PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564967}

Dzień Niepodległości: Odrodzenie

Independence Day: Resurgence
2016
5,1 56 tys. ocen
5,1 10 1 56444
4,1 23 krytyków
Dzień Niepodległości: Odrodzenie
powrót do forum filmu Dzień Niepodległości: Odrodzenie

Nie idzcie na ten film, jest wątek homo dwóch podstarzałych profesorków. Prawie rzygłem. Co się do cholery stało z kinematografią?

ocenił(a) film na 6
Gregor4567

Żydzi, czarni i geje w jednym filmie :D Poprawność polityczna Hollywood właśnie weszła na inny poziom. Brakuje tylko transów- pewnie jakiś pojawi się w 3 części. Kinematografia właśnie sięgnęła dna.

ocenił(a) film na 5
SupremeLeader

żeby ten wątek jeszcze miał jakiś sens, w wielu filmach są związki homoseksualne np "Tajemnica Brokeback Mountain" ale tam jest ważny dla całej fabuły. Cały tamten film jest dla nich, nie mam nic przeciwko. W Dniu niepodległości ten związek jest wciśnięty na siłę, na zasadzie "musi być", dla promowania. Niedługo w KAŻDYM filmie będzie coś takiego, zobaczycie..

ocenił(a) film na 4
Gregor4567

Może jak przestaniesz narzekać to nie będą musieli promować i się skończy? :P

ocenił(a) film na 5
rozkminator

To się skończy kiedy wszyscy na ziemi zostaną lewakami

ocenił(a) film na 4
Gregor4567

Islam na to nie pozwoli xD

ocenił(a) film na 5
SupremeLeader

żydzi? xd

ocenił(a) film na 6
Gregor4567

Jeff Goldblum jest żydem xd Ale oczywiście nic do niego nie mam heh genialny aktor, lubię go.

ocenił(a) film na 1
Gregor4567

no bo pewnie takich ludzi nie ma, polskie wieśmaki :)

ocenił(a) film na 5
naomi_nomi

ale to jest promowanie, ten wątek jest w filmie wciśnięty na siłę. Zauważ co się dzieje w Hollywood ostatnimi czasy, KAŻDY BLOCKBUSTER będzie niedługo promował takie związki. Jestem przerażony na myśl że mam kiedyś zabrać własne dzieci do kina. Niech kręcą filmy o związkach homoseksualnych - jesli nie jest głównym wątkiem fabularnym to zeby bylo w opisie filmu. Ale nie wciskają tego WSZĘDZIE gdzie się da.

ocenił(a) film na 8
naomi_nomi

Wieśniak to był twój ojciec bo cię zrobił!

ocenił(a) film na 1
CorporalHicks

a twój pewnie był pedałem dlatego masz traumę :)

ocenił(a) film na 3
Gregor4567

"Co się do cholery stało z kinematografią?" Poprawność polityczna, to się stało. Twórcy STAR WARS niedawno właśnie ogłosili że w kolejnych filmach będą związki homoseksualne.

ocenił(a) film na 5
Eldeyerli

https://i.ytimg.com/vi/a1jCVIf_WQg/maxresdefault.jpg

ocenił(a) film na 6
Eldeyerli

sw haha, to byłoby zbezczeszczenie marki. Jeśli faktycznie mają zamiar to zrobić, to będzie prawdziwy upadek kinematografii. Już czuję ten wielki ból dupy fanów

ocenił(a) film na 3
Eldeyerli

[ https://www.youtube.com/watch?v=WWaLxFIVX1s ]

użytkownik usunięty
Gregor4567

No i co Ci się nie podoba w tym związku ?

ocenił(a) film na 5

Nie podoba mi się to że jest promowaniem związków homoseksualnych.

użytkownik usunięty
Gregor4567

Raczej aspekt komediowy.

ocenił(a) film na 5

żartujesz? Ten wątek jest wciśnięty na siłę, tylko i wyłącznie w jednym wiadomym celu.

użytkownik usunięty
Gregor4567

Jakim ?

ocenił(a) film na 5

już mówiłem, do promowania związków homoseksualnych.

