PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564967}

Dzień Niepodległości: Odrodzenie

Independence Day: Resurgence
2016
5,1 57 tys. ocen
5,1 10 1 56588
4,0 25 krytyków
Dzień Niepodległości: Odrodzenie
powrót do forum filmu Dzień Niepodległości: Odrodzenie

Tak, poprawność polityczna w tym filmie wręcz poraża. Jestem przeciwnikiem tego wszystkiego, promowania związków homo, transów i wszelkiej maści dziwactw. Podczas oglądania tego filmu autentycznie strzeliłem facepalma, gdy ci profesorkowie sobie słodzili. A nie zdarza mnie się to często na filmach. Poza tym musiał być Chińczyk, Chinka, byli murzyni, jest żyd, jest multi kulti i jest git.
A, no i oczywiście ten amerykański patos wylewający się z ekranu.

TAK. To są wady tego filmu, dla mnie największe.

Ale mimo to, wyszedłem z tego filmu zadowolony. Dlaczego? Bo nie spodziewałem się arcydzieła. Wręcz przeciwnie, spodziewałem się filmu napakowanego patosem i dziwactw, bo żyjemy w takich czasach, że należy się tego spodziewać. NIESTETY! Ale niewiele można na to poradzić.

Jednocześnie nastawiałem się na fajne efekty specjalne, rozwałkę i fajnych kosmitów. I TO DOSTAŁEM, dlatego jestem usatysfakcjonowany. Matka obcych świetna według mnie. Gigantyczny statek obcych także robi wrażenie.

Jestem zadowolony, bo po prostu dobrze się na tym filmie bawiłem, delektując się widokiem alienów, wybuchów, walk. Po prostu. To mi wystarczy, bo od takiego filmu niewiele więcej trzeba wymagać. A kto jest rozczarowany i daje temu filmowi 1/10 w przypływie frustracji, bo na ekranie jest dwóch starych gejów, temu współczuję. Jak już mówiłem, też jestem przeciwnikiem takich agitacji, wręcz narzucających się i chamskich, ale ja byłem na to gotowy i skupiłem się na pozytywach filmu, które są zresztą w moim odczuciu najważniejsze. To film akcji z rozwałką, tutaj nie musi być genialnej fabuły i świetnych postaci. Ma się dziać na ekranie. I przez taki pryzmat oceniam ten film.

Nie wiem, czego wyście oczekiwali po nowym Dniu Niepodległości. Ale jeżeli świetnej fabuły i dobranych, inteligentnych dialogów, to chyba pomyliliście filmy i nie jesteście poważni...

Paradoksem jest to, że według mnie ten aktor grający doktorka z brodą zagrał bardzo dobrze :D Mimo, że ten wątek z gejami najbardziej irytował w filmie. Ale sama postać bardzo fajnie zagrana i dość zabawna.

Generalnie, ten, kto po tym filmie oczekuje dobrej akcji i rozwałki, nie zawiedzie się. A ten, kto oczekuje poważnego, dojrzałego filmu, cóż. Jest w błędzie i nie powinien na ten film iść.

I jeszcze jedno. Ja wiem, że fajna akcja i rozwałka nie wyklucza fajnej fabuły i innych dobrych elementów, cenionych w filmach. Jasne, że tak. Ba, są filmy, które przecież to wszystko łączą. I takim filmom daję znacznie wyższe oceny. Ale czasami nie można mieć wszystkiego. A skoro wyszedłem z kina zadowolony, daję 7. Wiele często zależy od oczekiwań i serio, ja nie miałem zbyt wielkich. Dlatego ja nie jestem rozczarowany. A tym, którzy mieli wysokie oczekiwana pod każdym względem wobec tego filmu, cóż. Dają teraz 1, 2, 3 lub 4/10, na co ten film nie zasługuje, bo aż tak zły nie jest. Gdybym ja miał ocenić film tylko poprzez jego poprawność, dałbym 1. Jest to cholernie wkurzające, zgadzam się. Ale nie powinno się tak robić, bo jak wyżej pisałem, wielkie oczekiwania miałem tylko wobec efektów. Za to dałem 2 dychy w kinie. A na inne elementy, po prostu nieco przymrużyłem oko. I wyszło mi to na dobre.

