Film na wskroś ideowy, mający wywołać uczucie empatii i identyfikacji z maszynami. Umiarkowanie dobrze zrealizowany 6/10.
"Szczególnie "figle" i "figlować" nigdy nie pojawia się jako odniesienie do życia łóżkowego."
Nie mam wpływu jak interpretujesz moje wypowiedzi. I oszczędzę sobie ironii, mimo, że aż się o nią w tym wypadku prosi:)
"Obszerna pozycja. Oglądnę parę odcinków i zobaczę ile to warte"
Zrób to koniecznie.
Chętnie się dowiem, czy te kilka osób z naukowymi tytułami ma wystarczające kompetencje do wypowiadania się w temacie:)
Mówiąc mniej żartobliwie serial jest tym bardziej wartościowy, że data produkcji jest niezbyt odległa, co za tym idzie informacje nie zdążyły się zdezaktualizować. Wadą jest to, że przy takiej ilości poruszanych tematów, pewne rzeczy się powtarzają.
"Naturalny satelita jest porządny ze względu na stabilizację ruchu obrotowego planety, ale nie niezbędny"
To akurat nieprawda. Niestabilna oś obrotu skutkowałaby ekstremalnymi zmianami klimatycznymi, których żywe istoty by nie przetrwały. Nie powstałoby w związku z tym życie, a ziemscy kolonizatorzy nie mogliby tam nawet uprawiać roślin.
Drogi Oriflame.
Ciesze sie ze za tym co robisz stoja wyzsze wartosci i za twoim awatarem stoi glebsze pojecie tego symbolu, uzywanego od kilku tysiecy lat. Z uwagi jednak na historie naszego pieknego kraju warto sie zastanowic, czy wszyscy beda odbierac twoj znak tak jak Ty bys tego chcial. Pomysl o tych ludziach, u ktorych Twoj awatar moze wywolac zle wspomnienia i emocje.
Oczywiście, rozumiem Twoje podejście, ale nie tylko my mamy takie podejście do spraw. Finlandia to także piękny kraj i też nie miał łatwo w historii. Najpierw w roku 1249 Szwedzi zajęli Finlandię na 560 lat, a później w 1809 przejmuje ją Cesarstwo Rosyjskie na jeszcze prawie 110 lat, aż do 1917 roku. Warto zatem się zapoznać nieco bliżej z historią Finlandii, z którą mamy wiele wspólnego. Byli w niewoli innych państw 670 lat, czyli prawie 7 wieków historii, a mimo to mają odwagę i dumę stawać wyprostowanie i mówić "jestem Finem".
Rozumiem Twoje podejscie, ciesze sie ze jestes otwarty na historie innych panstw. Sprawiles, ze podziwiam Finow za ich historie, tak jak podziwiam historie innych panstw. Natomiast na tym forum z reguly spotyka sie Polakow, a nie Finow, w zwiazku z czym podtrzymuje opinie, ze moga pojawic sie na forum osoby, ktore moga nie zrozumiec ze Twoim celem jest promowanie kultury i historii Finlandii. Pomysl o tych ludziach, u ktorych Twoj awatar moze wywolac zle wspomnienia i emocje.
Ależ oczywiście, szanuje czyjeś uczucia i wspomnienia. Ludzie, dla których swastyka bardziej kojarzy się ze zbrodniami III Rzeszy, niż z odłamem hinduizmu, czy Finami, dzielą się na dwie kategorie:
1) Tych, co bluźnią, przeklinają i wyzywają mnie od faszystów (? Swastyka nie ma nic wspólnego z faszyzmem...), lub nazistów (już bardziej trafnie) i od razu zgłaszają mój awatar.
2) Ludzi, którzy informują mnie, że mój awatar kojarzy im się z tak, a nie inaczej i proszą mnie o wyjaśnienie dlaczego ustawiłem taki, a nie inny.
Tym ostatnim da się przedstawić - tak jak Tobie - że symbol ten nie ma jednego, ścisłego znaczenia i akurat mój do tych złych znaczeniowo nie należy. Ci pierwsi niestety to ignoranci, którym się nic nie przetłumaczy. Można tylko zignorować.
to może warto uzmysłowić tym, którzy nie odbierają tego znaku, tak jak on by tego chciał, co on właściwie pierwotnie znaczył. btw ilu znasz ludzi którzy świadomie przeżyli wojnę, a którzy przesiadują na filmwebie?
No ale nie możemy przecież odpowiadać za braki w wykształceniu innych ludzi i obniżać nasz poziom aby pasował do nich, może lepiej mieć taki awatar a nie inny i ich informować o jego pierwotnym znaczeniu
powstanie "idealnego czlowieka " w twoim mniemaniu oznacza koniec sztuki , marzen , humoru i fantazji do te głównie opierają sie na niedoskonałościach i pięknym różnieniu sie . chcesz byc zimnym pozbawionym uczuc stworem zaserwuj sobie lobotomie
Masz chyba dość chybiony punkt widzenia. Czemu niby by miały zniknąć marzenia, czy sztuka? Istniały one od zawsze i będą istnieć. Nie mają one (pozornie) nic wspólnego z kwestiami takimi jak długowieczność. Wpłynie to znacząco na kształt sztuki, lecz nie na samą jej istotę.
ewidentnie źłe zrozumiałeś film.
Pokazuje brutalność człowieka, po to by osiągnąć własny cel. I co bardzo ważne - ten człowiek nie jest brutalny dla kosmitów, tylko dla każdego, bo nawet gdy dochodzi do infekcji przez jednego z członków rodziny to on się nie waha. Wszystko w imię własnego interesu. Zatem - gdzie tu jest ta Twoja promocja?
Przez takich ludzi filmweb traci na jakości -.-