Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175814
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Wydaje mi się , że do roli pana Darcy'ego lepiej nadawał by się Colin Firth. Czytałam książkę , i właśnie tak wyobrażałam sobie Darcy'ego.

ocenił(a) film na 7
Leighton

Firth już Darcy'ego zagrał z tym, że 10 lat wcześniej...

ocenił(a) film na 8
Leighton

Oglądałam obydwie wersje, i zdecydowanie nowy Pan Darcy jest lepszy....;) być może też dlatego, że nigdy nie przepadałam za Firthem....;)

ocenił(a) film na 7
StandInTheRain

Ja jeszcze oglądając "DiU" lubiłam Firtha (z tej sympatii wyleczył mnie skutecznie film "Czego pragnie dziewczyna"), przyznać trzeba, że zagrał naprawdę dobrze i byłby może idealnym Darcym, gdyby nie Macfadyen, który zagrał (i wyglądał) o wiele lepiej.

undula

Co prawda nie widziałam "czego pragnie dziewczyna" ale z tego co wiem to jakaś głupia komedia. I co z tego? Nie lubisz żadnego aktora, który grał w głupiej komedii?
"gdyby nie Macfadyen, który zagrał (i wyglądał) o wiele lepiej"??? Sorry, ale ty chyba żartujesz? Colin Firth nie dość, że wygląda dużo lepiej to jest świetnym aktorem. I uważam tak nie tylko po obejrzeniu dumy ale np. "dziewczyny z perłą". A jako Darcy jest po prostu idealny, i jakiś tam Macfadyen do pięt mu nie dorasta!!!

ocenił(a) film na 7
alakina

Czy występ aktora w jednym durnym filmie może spowodować, że przestanie się go lubić? Może. Tym bardziej, że Colin nigdy do moich ulubionych aktorów nie należał.
A co do Macfadyena i Firtha to każdy ma swoje zdanie. Ja już napisałam swoje, nie zgadzasz sie z nim- ok. Tylko po co od razu na mnie naskakujesz?

ocenił(a) film na 7
undula

tak btw nie uważam, żeby Colin zagrał źle, wręcz przeciwnie- nie można się do niego przyczepić. Jak dla mnie to tylko tyle- Colin to nie mój Darcy.

undula

Ja naskakuję? Jeżeli tak to odebrałaś, to sorki. Chciałam tylko się wypowiedzieć, a że bardzo byłam zdziwiona twoim zdaniem może za gwałtownie odpowiedziałam. Oczywiście możesz mieć swoje zdanie, chociaż przyznam się że jest ono dla mnie dziwne. Ale o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiam!

alakina

Mi się obydwie wersje "Duma i Uprzedzenie" podobają, Colin i Mathew fajnie zagrali Pana Darcyego. Ale Firth trochę bardziej mi się podobał w tej roli

Leighton

Uwielbiam nową wersję tego filmu. Keira zagrała świetnie Keirę, po za ty ta cudowna muzyka...
Ale jednak pana Darcy'ego też wolę w starej wersji. Colin Firth o wiele bardziej pasuje do tej roli!

Leighton

i mnie w roli Darcy'ego bardziej podobał się Firth.
Może też dlatego, że się przyzwyczaiłam do takiego pana Darcy'ego, zanim pojawiła się nowsza wersja.

ocenił(a) film na 9
Leighton

ja poprzedniej wersji Dumy nie oglądałam więc nie będę się wypowiadać, który Darcy lepszy, tylko zaznaczę, że ten (z 2005) mi pasował ;]

ocenił(a) film na 9
Leighton

Gdy zobaczyłam, że Matthew Macfadyen gra pana Darcy'iego to stwierdziłam ze film moze i sie nie spodobac. aktora widziałam tylko w "zgon na pogrzebie" i jakos nie polubiłam. Ale teraz, własnie przed chwila skonczyłam ogladac film i stwierdzam, że nie wyobrażam sobie nikogo innego do tej roli.
Jestem pozytywnie zaskoczona i zadowolona.

ocenił(a) film na 10
Jean

A ja powiem, że Colin Firth podobał mi się w roli Pana Darcy, ale tylko w tej roli. Ogólnie to za nim nie przepadam, zawsze gra tak jakoś sztywno, rzadko się uśmiecha i dziwnie wygląda w rolach komediowych. Nie pasuje do nich, zawsze wygląda tak jakby chciał być luzacki, ale mu to nie wychodzi..
Jestem fanką DiU z 2005roku choć serial też jest fajny, ale zbyt przydługi.

Mathew zagrał bardzo dobrze Pana Darcy, chyba lepiej go zagrał niż Colin, wyglądał bardziej zachęcająco i przynajmniej było widać, że do Lizzy żywi gorące uczucie. W niektórych momentach w serialu od Firtha bił chłód, wtedy w ogóle nie miałam ochoty go porównywac do Mathewa. :)

Leighton

ja jednak skłaniam sie ku tej strszej wersji. Colin Firth byl lepszy według mnie.

Franka_2

ogladalam troche tej wersji z Colinem i moim zdaniem jest duzo duzo gorsza... Firth w ogole mi sie nie podoba, jest moim zdaniemk taki nijaki... prawie zawsze gra tak samo. I go nie lubie, bo nic nie wnosi swoja osobowoscia...o ile jakos ma... Jest aktorem jakich setki... :/
Ale to moje zdanie, bez urazy... (I nie jest w moim typie)

ocenił(a) film na 9
marta098765

to co sądzisz o kreacji Matthew Macfadyen'a?

Jean

Szczerze... widzialam go tylko w tym filmie. Wiem, ze gra w jakis serialach, ale nie ogladalam... Wiec nie moge powiedziec czy umie sie wcielic w rozne postaci, czy moze gra zawsze tak samo, ale w tym filmie byl calkiem niezly...(oczywiscie pomijam te noc poslubna-bo to bylo calkiem ponizej krytyki...) Ale jego mimika bardzo wyraznie sie zmienia... czasem jest dumny, a czasem sie normalnie kaja... nie jest jakis zwalajacy z nog, ale fajny... :) :D ;)
To moje zdanie....

marta098765

Moim zdaniem Colin jest lepszy... Taki właśnie ma być pan Darcy - dumny i wyniosły, jego wnętrze skrywa prawdziwą naturę. Poza tym, kiedy Lizzy odrzuciła jego oświadczyny widać było jak cierpi lub kiedy wzięli ślub uśmiechał się... Ja właśnie tak wyobrażałam sobie Darcy'ego... A Jennifer Ehle była doskonała w roli Elizabeth... Pozdrowienia! ;););)

ocenił(a) film na 9
paulina98

Ja jeszcze starszej Dumy nie oglądałam więc nie mogę si wypowiadać, który lepszy, ale nie lubię Firtha, więc pewnie mi się nie spodoba.

ocenił(a) film na 8
Maratka

Mimo że lubię Colina Firtha nie podobał mi się w roli pana Darcy'ego. Nowsza wersja wydaje mi się dużo lepsza. Na uznania zasługują role Keiry Knightley oraz Matthew Macfadyen'a. Obydwoje świetnie pasują do granych przez siebie postaci, widać dystans i uprzedzenie pomiędzy nimi, jednocześnie rodzące się uczucie jest czymś wyjątkowym. Można zauważyc miłość między bohaterami, pomimo że w filmie nie ma zadnych scen miłosnych i wielu wyznań.