Gooner250

Brawooo!!! Je*ac hejterów maczetami!!!

ocenił(a) film na 5
Gooner250

Też byłem zażenowany tym wciśniętym na siłę wątkiem homoseksualnym. Dwóch podstarzałych gości mówi do siebie "kochanie". Miałem wyjść z sali ale to był dopiero początek filmu. Przez resztę seansu byłem zniesmaczony. Nie możemy tego ignorować i przymykać oko. Trzeba bojkotować filmy ponieważ niedługo w każdym będą promować poprawność polityczną. Brakuje jeszcze transów, pewnie się jakiś pojawi w 3 części.

Film jest mega głupi i ma słaby scenariusz, ale dla samych efektów i rozwałki można obejrzeć - jako guilty pleasure. Zdecydowanie najlepsze efekty specjalne w historii. Zrobiła na mnie wrażenie scena z wielką kulą.

Gregor4567

Podążając twoim tokiem myślenia, geje i lesbijki powinny bojkotować każdy możliwy film,bo ukazany jest wątek miłosny pomiędzy kobietą a mężczyzną... No nie mogę normalnie. Homoseksualizm jest tak normalny i trwający od zawsze, że dziwię się, że sa jeszcze ludzie którzy nie potrafią tegoż ogarnąć. A o filmie się nie wypowiadam, bo nie znam się na filmach s-fi, ale widzą po wpisach na forum, nie był on tak ważny jak słowo "kochanie" użyte przez mężczyznę w stosunku do drugiego mężczyzny...

ocenił(a) film na 5
frenezii

Ale ten wątek jest wcisnięty na siłę, dla promowania. Związki heteroseksualne są w każdym filmie bo większość społeczeństwa jest hetero, a ich jest mały procent. To jest pieprzone promowanie. W wielu filmach są związki homo, ja nie mam nic przeciwko jeśli taki wątek jest ważny dla całej fabuły. A oni powoli wciskają to promowanie do każdego blockbustera. Ten film to ścierwo.

Gregor4567

Jeżeli promowanie homoseksualizmu (wg Ciebie) było nie potrzebne, bo nie wniosło nic do fabuły, to w takim razie, po co ukazany był wątek kolegi Hemsworth'a który dostawał erekcji na widok Chinki? Czy to miało wpływ na akcję filmu?

ocenił(a) film na 5
frenezii

Według mnie promowanie czegokolwiek jest nie tyle niepotrzebne co karygodne. Związki hetero nie są promowane, bo większość społeczeństwa jest hetero. Mniejszości starają się nam wciskać swoje orientacje i przekonania pod nos, gdzie tylko się da.

użytkownik usunięty
Gregor4567

Czyli ten film zachęcił Cię do bycia Gejem, że tak się tu rozpisujesz ?

ocenił(a) film na 5

Ten film to dla mnie największe rozczarowanie od czasu Mrocznego Widma. Nie dość że głupi scenariusz to jeszcze poprawność polityczna.

użytkownik usunięty
Gregor4567

No widzisz, a ja nie miałem żadnych oczekiwań, bo wiedział co to będzie za produkcja i się nie zawiodłem.

ocenił(a) film na 5

nie sądzisz że potencjał był wielki? Ja wiem że pierwsza częśc była głupia, ale mmyślałem że teraz zrobią to całkiem na poważnie.

użytkownik usunięty
Gregor4567

Potencjał w filmie Emerricha ? gimme a break...

Gooner250

i to jest właściwe podejście

ocenił(a) film na 8
Gooner250

ten film był fabularnie ok, a wizualnie cudo (za to plus 1 gwiazdka), szczególnie w IMAXie. Aż sobie pomyślałam dosłownie "łał ale efekty", co ostatni raz zdarzyło mi się na Awatarze. Skala tego statku po prostu przytłacza. No i Królowa była boska.

W przeciwieństwie do innych filmów, nie odebrałam różnorodności rasowo-kulturowej jako wciskania na siłę poprawności politycznej. To miało sens, bo w końcu to był system obrony całej ziemi. Logicznie więc, że będą i Chińczycy i Murzyni i Żydzi.

A wątek homoseksualny akurat mi się podobał, bo wychodziło to naturalnie (chociaż nie pamiętam, czy w 1 powiedzieli, że ten profesor był gejem), no i w końcu pokazali, że to nie dotyczy tylko młodych przystojnych facetów (którzy w domyśle eksperymentują, a potem zakładają hetero rodziny), ale starszych ludzi też. I było mi autentycznie przykro jak ten koleś umarł.
A jak już jesteśmy przy związkach, to bardziej uwierzyłam w tych profesorów niż w główny romans. Hemsworth i ta laska nie mieli żadnej chemii...