Gregor4567

A potrafisz dokładniej zdefiniować produkt, który Ci się usiłuje przy pomocy tej promocji sprzedać?

ocenił(a) film na 5
darrowred

Ten produkt to propaganda

Gregor4567

Propaganda czego? Promocja czego? Albo jesteś człowiekiem bardzo młodym, albo bardzo niedoświadczonym, albo jedno i drugie. (Musisz mieć świadomość iż deklaracja; nic mnie tak w życiu nie obrzydziło jak dwóch naukowców mówiących do siebie "kochanie" jest, eufemistycznie rzecz biorąc, infantylna.) Albo, zwyczajnie masz obsesję jakąś. Czujesz, że ktoś chce Cię namówić do bycia pederastą? Uspokoję Cie, nikt tu nie uprawia propagandy, ani promocji, towarem do sprzedania jest film. Dziś na tvn zaczął się program o budowaniu domu, wśród uczestników jest męska para homoseksualna. Nie dla promocji homoseksualizmu, ktoś policzył, że w ten sposób program poszerzy swój krąg odbiorców. (Także dzięki ludziom podobnym do Ciebie, którzy będą go oglądać i wyklinać w kierunku telewizora, jacy to są obrzydzeni.) To jedno, drugie - istotnie amerykańskie kino nurtu rozrywkowego dba o to, żeby ktoś był czarny, a ktoś był gejem. Może dlatego, że ma ogólne pojęcie na temat swojego targetu. Żeby go opisać należy użyć brzydkich wyrazów. Możesz sobie spokojnie przyjąć, że to nie jest film dla Ciebie i raczej powinno Ci to schlebiać. W sumie.

ocenił(a) film na 5
darrowred

a co w takim razie sądzisz o tym że te ugrupowania żądają związków homoseksualnych w STAR WARS!! Wciskają to wszędzie gdzie się da, ja czuję się tym atakowany. To pieprzona propaganda i nie wciskaj mi kitu

Gregor4567

W kwestii STAR WARS to nowy czarny charakter świetnie się nadaje do wątku homoseksualnego. To by pięknie domknęło tę wątpliwej jakości postać. A przechodząc do propagandy Propaganda -celowe działanie zmierzające do ukształtowania określonych poglądów i zachowań zbiorowości lub jednostki, polegające na manipulacji intelektualnej i emocjonalnej (czasem z użyciem jednostronnych, etycznie niewłaściwych lub nawet całkowicie fałszywych argumentów).
Toż właśnie od początku pytam jakie poglądy i zachowania chcą w Tobie, według Ciebie, ukształtować.

ocenił(a) film na 5
darrowred

lewicowe

Gregor4567

biedny... szczerze Ci współczuje! nie masz innych problemów? tak bardzo niepewny jesteś swoich poglądów i orientacji, że boisz się takich 'pokus' ? trzeba było się porzygać... może by pomogło?

ocenił(a) film na 5
nate_3

Nie możemy tego ignorować, trzeba bojkotować filmy żeby się nauczyli. Im większy ból dupy widzów tym lepiej. Oby była klapa finansowa box office, może to da im do myślenia.

Gregor4567

Reasumując; pokazując, trochę według Ciebie z czapy, (pewnie sympatycznych) homoseksualistów chcą Cię przeciągnąć na stronę parszywego lewactwa? A. To wymiękam. (Pocieszę Cię, z całą pewnością im się nie uda.)

darrowred

A moim zdaniem się mylisz. To jest propaganda, a co usiłują przepchnąć do świadomości zbiorowej? Ano to, że homoseksualizm jest ok, nie ma się czego wstydzić, złapmy się za ręce i śpiewajmy kumbaya. Może to jest ok, nie wiem, nie interesuję się tematem na tyle by być kompetentnym się wypowiadać czy to choroba czy zwykła aberracja w przyrodzie, wiem tylko, że mnie osobiście to odrzuca w sensie stricte estetycznym. Ale wracając do meritum, chodzi o statystykę, ilu Twoich znajomych to homo? I nawet zakładając, że Ty i twoi znajomi to nie jest grupa reprezentatywna to i tak nie ma ich tylu, ażeby było usprawiedliwione wciskać ten wątek to każdego filmu. Jest jeszcze agresywnego lobby lgbt i ich poczynań, vide historia baru szykanowanego i chyba zamkniętego za odmowę obsłużenia homo, ale i tak się za mocno rozpisałem. Suma sumarum, jest to propaganda i prowadzi do patologicznych sytuacji bo tym środowiskom się wydaje ( i tu znów sobie pospekuluję), że skoro przez tyle czasu byli poniżani i tępieni to czas na jakieś zadośćuczynienie i jak już się rozpędzili to nie mogą się cofnąć nawet o krok. Imho doprowadzi to do tego, że tak jak murzyni w hameryce, w pewnych miejscach* i okolicznościach*, staną się grupą uprzywilejowaną.

ocenił(a) film na 3
Santansya

A co jeśli z etycznego punktu widzenia patrzenie na twoją mamę mi nie odpowiada i najchętniej zakazałbym pokazywanie jej publicznie, bo to może być jakaś aberracja?

dystopia

Przeczytaj jeszcze raz zdanie do którego się odnosisz. Poza tym, czy czytając moją wypowiedź odnosisz wrażenie, że mam ochotę polemizować na poziomie, który prezentujesz?

