmy to dla mnie głównie uzupełnienie i takie inne spojrzenie na książkę. Z książek J.A. czytałam Dumę.. i Rozważną.. i chyba Emmę.
Trudno będzie mnie przekonać do tej nowej wersji i nowych twarzy po tym jak oglądałam serial z Colinem Firthem w roli Darcy'ego... :)

ocenił(a) film na 10
Dzoana_2

Ja czytałam wszystkie książki Jane Austen przynajmniej 2 razy, a "Dumę i uprzedzenie" ok.10. Nie rozumiem ludzi, którzy oglądaja film, a potem wypowiadają sie na temat Jane Austen (a spotkałam sie z tym) nawet nie sięgnąwszy po żadna z jej książek.
Co do filmu, to obejrzałam, ale nie cały i paskudnej jakości i jakos nie mogę sie do niegoprzekonać... uważam, że nie odddaje w pełni tego klimatu,który ma książka. Ale czekałam na tą wersję tyle czasu i jestem wielką fanką Keiry, więc dam mu jeszcze drugą szansę (a nawet myslę,że nie jedną jeśli będzie trzeba).
Co do McFeydena w roli Darcyego, to uważam,że sie sprawdził. Ale najlepsza była dla mnie Julie Dench, osoba z która wiązałam największe nadzieje przed obejrzeniem filmu i która jest najmocniejszym punktem tego filmu (to moje subiektywne zdanie).

louve

"Dumę i uprzedzenie " czytałam już 4 razy i przed premierą filmu w Polsce przeczytam jeszcze raz:)Co do innych książek J.Austen to przeczytałam "Mansfield Park","Rozważną i romantyczną" i "Perswazje"(jest switna-polecam!!).Jednak przez "Emmę" nie mogłam jakoś przebrnąć.
Nie natknęłam sie też nigdy na "Opactwo Northanger".Czy ktos może mi powiedzieć o czym jest ta książka??

ocenił(a) film na 6
Kreseczka

Ja czytałam "Dumę i uprzedzenie" oraz "Emmę". Przy "Rozważnej i romantycznej" poddałam się - za bardzo wkurzały mnie bohaterki. Nie skończyłam również "Mansfield Parku" - nie odpowiadało mi, że dwójka głównych bohaterów to kuzyni w prostej linii. "Opactwo Northtanger" słyszałam w radiu (zrobione z lekkim przymrużeniem oka). A moją ulubioną powieścią Jane Austen jest "Sanditon" (widziałam tylko jedno wydanie), jej ostatnia powieść, do której napisał pierwsze trzynaście rozdziałów, a całą opowieść dokończyla jej prawnuczka i prawdopodobnie dlatego najbardzije ją lubię, bo jest mentalnie najbliższa naszym czasom. Jednakże klimat powieści Austen został dośc wiernie zachowany.
Polecam i pozdrawiam

P.S. Z XIX-wiecznej powieści angielskiej czytałam jeszcze "Dziwne losy Jane Eyre" i mimo specyficznej narracji polubiłam ją.

Irmgarda

Jeśli chodzi o tą Jane Eyre to słyszałam, że jest niezła. W Pamiętnku Księżniczka babcia kazała jej to właśnie przeczytać...

ocenił(a) film na 9
Kreseczka

I właśnie Dlatego natknęłam się na Jane Eyre. Ta książka stoi u mnie na pierwszym miejscu jeśli chodzi o ten typ, ale muszęprzyznać, ż3e Duma i uprzedzenie jest porównywalnie dobre.
Jednym słowem remis...

