PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5257}
6,3 412  ocen
6,3 10 1 412
5,3 3 krytyków
Dwie godziny
powrót do forum filmu Dwie godziny

Nie oglądam z reguły filmów z lat 40 i 50, ale ten mnie zaintrygował opisem, iż był pierwszym polskim filmem fabularnym, do tego ocenzurowanym, , i intuicja mnie nie zawiodła - perełka, fantastyczne studium psychologiczne ludzi okaleczonych przez wojnę, takie surowe, na gorąco, szczegolnie dla ludzi z innej epoki ( jestem 30 latkiem) no i najważniejsze jeszcze nie przesiakniety komunistyczną padliną i tym pustym propagandowym bełkotem. Polecam gorąco, lektura obowiazkowa wszystkich historycznie zaangażowanych Polaków.

esoxlucius

masz jakieś złe informacje: przecież polskie filmy fabularne powstawały już przed wojną. naprawdę sporo było perełek z wyśmienitymi aktorami. Polece Ci kilka: Mocny czlowiek (1929), Czy Lucyna to dziewczyna (1934), Manewry milosne (1935), Dodek na froncie (1936), Piętro wyżej, Znachor (1937), Pawel i gaweł (1938). Zresztą sam sobie posprawdzaj co warto zobaczyć: http://www.filmweb.pl/search/film?q=&countryIds=42&startYear=&endYear=1939&start Rate=&endRate=&startCount=&endCount=&sort=COUNT&sortAscending=false&page= .a tak na marginesie ten dojŻały kłuje po oczach więc ;)

ocenił(a) film na 9
tomasz_user

tak tak wspaniałe kino przedwojenne ale dla kogo? hehe, to co wymieniłeś to akurat ówczesne seriale brazylijskie, znam o wiele bardziej wartościowe produkcje przedwojenne.... a tak na marginesie ten gaweł z małej kłuje po oczach więc ;)

ocenił(a) film na 10
esoxlucius

masz rację - mimo, że potwornie okaleczony przez nowy, czerwony ład, film jest kluczem, wskazówką, objaśnieniem dla wielu współczesnych problemów tego kraju - pierwsze refleksje bywają czasem bardzo trafne...

esoxlucius

No dobra, a co z polską superprodukcją "Gwiaździstą eskadra"?

https://www.filmweb.pl/film/Gwia%C5%BAdzista+eskadra-1930-104950

Film podobno odniósł ogromny sukces, szkoda że wszystkie kopie przepadły, zniszczone przez Sowietów. Może jednak Rosjanie zachowali w jakimś archiwum chociaż jedną kopię i kiedyś oddadzą?