Santansya

Na początku to nie była kwestia czy ja się mylę, tylko czy Gregor4567 wie, że w istocie nie złości się na film, w którym niepotrzebnie pokazują homoseksualistów tylko wykazuje homofobię w najczystszej postaci. Odpowiedź brzmi; udaje, że nie wie.
Myślę sobie też, że kwestia "homoseksualizm jest ok" została już, przynajmniej w Stanach, klepnięta jakiś czas temu i zasadniczo nie ma tu pola do manipulacji. Jeśli jakaś manipulacja była, to już jest po ptakach. Ze statystyką natomiast przegrasz. Po pierwsze na pewno masz świadomość, że pisząc "do każdego filmu" bardzo mijasz się z prawdą. Po drugie jeśli wierzyć danym to około 3% mężczyzn w USA deklaruje orientację homoseksualną. Wystarczyłoby więc, żeby co 33 mężczyzna pojawiający się w filmie (jakimkolwiek) był homo. Co się z całą pewnością nie dzieje. Po trzecie wreszcie stereotyp mówi, że odsetek ten wśród twórców filmowych jest wyższy, a równolegle, ochoczo traktujemy film jako dziedzinę sztuki. Czy miałbyś pretensję do rzeźbiarza że lubi rzeźbić penisy? No nie, przecież.

ocenił(a) film na 5
darrowred

gdzie wykazalem homofobię? Jestem tylko poirytowany poprawnością polityczną w Hollywood, osobiście nie mam nic do gejów.

darrowred

Podłożyłem się tym "każdym filmem, i to dokumentnie. Przemyślawszy dodatkowo sprawę dochodzę do wniosku, że może nawet nie chodzić o większość. Po prostu jest tych wątków więcej niż kiedyś i jest to z mojej perspektywy niepokojące,zwykła ludzka reakcja na zmianę na drażliwym polu. Najważniejszą chyba kwestią, abstrahując od wychowania, stereotypu czy (jak w moim przypadku) estetyki jest to czy na homo można się nawrócić. W kwestii wolności artystycznej się nie zgodzę, znowuż nie chcę tu pisać eseju więc zastosuję pewien skrót: spróbuj w hollywood nakręcić film szkalujący żydów. Ha, gdybym wierzył w jakąś grupę trzymającą władze i ster, powiedziałbym, że jest to kolejna próba zmniejszenia przyrostu naturalnego :)

Gregor4567

Rozumiem, że wykreśliłeś z mapy Polski Słupsk, by nie promować gejów! A tak na serio, naprawdę tak to boli, jak jedna postać fikcyjna mówi do drugiej postaci fikcyjnej "kochanie"? Co się stało z kinematografią? Zaczyna pokazywać prawdziwe społeczeństwo, a nie Twój prawicowy szablon. Roland Emmerich wyznał, że jest gejem więc jest bardzo, bardzo odważnym człowiekiem! Pokazywanie, że tacy ludzie istnieją jest bardzo ważne. I nie jest to promocja, choć promocja nie jest żadną zbrodnią. Naprawdę sądzisz, że rzeczą racjonalną jest by z powodu jednego dialogu oceniać cały film??? Powiem Ci coś, albo to weźmiesz do serca, albo nie. Naucz się żyć z ludźmi innymi od Ciebie - jak ktoś tą inność pokazuje, to on jej nie "promuje", on, po prostu, odważnie pokazuje kim jest, nie daje się zastraszyć! I takiej odwagi Tobie życzę.

ocenił(a) film na 3
Gregor4567

"Co się stało z kinematografią?" cóż, może po prostu przestała udawać, że pewnych rzeczy nie ma? Tzn. może u ciebie nie ma, nie wiem w jakiej Koziej Wólce jesteś, ale homoseksualizm jest i nie przedstawianie takich postaci w kinie byłoby zakłamywaniem rzeczywistości, czyli najprościej mówiąc: propagandą. Miałeś już w tym kraju propagandę socjalistyczną, teraz chcesz konserwatywnej? Gratuluje. Niezależnie czy jesteś konserwatystą, lewicowcem, monarchistą, anarchistą, gejem, hetero, piekarzem czy kosmonautą zdroworozsądkowe podejście do świata wskazywałoby, że chcesz mieć filmy odwzorowujące rzeczywistość, a nie zgodne z twoim zapatrywaniem na rzeczywistość.
Przede wszystkim: KŁAMIESZ. Co ostatnio oglądałem?
"W samym sercu morza" - geja brak.
"Batman v superman" - geja brak.
"Kapitan Ameryka 3" - geja brak.
"Obecność 2" - geja brak.
"Cell" (na nowa ekranizacja Kinga) - geja brak.
"Po tamtej stronie drzwi" - geja brak.
"Kryptonim U.N.C.L.E" - geja brak.
"Cloverfield Lane 10" - geja brak.
"Dracula: Historia nieznana" - geja brak.
To filmy w miarę świeże, oprócz tego trochę staroci: "Futureworld" - geja brak, "Życie na gorąco" - geja brak.