ocenił(a) film na 6
Kreseczka

Czytałam Emmę, Rozważną i romantyczną, Opactwo Northanger i Mansfield Park i Perswazje i DUmę i uprzdzenie oczywiście a niedawno powtórzyła, żeby spojrzeć na film na świeżo. To zdecydowanie najlepsza, najlżejsza i najdowcipniejsza książka Austen, o cudownym wątku romansowym nie wspominając. Co do Sandition, to zdaje się, że to jest ta książka, która czytałam niedokończoną z trzema innymi urwanymi wątkami. Niestety nie miałam szczęścia przeczytać wersji dokończonej. Szkoda, że Jane napisała tak mało. Mansfield czytało mi się najgorzej i to racja: małżeństwa między kuzynami sa dziwne i trudno akceptowalne jako zakonczenie, ale w Anglii tak śmiesznie jakos mieli.
Opactwo Narthanger jest o dziewczynie która zakochuje się w pastorze, który ma pogatego ojca. Własciwie to wiele się nie dzieje w tej książce ale styl jest dośc dowcipny a postacie całkiem sympatyczne- to była pierwsza książka Austen na którą się natknęłam.
Z ekranizacji najbardziej mi się podobała "Rozważna..." no i serial z 95 z C. Firthem. Na nową wersję czekam niecierpliwie ale obawiam się, że klimat będzie krańcowo różny od serialowegp. W każdym bądź razie pójdę do kin i potem będę się wypowiadać.

Kreseczka

Czytałam - pochwalę się, a co :] I to nawet w oryginale, w dodatku więcej niż raz :D To wspaniała powieść z rewelacyjnie nakreślonymi postaciami, najciekawsze są właśnie relacje pomiędzy nimi (jak to u Austen). Wciąga jak nic. Tylko ciekawi mnie bardzo czy są jacyś panowie, którzy czytali powieść i - mało tego - nie zasnęli na niej? ;]

Kreseczka

czytałam książke"D&U"film tez ogladałam(stara wersje),ogladałam i czytałam "Emmę","Rozważną..." "MansfieldPark"oraz tylko(niestety)czytałam "Perswazje" "Opactwo Northanger"....i wszystkie te ksiazki i filmy są SSSSUUUUUPPPPEEEEERRRRRRRRR!!! !! ale na czołówce książek stawiam: DUME MANSFIELD PERSWAZJE I OPACTWO
ale w ogóle jest to the best

nie moge sie doczekac nowej wersji filmu...

pozdro,akatonka

Akatonka

apropos..."Dziwne losy Jane Eyre"to genialna ksiązka,zaluje ze nie widzialam filmu b. mi sie podobala,chyba nawet bardziej niż"D&U"
ale to zalezy od charakteru czytelnika mi sie podoba wiekszosc ksiazek ktore czytam(oprocz lektur szkolnych,nigdy mi sie nie podobaka...:( )

ocenił(a) film na 8
Kreseczka

uff.... to super, że jeszce sztuka czytania nie zaginęła a ludzie nie czytają tylko "Harry'ego Pottera" :). Ja całą Jane Austen przeczytałam wieki temu i uważam ją za jedną z najlepszych pisarek. Tylko Karol Dickens z UK ją przewyższa. "David Copperfield" is the best!!!!!Co do filmu D&U, to widziałam i oczywiście część wątków pominięto, a część scen na potrzeby filmu uromantyczniono (czy takie słowo istnieje?). w każdym razie u mnie dotaje 6/10, a do serialu z Ehle i Firth'em się nie umywa.

ocenił(a) film na 9
Kreseczka

Czytałam "Dume i uprzedzenie" dwa razy w sumie :) i uwielbiam ta ksiazkę...:) ale za to nie widziałam żadnej adaptacji filmowej jeszcze hehe... kiedys sie zobaczy:) Za to widziałam "Rozważną i romantyczną"...świetny film:)

Kreseczka

Najpierw przeczytałam książke, pochłonęłam ją tak szybko, że aż mi się smutno zrobiło, kiedy kończyłam ją czytać i musiałam pożegnać się z bohaterkami i tym zaściankowym, wiejskim klimatem. To jedna z lepszych pozycji jaką czytałam i żaden film nie jest w stanie do końca przekazać tego, co jest zawarte w książce, mimo to czekam niecierpliwie na moment kiedy obejrzę nowa ekrznizacje "Dumy i urzedzenia".
Pozdrwaiam.

ocenił(a) film na 10
Kreseczka

Czytałam książkę. Czytałam wszystkie książki Jane Austen - wszystkie sześć. I wszystkie bardzo mi się podobały. Warto czytać...

Kreseczka

Ja to tak skromniutko sie wpisuje :D
Przeczytałam "Dumę..." i "Rozważną..." moja durna klasa (podobno) humanistyczna już kilka miesięcy mi to wypomina bo traf chciał, że książki przyniosłam przed oddamniem do szkoły (godziny pracy bibliotek nie wybierają). Najpierw natchniona filmem R&R, rolą Rickmana i tak generalnie tym urokiem sięgnęłam po tą książkę... Potem po Dzienniku BJ (po książce, ale z przykrościa stwierdzam, że film mnie bardziej wciagnał) wpadłam na genialne D&U. Jak znowu złapie taki rozważno-romantyczno-dumnie-(n ie)uprzedzony nastrój to braki w lekturze solennie obiecuję uzupełnić. Buziaczki

ocenił(a) film na 10
Kreseczka

Nie wiem jak inni, ale ja czytam i to dużo. Akurat Dumę i uprzedzenie lubię najbardziej z powieści Austen, ale czytałam wiele lat temu. Może czas odświeżyć. A film polecam, i ekranizację z 1995, i z tego roku.

ocenił(a) film na 1
Kreseczka

Przeczytałam książeczkę jako pierwszą i zachwyciłam się. Oczywiście zaraz zakupiłam najlepszą ekranizację do tej pory w roli głównej z Colinem Firthem i mój zachwyt jeszcze bardziej wzrósł. Potem zaczełam czytać inne dzieła ,np."Emmę" i oglądać ekranizacje .

Kreseczka

Czytałam i swego czasu "Duma i uprzedzenie" była moją ulubioną ksiązką. Ciągle po nią sięgam, kiedy mam gorsdzy dzień. Potrafi podnieść na duchu.

P.S. Czy ktoś ma już ściągnięty film może?

ocenił(a) film na 9
marilyn_mongol

Z moich długich poszukiwań wynika, że jeszcze nie ma filmu w necie. Ale może szukałam na złych stronach...
A tak do tematu to uwielbiam Jane Austen.......mam w domu 4 książki i bardzo często do nich wracam. Film zapowiada się nieźle, ale za dużo w nim romantyzmu......i kto widział, żeby Darcy oświadczał się Lizzy w altance??

Jane_Margaret

nie samowita kobieta ta Jane Austen:) stworzyć takie dzieła, które wciąż czyta się z przyjemnością. ja przeczytałam "dume i ..." "rozważną i ..." "Mansfield Park" "opacto northanger" i szczerze żadna ksiązka nie wydała mi się nudna, chociaż... pierwszą książką Austen jaką przeczytałam była "duma i ...", skłamię jak nie powiem, ze na początku wkurzały mnie te pogaduchy kobiet przy herbatce :/

co do filmów nakręconych na podstawie powieści, bardzo podobała mi się "rozważna i..." świetna obsada aktorska:), a najnowszej "dumy i..." już teraz wiem, że nie obejrzę. dość mam w kinie tego tłuka Keire Knightley, ta chuda szkapa wcale nie pasuje do roli Elizabeth

freedom_n

a i jeszcze ten Matthew MacFadyen.. on ma zastąpić Firtha... hehe śmieszne :P

ocenił(a) film na 10
freedom_n

śmieszna jest krytyka tego, czego się nawet nie widziało...

Enescu

hmm... wiesz to jest tak, że po kilku filmach z danym aktorem/aktorką człowiek już trochę może powiezieć o ich grze aktorskiej... a na taka keire ja mam po prostu uczulenie i nie chcę znów nabawić się "kataru"

ocenił(a) film na 9
freedom_n

niestety, a może stety nie widziałam zadnego filmu z panem Colinem, ale zgadzam się z tobą całkowici9e co do keiry. jakoś nie bardzo podoba mi sie pomysł za obsadzeniem jej w roli Elżbiety. jakoś nie zauważyłam u niej wyjatkowego talentu aktorskiego, poza tym w tamtych czasach, tj. czasy opisane w ksiązce, kobiety uważane za piękne nie były tak chude... niestety, moim zdanienm wybór keiry do tego filmu okazał się błędem