CZYLI: oglądając filmy jak leci wszystkich gatunków, starych, nowych, popularnych i mniej, gej trafił się jedynie w "Dniu niepodległości 2". No niesamowita propaganda. Aż nie wiem jak mój związek z Ukochaną przeżyje taki nawał zła sączącego się w oczy. Może w tym tkwi problem: nie jesteś pewien swojego "ja" i szlak który cię trafia to reakcja obronna przez powoli uchylającymi się drzwiami szafy? :)

ocenił(a) film na 3
dystopia

przepraszam, literówka, oczywiście "szlag"*

ocenił(a) film na 5
dystopia

ale ten wątek jest wciśnięty na siłę

dystopia

To, że homoseksualizm istnieje nie znaczy, ze mamy go oglądać w co drugim filmie. Są też zoofile, pedofile, transseksualiści i cała masa innych dewiantów. Czy to znaczy że maja być w każdym filmie, bo inaczej zakłamiemy rzeczywistość? A tak w ogóle, jak czytam twój agresywny wpis to wydaje mi się że to autor wątku jest tutaj osobą dyskryminowaną (za swoje poglądy) a nie geje

ocenił(a) film na 3
grens

1. Porównujesz związek świadomych, dorosłych ludzi do przestępstwa jakim jest molestowanie nieletnich - żenada.
2. Nie mają być w każdym filmie i nie są, jak pokazały moje przykłady blockbusterów z tego i minionego sezonu, geje w kinie są marginalnym zjawiskiem i manipulujesz faktami. To tradycyjny chwyt retoryczny używany w dyskusjach przez osoby, które nie potrafią obronić swojej tezy: twierdzenie że kilka wyjątków to reguła, a w efekcie wyolbrzymianie zagadnienia.
3. Kolejnym chwytem retorycznym używanym przez osoby mające problemy z logicznym wyłożeniem swoich racji jest zarzucenie innym dyskryminowania i to też robisz. Nikt tu Gregora4567 nie dyskryminuje, to dyskusja z jego kontrowersyjną tezą.
4. No i potwierdzasz, że niektórzy chcieliby propagandy, bo w filmie nie powinno się pokazywać czegoś co się dzieje, bo w ich moralności to złe. Konserwatywna cenzura, o której drogi Grensie marzysz, to to samo co komunistyczna cenzura. Są oparte na innych postawach światopoglądowych, ale to marzenia o praniu ludziom mózgów.

dystopia

ad1. Niczego nie porównuję. daje przykład że nie wszystko co jest w życiu trzeba i warto w filmach pokazywać w imię jak to napisałeś "niezakłamywania rzeczywistości". Notabene zdziwiłbyś się jakie rzeczy dwoje dorosłych świadomych ludzi może sobie robić za obopólną zgodą. Żaden to powód do pokazywania tego na ekranie.
ad2. filmów w USA powstaje około 700 rocznie. Gejów szacuje się na 1% wynika z tego że taki wątek mógłby się pojawić w 7 filmach. jak ktoś tu manipuluje to ty. Pomijam, że to powinny być raczej filmy o tematyce homoseksualnej w całości a nie wtrynianie wątku homo ni z gruszki ni z pietruszki, sugerując, że to zjawisko powszechne i normalne.
ad.3 Teza jest kontrowersyjna dla ciebie a twój napastliwy styl świadczy o kategorycznym braku twojej zgody na takową. To właśnie jest dyskryminacja. Może to tobie brakuje logiki?
ad.4 Gdzie ja to niby potwierdziłem? Niech sobie pokazują co chcą, ja tylko tłumaczę, że to obraz społeczeństwa równie fałszywy jak wyczyny Steven'a Seagal'a.

I to koniec tej dyskusji, bo do niczego cie nie przekonam, jako że wiesz lepiej. Amen

ocenił(a) film na 3
grens

Miło, że koniec. Bonda geja, Świętego Mikołaja geja i Batmana geja na ekranach życzę :-)

ocenił(a) film na 4
dystopia

Suck 'tha Claus i Buttman :D