ocenił(a) film na 10
AquarellGirl

Miałam podobne obawy, nie lubiłam panny Knightley, zgrzytałam zębami, że jest za chuda i nie ma biustu :P ALE zmieniłam zdanie. Wg mnie jest chemia między nią a odtwórcą roli Darcy'ego i to się liczy. Poza tym jest ona żywiołowa, wesoła, MŁODA i spisała się świetnie (moje zdanie). Pozostaje tylko oglądnąć film i wyrobić sobie opinię (ja dziś idę na pokaz przedpremierowy, który wygrałam tu na filmwebie - strasznie się cieszę!!).
Poza tym, może to dziwnie zabrzmi, ale cieszy mnie także to, że nie wszystkim się ta ekranizacja podoba. Co to za film, który się wszystkim podoba :] Niech tabuny fanek Firtha pozostaną w domu, ja ruszam dziś do kina.
Pozdrawiam

Enescu

tabuny fanek firtha... mam nadzieję, że nie zaliczasz mnie do ich rzeszy;) colin jest przystojny i takietam ale aktor z niego nie jest rewelacyjny, tyle że nieźle spisał się w tym serialu:)
co do keiry... no nie gadaj że nie lubiłaś jej tylko ze względy na wygląd??!!:) jej "aktorstwo" jest tak beznadziejne, czy ona skończyła w ogóle jakąś szkołę?! gdzieś czytałam, że jej matka pozwoliła jej przerwać szkołę gdy miała kilkanaście lat by mogła prowadzić dalej swą wspaniałą karierę w słodkich reklamówkach, programach i filmach...
to jest aktorka... połowa z nas gdyby tylko miała dobre plecy mogłaby spozierać na szarzaków z plakatów filmowych.:)

freedom_n

Nie lubiłam jej (Knightley)za role w "filmidłach" (patrz Love actually, Piraci....), ale podobała mi się w Dumie... mimo wszystko, sama się zdziwiłam :)
Co do Firtha się zgadzam absolutnie, (ufff nie jesteś fanką :P) w serialu zagrał bardzo dobrze, w odpowiedniej konwencji. Właśnie wróciłam z kina z pokazu i jestem nadal zauroczona. Oczywiście nie da się uniknąć porównań, ale ja mogę powiedzieć z całą pewnością: ta wersja jest rewelacyjna. Zupełnie inny poziom, inna wizja i dlatego nie porównuję jej z poprzednimi ekranizacjami, bo nie ma takiej potrzeby. Dla mnie raczej się zaskakująco uzupełniają. Polecam.

ocenił(a) film na 10
krystyna462

ups, przepraszam, zapędziłam się na konto mojej mamy :), to pisałam JA - Enescu.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Kreseczka

Przed chwilą właśnie skończyłam oglądać nową wersje "Dumy i uprzedzenie" i sądzę, że Keira Knightley i MacFadyen spisali się całkiem nieźle . Spodziewałam sie jednak więcej po tym filmie. Jednak taki 2 godz film to za mało aby oddac cały nastroj, urok i humor jaki panował w ksiązce a także w miniserialu z Firthem z 1995 (ta ekranicacja, której jestem zresztą wielką fanką zdecydowanie bardziej mi się podobała). Brakuje w nim dużo istotnych scen, dużo jest całkowicie pozmienianych , postacie drugoplanowe sa bardzo słabo zarysowane. Jak dla mnie 6/10

P.S. Wracając do tematu "D&U" czytałam co najmniej 10 razy i chyba znam ją już na pamięc. Jest to moja ulubiona powieść Jane Austen, chociaz wszystkie inne jej powieści też czytalam (przynajmniej 2 razy w tym dokończone Sadinton) i też mi się bardzo podobały :)

użytkownik usunięty
Kreseczka

Ja jestem po lekturze wszystkich książek Jane Austen. Bardzo mi się one wszystkie podobały, ale chyba najbardziej właśnie "Duma i uprzedzenie" oraz "Perswazje". Filmu nie mogę się doczekać, choć "Duma..." bez Colina Firtha... Zobaczymy.

Kreseczka

czytałam "dumę i uprzedzenie" w oryginale. Nie lubię romansów, a Jane Austen niczym w zasadzie juz nie zaskakuje ale jej książki trzeba rozpatrywać zgodnie z epoką w jakie powstały - bo z reszta są doskonałym jej obrazem.
książkę cztałam jako lekturę i przebręłam przez nią bez większych problemów. powiem nawet że (jak na lekturę :)) całkiem mnie zainteresowała. moze dla tego że nie jest ona romanswem w scisłym znaczeniu tego słowa? swietnie obrazuje zachowania poszczególnych klas społecznych i ich obyczaje. J. Austen troche osmiesza swoich bohaterów, ich wyniosłość, grę w zachowywanie pozorów, no i tytułową dumę i uprzedznie.
Jeżeli chodzi o film to mam wrazenie ze jest wart obejżenia i wybieram się na niego do kina. pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Kreseczka

Przeczytałam Dumę i uprzedzenie - genialna ksiazka, tak samo mi się podoba serial z 1995, którego nic nie pokona. Jest po prostu the best, a pan Darcy.... Udało mi się jeszcze przeczytać Mansfild Park. Ksiązka i film bardzo dobre. Rozważna i romantyczna czy Emma(wersja amerykańska i angielska) nie zrobiły na mnie wrażenia. Wogóle Jane Austen była świetną pisarka. Potrawiła opisać to wszystko z genialnym poczuciem humoru.

Kreseczka

ja "dumę..." przeczytałam, i to z ogromną przyjemnością. nie widziałam zadnej ekranizacji, i szczerze mówiąc, to się trochę boję obejrzeć - najczęściej adaptacje są o wiele gorsze od książek...

ocenił(a) film na 8
Kreseczka

ooo:) widze ze nie jestem osamotniona. Czytalam dume chyba z 4 razy. Perswazje co prawda nie dorównują jej, ale też są warte przeczytania. Zato lektura Rozwaznej i romantycznej, tuz po objerzeniu filmu troche mnie znudzila. Ogolnie jestem fanka Jane Austen, i czekam zniecierpliwościa na film az do piatku, bo oczywiscie w toruniu pokazow przedpremierowych nie ma..

a dziwne losy Jane Eyre, moim zdaniem są slabsze od dumy
pozdrowienia:)

caance

A ja zastanawiam się jaką książkę Jane Austen mam przeczytać kolejną... Co mi polecacie? I już w piątek idę do kina. Mam nadzieję, że film będzie chociaż w połowie tak dobry jak książka ;)

ocenił(a) film na 4
Kreseczka

Przeczytałam wszystkie książki Jane Austen mając już 12 lat, zakochałam się, , myślę, ze Duma i Uprzedzenie to będzie sukces, podabała mi sie Rozważna i romantyczna z Kate Winslet( choc nie bardzo ją lubię), a Emmy nie ogladałam, mam nadzieję, że nakręcą współczesną wersję już wkrótce, zaraz po sukcesie Dumy i Uprzedzenia.
To moja ulubiona, czytałam ją ze sześć razy, ale mam wątpliwości, cz Keira pasuje do tej roli:/

ocenił(a) film na 9
Patricia

Hmm, wygląda na to, że jestem pierwszym facetem w tym wątku - przeczytałem "ostatnio "Dumę i uprzedzenie" i bardzo mi się podobała - fajnie oddany klimat XIX wiecznej Anglii, trochę humoru, generalnie ciekawa książka obyczajowa - jakie jeszcze książki tej autorki są godne polecenia ?

faello

Ja przeczytalam ksiazke po wlosku i spodobala mi sie, a zreszta jak wszystkie inne ksiazki tej autorki. Z checia obejrze film, zobaczymy czy przebije ksiazke, co szczerze mowiac rzadko sie zdarza...

aieczka

Mi się wydaje, że film jeszcze nigdy nie przebił książki i wydaje mi się, że raczej tak nie będzie...

faello

Włąsnie nie mam pojęcia, którą książkę tej autorki kupić sobie następną... Pomóżcie...

Kreseczka

Wlasciwie wszystkie jej ksiazki sa dobre, a jesli lubisz ksiazki tego typu to polecam ksiazki Charlotte Bronte np. "Dziwne losy Jane Eyre". Ten sam okres, rownie piekne( jesli nie lepsze) historie milosne. Dziwne ze jesli chodzi o adaptacje filmowe, maja one mniejsza popularnosc od ksiazek Austeen.